Sūris yra puikus baltymų ir kalcio šaltinis, tačiau ne visos sūrio rūšys vienodai naudingos. Mokslininkai Čederio sūrį pavadino geriausiu širdžiai, nes jame yra komponentų, kurie skatina kraujagyslių sveikatą ir normalizuoja cholesterolio lygį.
Tyrimo detalės
Tyrime dalyvavo 58 dalyviai, visi vyresni nei 50 metų, vidutinis amžius – 59 metai, turintys antsvorio. Mokslininkai paaiškina, kad jie pasirinko šiuos žmones, nes dažnai patardavo vengti sūrio vartojimo dėl sočiųjų riebalų kiekio.
Dalyviai neturėjo lėtinių gretutinių ligų ar pieno produktų netoleravimo, ir visi jie laikėsi visaėdžio raciono.
Tyrėjai dalyvius suskirstė į dvi grupes, ir abi kasdien gavo 120 gramų netirpdyto Čederio sūrio. Šešias savaites viena grupė kasdien valgė Čederį, pagamintą iš karvių, kurios ganėsi ganykloje, pieno. Tuo tarpu kiti valgė sūrį, pagamintą iš karvių, kurios buvo maitinamos mišriu racionu (TMR), pieno.
Atlikę statistinę analizę, pirmosios grupės dalyviai turėjo žemesnį cirkuliuojančių sočiųjų riebalų rūgščių lygį, o tai ypač naudinga širdžiai.
Be to, bendrojo cholesterolio ir MTL cholesterolio koncentracijos abiejose grupėse sumažėjo maždaug vienodai.
Tačiau kraujo cholesterolio analizėje tyrimas nustatė nedidelį skirtumą tarp dviejų grupių, todėl reikalingi išsamesni tyrimai.

sūrio rūšis
Sūrio norma per dieną
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja kasdien suvalgyti dvi-tris porcijas neriebių pieno produktų.
Riebalai nėra vienintelis sūrio komponentas, galintis turėti įtakos širdies sveikatai. Didelis natrio kiekio vartojimas yra susijęs su aukštu kraujospūdžiu.
Jei jums reikia stebėti natrio vartojimą, kad sureguliuotumėte kraujospūdį, apsvarstykite galimybę apriboti tokių sūrių kaip mocarela, šveicariškas, rikotos ir maskarponės vartojimą.
Jei ieškote būdų sumažinti cholesterolio lygį, kai kurie produktai gali padėti sumažinti cholesterolio lygį, įskaitant lašišą, avižas, riešutus, ankštinius augalus ir obuolius. Įrodyta, kad reguliarus fizinis aktyvumas gerina cholesterolio lygį.
Kad sūris būtų naudingas, svarbu jį vartoti saikingai ir rinktis natūralias, mažiau sūrias ir riebias rūšis.
Papildysime, kad žmonėms su silpnu imunitetu, nėščioms moterims ir tiems, kurie turi problemų su skrandžiu, reikėtų apriboti sūrius su pelėsiais, nes jie gali turėti bakterijų, kurios provokuoja infekcijas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Demo text