Pomidorai yra viena populiariausių daržovių. Dauguma žmonių juos valgo kasdien, tačiau ne visi žino, kaip valgyti pomidorus, kad nepakenktų sveikatai. Mes jums papasakosime, kokių pomidorų vertėtų vengti.
Pomidorai yra skanūs ir sveiki, todėl juos mėgsta dauguma žmonių. Statistika rodo, kad vienas žmogus per metus suvalgo maždaug 10 kilogramų pomidorų. Nors šios daržovės gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, tačiau tam tikrų pomidorų rekomenduojama vengti.
Kaip valgant pomidorus nepakenkti sveikatai?
Dauguma žmonių nežino, kad pomidorų lapuose ir stiebuose yra solanino, kuris kenkia mūsų sveikatai. 25 mg šios medžiagos suvartojimas gali turėti neigiamą poveikį. Laimei, prinokusiuose pomidoruose yra tik 1 mg 100 g, todėl jie yra visiškai saugūs. Net ir kotelio valgymas neturės jokios įtakos mūsų sveikatai. Vis dėlto, vaikai neturėtų valgyti stiebelių, nes jų organizmas daug blogiau toleruoja solaniną. Neprinokusiuose pomidoruose solanino kiekis yra didesnis: 100 g pomidorų yra 32 mg solanino, todėl tokių daržovių nereikėtų valgyti net ir suaugusiems žmonėms.
Ar galima derinti pomidorus ir agurkus?
Tikrai esate girdėję nuomonių, kad pomidorų negalima derinti su agurkais. Daugumą žmonių ši žinia šokiruoja, nes, jų nuomone, šios daržovės puikiai dera salotose ir kituose patiekaluose. Nuomonė, kad pomidorų negalima derinti su agurkais susiformavo dėl to, kad agurkuose esantis fermentas naikina pomidoruose esantį vitaminą C. Vis dėlto, yra nuomonių, kad nereikėtų per daug jaudintis dėl neigiamo agurkų poveikio pomidorams. Pomidoruose esančio vitamino C nepakanka dienos normos patenkinimui, be to, vitamino C kiekį pomidoruose neigiamai veikia ir kiti veiksniai, kurių negalime kontroliuoti, pavyzdžiui, UV spinduliai ar aukšta temperatūra. Dar daugiau: agurkai lygiai taip pat veikia ne tik pomidoruose esantį vitaminą C. Lygiai taip pat agurkai veikia ir kitas daržoves, tokias kaip paprikos, lapiniai kopūstai, žiediniai kopūstai, ir t.t.
Kodėl pomidorus rekomenduojama valgyti kiekvieną dieną?
Pomidoruose yra vitaminų A, C ir E, taip pat ir lipokeno. Pastaroji pomidoruose esanti medžiaga labai gerai veikia mūsų sveikatą. Šis junginys yra antioksidantas, kuris kovoja su laisvaisiais radikalais. Lipokenas taip pat slopina žalingus procesus, vykstančius odoje veikiant UV spinduliuotei. Pomidoruose esanti rūgštis teigiamai veikia kepenis ir mažina trigliceridų kaupimąsi. Dėl sudėtyje esančių pektinų jie taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimai parodė, kad reguliariai valgant pomidorus sumažėja prostatos ir gimdos kaklelio vėžio rizika. Šios daržovės teigiamai veikia širdies darbą, padeda mažinti kraujospūdį.