Antradienis, 1 balandžio, 2025

Naujausi

Špinatai kasdien: nauda ar žala sveikatai?

Špinatai laikomi supermaistu dėl didelio vitaminų, mineralų ir antioksidantų kiekio. Tačiau per didelis špinatų vartojimas gali turėti ir šalutinį poveikį. Kas vyksta su organizmu, jei špinatus valgote kasdien?

Špinatai ir nauda sveikatai

Didina geležies kiekį:

Geležies trūkumas yra gana dažna būklė. Jei nuolat jaučiate žemą energijos lygį, to priežastis gali būti geležies trūkumas.

Viename puodelyje virtų špinatų yra daugiau nei trečdalis jūsų dienos geležies poreikio. Rekomenduojama paros geležies norma suaugusiems yra 18 mg.

Dėl didelio geležies kiekio špinatai skatina hemoglobino – baltymo, padedančio pernešti deguonį kraujyje, gamybą.

Geležis špinatuose gali būti sunkiai įsisavinama, todėl vartojant ją su dideliu vitamino C kiekiu turinčiais produktais, tokiais kaip braškės, saldžiosios paprikos ir apelsinai, organizmas gali ją geriau įsisavinti.

Mažina vėžio riziką:

Dietos, kuriose gausu vaisių ir daržovių, įskaitant špinatus, gali padėti sumažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką. Visų pirma, didelis folio rūgšties kiekis špinatuose gali padėti sumažinti storosios žarnos vėžio riziką.

Gali sumažinti kraujospūdį:

Dietologas Van Na Čunas teigė, kad nitratai yra junginiai, kurie dažnai turi blogą reputaciją dėl jų ryšio su vytinta mėsa.

Tačiau svarbu pažymėti, kad šių junginių taip pat galima rasti natūraliuose produktuose, tokiuose kaip lapinės daržovės ir šakniavaisiai, kurie suteikia tam tikrą naudą sveikatai.

Špinatuose natūraliai yra daug nitratų, todėl jie palaiko širdies sveikatą ir mažina kraujospūdį. Nitratai iš špinatų organizme paverčiami azoto oksidu, kuris veikia kaip kraujagysles plečianti medžiaga, gerinanti kraujotaką arterijose.

Palaiko akių sveikatą:

Špinatuose yra daugiau vitamino A nei morkose, jie taip pat turtingi antioksidantų, vitaminų E ir C.

Špinatuose yra daug antioksidantų, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas, kurie gali pagerinti akių sveikatą ir potencialiai sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.

Tyrimai parodė, kad šie du antioksidantai gali atlikti tam tikrą vaidmenį mažinant kataraktos riziką. Be to, liuteinas gali padėti apsaugoti tinklainę nuo oksidacinio streso, kurį sukelia diabetas.

Gerina virškinimą:

Valgant daugiau špinatų, galima sumažinti vidurių užkietėjimą ir palaikyti virškinimo trakto procesą. Špinatai yra geras skaidulų ir vandens šaltinis – dviejų maistinių medžiagų, kurios palaiko normalų virškinimą.

Viename puodelyje virtų špinatų yra daugiau nei 4 g skaidulų.

Stiprina kaulus:

Špinatai yra puikus vitamino K šaltinis, kuris padeda palaikyti kaulų mineralizaciją. Juose taip pat yra daug oksalatų, kurie jungiasi su kalciu.

špinatai ir sveikata

Špinatai ir kam jais mėgautis negalima

Tam tikri junginiai ir maistinės medžiagos špinatuose gali sąveikauti su vaistais ar papildais ir sukelti šalutinį poveikį kai kuriems žmonėms.

  • Kalcio įsisavinimas:
    • Jei vartojate kalcio papildus, geriau vengti tuo pačiu metu valgyti špinatus. Oksalatai špinatuose jungiasi su kalciu, todėl organizmui sunkiau įsisavinti mineralą.
  • Inkstų akmenų susidarymo rizika:
    • Jei esate linkę į inkstų akmenų susidarymą, taip pat turėtumėte apriboti špinatų vartojimą. Kai oksalatai jungiasi su kalciu, jie sudaro kalcio oksalato kristalus, o tai padidina inkstų akmenų susidarymo riziką kai kuriems žmonėms.

5 būdai mėgautis špinatais

Dėl švelnaus skonio ir švelnios tekstūros špinatus galite valgyti žalius arba virtus. Be to, jie yra labai universalūs, todėl galite lengvai įtraukti juos į įvairius sūrius ir saldžius patiekalus.

  • Dėkite juos į sriubas:
    • Špinatų dėjimas į sriubas ir troškinius yra greitas ir paprastas būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Kadangi dideli špinatų lapai lengvai vysta kaitinami, tai puikus būdas padidinti patiekalo maistines medžiagas.
  • Dėkite į kokteilius:
    • Kokteiliai yra puiki vieta įtraukti špinatus, nes skonis yra nepastebimas, ir jie lengvai prideda papildomą vitaminų ir mineralų kiekį.
  • Salotos:
    • Lapinės daržovės yra puikus būdas pagardinti bet kokias salotas didesniu kiekiu maistinių medžiagų ir ryškesne spalva.
    • Kadangi špinatai yra sotesni nei daugelis salotų, jie mažiau linkę vysti ar sugerti drėgmę, jei jie maišomi su kitais maisto gaminimo ingredientais.

Papildomi faktai:

  • Špinatuose gausu vitaminų A, C, K, taip pat folio rūgšties, geležies, magnio ir kitų naudingų medžiagų.
  • Reguliarus špinatų vartojimas gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, sumažinti vėžio riziką ir palaikyti akių sveikatą.
  • Žmonėms, sergantiems inkstų ligomis, reikėtų apriboti špinatų vartojimą.
  • Špinatus galima valgyti tiek žalius, tiek virtus.

Svarbu:

  • Prieš atlikdami bet kokius mitybos pakeitimus, ypač jei turite lėtinių ligų, turite pasitarti su gydytoju.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Baltymais gausios tuno salotos

Šis receptas yra pagrindinis, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį, pridedant mėgstamų daržovių ar prieskonių. Geriausios tuno salotos, sužinok kaip jas pagamint. Tuno salotos -...

Savaitės astrologinė pora (2025-14 savaitė): Ožiaragis ir Avinas—Ar jų kosminiai šokiai gali virsti harmoninga meilės simfonija?

🌕 Norite sužinoti, kas yra jūsų žvaigždėse šią savaitę? Skaitykite toliau, kad pasinertumėte į savo astrologinį likimą! 🌠💞 Šiais metais pirmojo ir antrojo ženklų...
---