Anksčiau tai buvo vadinama vargšų kava, tačiau šiandien yra žinoma, kad tai yra tikras sveikatos eliksyras!
Kai vaikystėje per žiemos šventes apsilankydavome pas senelius, juos visada pamatydavome geriančius šį gėrimą ir valgančius kūčiukus.
Šio gėrimo kvapas niekada neišsitrins iš atminties.
Pirmą kartą jį man pagamino močiutė: tai buvo prieš beveik keturiasdešimt metų.
Iki šiol prisimenu kartokų skonį ir kvapą, kuris priminė derlingą žemę močiutės sode.
Esu jai labai dėkinga, kad supažindino mane su šiuo stebuklingu gėrimu.
Itin sveikas gėrimas
Kalbame apie senąją garsiąją „Meltą“.
„Melta“ yra kavos mišinys, kurį sudaro cikorijos šaknys, cukriniai runkeliai, grūsti miežiai ir rugiai.
Cikorijos šaknį būtų sunku rasti kituose maisto produktuose, kuriuos paprastai vartojame, tačiau tai yra tikras stebuklas žmogaus organizmui.
Cikorijos šaknyse yra inulino, kuris padeda nuo daugelio problemų, susijusių su šlapimo takų uždegimu, inkstų akmenlige, vidurių užkietėjimu ar apetito praradimu.
Vis dėlto, „Melta“ netinka žmonėms, kurių žarnyno sistema nepajėgi pasisavinti glitimo (dėl mišinyje esančių rugių).
Kuo naudingas šis gėrimas?
- padeda nuo tulžies ir inkstų akmenligės,
- padeda nuo vidurių užkietėjimo, palaiko žarnyno sveikatą,
- padeda sergant šlapimo takų infekcijomis,
- skatina medžiagų apykaitą ir padeda numesti svorio,
- gerina atmintį,
- padeda kovoti su galvos skausmu,
- stiprina imunitetą, ypač tinka žiemos metu ir siaučiant gripui,
- gerina miego kokybę,
- didina lytinį potraukį.
Kaip geriausia mėgautis šiuo gėrimu?
Jums reikės:
- 1 l verdančio vandens
- 4 valg. š. „Melta“ mišinio
Paruošimas:
Užpilkite, leiskite prisitraukti, perkoškite ir gerkite – šiltą arba atšaldytą.
Nedvejokite ir išbandykite: tikrai nepasigailėsite!
Pyragas su „Melta“
Vis dar turiu išsisaugojusi šį savo močiutės receptą. Pyragą kepu nedidelėje kepimo formoje (pakaks maždaug 23 cm skersmens apvalios kepimo formos).
Jums reikės:
Biskvitui:
- 2 kiaušinių
- 3/4 stiklinės cukraus
- 130 g sviesto arba kepinių margarino
- 2 valg. š. „Melta“ mišinio
- 1-2 arb. š. kakavos (dedu iš akies)
- 2 stiklinių (250 ml talpos) kvietinių miltų
- 1/2 pakuotės kepimo miltelių (6,5 g)
- 200 ml pieno
Kaip gaminti?
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir minkštu sviestu iki putų.
Pamažu suberkite visus birius ingredientus ir galiausiai silpna srovele į tešlą įmaišykite pieną.
Išmaišykite vienalytę tešlą.
Tešlą sluoksniuokite ant kepimo popieriumi išklotos arba riebalais išteptos ir stambiais miltais pabarstytos kepimo formos.
Kepkite maždaug 30-35 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Dantų krapštuku patikrinkite, ar tešla iškepusi.
Palaukite, kol atvės.
Šį desertą galite pagardinti kremu, kurį ruošiu iš „Melta“ miltelių, sviesto ir cukraus pudros. Minkšto sviesto kubelį išplakite su 2 arb. š. „Melta“ mišinio ir 150 g cukraus pudros.
Galite išbandyti ir dar vieną kremo receptą.
400 g riebios varškės sumaišykite su 3 valg. š. paruoštos „Melta“ kavos ir pagal skonį įmaišykite cukraus pudros. Taip pat galima įmaišyti pakelį želatinos. Atvėsusį biskvitą aptepkite paruoštu kremu ir papuoškite smulkintais riešutais.
Po kremo sluoksniu taip pat galima dėti konservuotų vaisių gabalėlių: tai – labai skanu.
Skanaus!