Penktadienis, 10 sausio, 2025

Naujausi

Štai kodėl verta suvalgyti 4 kiaušinius per dieną!

Anksčiau dauguma žmonių bijojo, kad kiaušiniai kenkia kepenims ir yra kupini nesveiko cholesterolio. Tai buvo pagrindinės priežastys, kodėl daugelis žmonių pašalino kiaušinius iš savo dietos. Vis dėlto, šiuolaikiniai tyrimai įrodė, kad viskas yra priešingai: dabar mokslininkai kiaušinius išskiria kaip sveiką ir labai naudingą sveikatai produktą. Jei nesate alergiški kiaušiniams ir nesergate tam tikromis ligomis, dėl kurių kiaušinius reikia pašalinti iš savo mitybos raciono, šį maisto produktą turėtumėte vartoti dažniau. Taigi, pasidomėkime, kodėl naudinga valgyti kiaušinius.

Jūsų smegenys bus aprūpintos cholinu

Fosfolipidai, užtikrinantys normalų smegenų ląstelių ryšį, susideda iš cholino.

Kliniškai įrodyta, kad būtent šis vitaminas yra svarbiausia smegenų statybinė medžiaga.

Jei kasdien valgysite kiaušinius, jūsų kūnas gaus pakankamai šios maistinės medžiagos.

Cholino trūkumas sukelia atminties, dėmesio ir kitų pažinimo funkcijų problemų.

Sustiprinsite imunitetą

Kiaušiniuose gausu seleno – medžiagos, stiprinančios imuninę sistemą ir reguliuojančios skydliaukės hormoninę veiklą.

Net 1 kiaušinio suvartojimas per dieną turės teigiamą poveikį organizmo apsaugai.

Pagerinsite regėjimą

Nauji tyrimai parodė, kad vištų kiaušiniuose gausu liuteino.

Ši medžiaga yra atsakinga už aštrų regėjimą.

Dėl liuteino trūkumo  galimi akių destruktyvūs pokyčiai, o regėjimas pablogėja negrįžtamai.

Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį

Jei žmogui pasiūlysite galimybę išgerti šaukštą žuvų taukų arba suvalgyti 2 virtus kiaušinius, tikėtina, kad dauguma rinksis kiaušinius.

Abiem atvejais vitamino D kiekis yra vienodas.

Vitaminas D pagerina kalcio įsisavinimą, todėl tai padeda sustiprinti kaulus ir dantis.

B grupės vitaminų kompleksas saugo odą, plaukus ir kepenis.

Biotinas, vitaminas B12 ir maistiniai baltymai prisideda prie plaukų ir odos stiprinimo.

Vištų kiaušiniuose esantys fosfolipidai padeda pašalinti iš kepenų toksinus.

Sumažės širdies ir kraujagyslių ligų rizika

Priešingai nei anksčiau buvo manoma, nauji tyrimai parodė, kad cholesterolį, gaunamą iš kiaušinių subalansuoja fosfatidai, todėl šis maisto produktas tikrai nekenkia mūsų sveikatai.

Kiaušiniai taip pat slopina cholesterolio gamybą organizme.

Be to, kiaušiniuose yra Omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina trigliceridų kiekį ir taip sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Efektyviau mesite svorį

Mokslininkai padarė išvadą, kad pusryčiams valgomi kiaušiniai padeda paprasčiau atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Tokie pusryčiai  užtikrins sotumą ir aprūpins organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais ir mineralais.

Sumažės vėžio rizika

Cholinas, kuris yra labai svarbus smegenims, taip pat sumažina vėžio riziką.

Remiantis tyrimo rezultatais, moterims, kurių kasdienėje dietoje yra kiaušiniai, rizika susirgti krūties vėžiu sumažėja 18 proc.

Naudinga planuojant nėštumą

B grupės vitaminai dalyvauja lytinių hormonų gamyboje.

Vitaminas B9 taip pat turi kitą pavadinimą: tai yra folio rūgštis.

Dėl folio rūgšties formuojasi vaisiaus mitybai būtini raudonieji kraujo kūneliai ir sumažėja vaiko protinio atsilikimo rizika.

Būtent todėl vitaminas B9 yra būtinas moterims planuojant nėštumą. 1 vištos kiaušinyje yra 7,0 mcg šio vitamino.

Sulėtinsite senėjimo procesą

Olandų mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, kad reguliarus kiaušinių valgymas padeda sulėtinti senėjimo procesus.

Tyrime dalyvavo moterys, kurios reguliariai valgė kiaušinius. 87% moterų nuo 35 iki 40 metų galėjo džiaugtis skaistesne oda ir išnykusiomis amžiaus dėmėmis.

Vyrams pastebimai išsilygino raukšlės aplink akis.

Kas turėtų vengti valgyti kiaušinius: alergijos ir virškinimo problemos

Kai kurie žmonės turėtų vengti valgyti kiaušinius, jei yra alergiški kiaušinių baltymams arba turi virškinimo problemų, tokių kaip baltymų netoleravimas ar uždegiminė žarnyno liga.

Žmonės, sergantys galaktozemija ar netoleruojantys fruktozės, turėtų vengti valgyti kiaušinio trynius, nes juose yra daug fruktozės.

Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, turėtų būti atsargūs valgydami kiaušinius, nes trynyje yra daug cukraus ir riebalų, kurie gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje.

Žmonės, sergantys širdies ligomis ir turintys didelį cholesterolio kiekį, taip pat turėtų būti atsargūs valgydami kiaušinius, nes juose yra daug cholesterolio.

Tokiais atvejais kiaušinių kiekį dietoje rekomenduojama apriboti arba visiškai jų neįtraukti.

Be to, nėščios moterys turėtų vengti valgyti žalius kiaušinius arba maistą, kuriame yra žalių kiaušinių, nes kyla salmoneliozės infekcijos rizika.

Kiaušinius svarbu gerai išvirti.

Jei abejojate, ar galite valgyti kiaušinius, geriausia pasitarti su gydytoju arba dietologu.

Būkite sveiki!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Karminės vienatvės priežastys

Karminės vienatvės įveikimas reikalauja ne tik savianalizės, bet ir sąmoningo darbo su savimi. Svarbu išmokti priimti save be sąlygų, atleisti praeities klaidas ir sąmoningai...

Šį žavingą penktadienį (sausio 10 d.) vienas dangiškas ženklas demonstruoja neprilygstamą meistriškumą tvarkos ir organizavimo srityje, o kitas sužavi kiekvieną savo beribiu patrauklumu!

💫 Smalsaujate apie šiandienos horoskopo įžvalgas, sukurtas būtent jums? 🌟 ♒ Vandenis Ei, Vandenis, tu esi tarsi draugystės wifi - unikaliai universalus ir kažkodėl visada esantis...
---