Vynuogės – tai ne tik gardžios ir populiarios uogos, bet ir itin universalus produktas, naudojamas įvairioms reikmėms. Nuo skaniųjų razinų kulinarijoje iki gaivinančių sulčių ar vyno – jos randa kelią į daugelio namus. Tačiau ne visi žino, kokią naudą šios uogos gali suteikti mūsų organizmui. Šiandien aptarsime, kodėl vynuogės yra ne tik skanios, bet ir naudingos sveikatai.
Krūties vėžio prevencija.
Mokslininkai nustatė, kad reguliarus juodųjų vynuogių sulčių vartojimas padeda išvengti vėžio moterims. Visiems, genetiškai linkusiems sirgti šia liga ar tiesiog norintiems apsisaugoti ateityje, derėtų įtraukti šį sveiką gėrimą į savo mitybos racioną.
Suteikia energijos.
Žmonės, kurie nuolat kenčia nuo nuovargio ir neturi pakankamai energijos atlikti kasdienius dalykus, turėtų valgyti šį sultingą vaisių. Vynuogėse daug geležies.
Geležis suteikia energijos ir jėgų, padeda ilgiau užsiimti mėgstamais dalykais. Taip pat geležis naudinga tiems, kurie sportuoja.
Pasižymi antimikrobiniu poveikiu.
Kai kurios šio produkto rūšys tikrai gali neutralizuoti žaizdas. Dėl specialių dezinfekuojančių fermentų tokios rūšys kaip Isabella gali įveikti mikrobus ir užkirsti kelią uždegimui.
Malšina galvos skausmus.
Nuo galvos skausmo per dieną rekomenduojama suvalgyti dvi kekes vynuogių. Tai padės greitai pajusti reikšmingą pagerėjimą.
Viskas, ką jums reikia padaryti, tai valgyti vynuoges, kai ateina sezonas. Vynuogės taip pat prisideda prie normalios smegenų veiklos, todėl pagerėja darbo ir protinės veiklos našumas. Tai ypač svarbu visiems protinį darbą dirbantiems asmenims.
Pasižymi vitaminų ir mikroelementų gausa.
Šiose skaniose uogose gausu vitaminų: B6, K, C, A. Taip pat jose yra kalcio, natrio, kalio, magnio, geležies, fosforo ir kitų naudingų medžiagų. Štai kodėl, jei įmanoma, būtina įtraukti šį produktą į savo mitybos racioną.
Žala.
Gali padidėti svoris.
Vynuogės pasižymi dideliu cukraus kiekiu, todėl nesaikingas vartojimas gali baigtis svorio priaugimu. Vynuogės yra labai kaloringos, todėl jas reikia valgyti atsargiai. Tad tiems, kurie laikosi dietos, geriau išbraukti šį produktą iš savo raciono arba valgyti vynuoges labai mažais kiekiais.
Gali sukelti virškinimo sutrikimus.
Jei šis saldus vaisius naudojamas netinkamai, gali atsirasti stiprus pilvo skausmas, dėl kurio vėliau gali išsivystyti viduriavimas. Vynuoges patartina valgyti prieš valgį.
Pavojinga sergant įvairiomis virškinamojo trakto ligomis.
Taip pat derėtų atsisakyti vynuogių, jeigu sergate tam tikromis virškinamojo trakto ligomis. Pavyzdžiui, gastritu, opa, ir pan.
Sergant šiomis ligomis vynuogės gali sukelti įvairių komplikacijų.
Kariesas.
Žmonės, kurie turi problemų dėl dantų sveikatos, turėtų šių uogų atsisakyti arba vartoti atsakingai.
Žinoma, kaltas cukrus, kuris ir yra dantų ėduonies priežastis. Suvalgius vynuogių geriau išskalauti burną švariu vandeniu ir, jei įmanoma, išsivalyti dantis dantų pasta.
Nerekomenduojama sergant cukriniu diabetu ir kepenų ciroze.
Didelis cukraus kiekis yra kenksmingas tiems, kurie kenčia nuo gausaus jo kiekio kraujyje. Todėl, sergant cukriniu diabetu, vynuoges reikėtų išbraukti iš savo mitybos raciono. Uogos taip pat nerekomenduojamos žmonėms, sergantiems kepenų ciroze.
Kaip matote, vynuogės yra tikrai sveikas produktas. Svarbiausia atsiminti apie kontraindikacijas ir žinoti kada jų vartoti nepatartina. Linkime išmokti mėgautis šia gardžia uoga ir džiaugtis puikia sveikata.
Kaip tinkamai vartoti ir laikyti vynuoges?
Norint maksimaliai išnaudoti vynuogių teikiamą naudą ir išvengti jų žalos, svarbu žinoti, kaip ir kada jas tinkamai vartoti. Vynuoges rekomenduojama valgyti tarp pagrindinių valgymų, o ne iškart po sunkesnės vakarienės, nes tai gali apsunkinti virškinimą. Be to, jas būtina kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus ir galimus pesticidų likučius. Jei norite, kad vynuogės išlaikytų šviežumą ilgiau, laikykite jas šaldytuve, tačiau venkite šaldymo kamerų, nes tai gali paveikti jų tekstūrą ir skonį. Plastikinės dėžutės ar perforuoti maišeliai padės išvengti drėgmės kaupimosi, kuris gali sukelti greitą gedimą.
Kaip matote, vynuogės yra tikrai sveikas produktas. Svarbiausia atsiminti apie kontraindikacijas ir žinoti, kada jų vartoti nepatartina. Linkime išmokti mėgautis šia gardžia uoga ir džiaugtis puikia sveikata!

Esu Barbora, įdomybės skilties autorė. Pasaulyje vyksta tiek daugi įvairiausių įdomybių, jog tikrai būtų nepadoru jomis pasidalinti ir su skaitytojais. Šioje skiltyje stengiuosi įgyvendinti savo misiją dalintis įdomiomis naujienomis su įvairaus amžiaus skaitytojais.