Sąnarių ligos sekina žmogų. Jam ne tik skauda, bet taip pat ir sunku judėti, atlikti įprastus dienos darbus. Tai veikia ir psichologinę žmogaus savijautą.
Kad pagerintumėte sąnarių būklę, svarbu subalansuoti ir mitybą. Yra maisto produktų, kurie teigiamai veikia sąnarius ir gali padėti išvengti jų ligų ar sumažinti jau esamus nemalonius potyrius.
1. Skaidulos
Skaidulinės medžiagos ne tik veikia žarnyną, bet ir daro įtaką viso kūno sveikatai. Vartojant pakankamai maisto, kuriame gausu skaidulų, susidaro ypatinga žarnyno mikroflora. Ji sumažina žarnyno sienelių pralaidumą kenksmingoms medžiagoms, kurias gamina patogeninės bakterijos. Todėl sumažėja įvairių audinių uždegiminės reakcijos.
Skaidulomis turtingas maistas yra augalinės kilmės: uogos, daržovės ir vaisiai, grūdai, lapiniai žalumynai ir ankštiniai augalai. Daugiausia skaidulų yra kopūstuose, avižuose, obuoliuose, pupelėse ir lęšiuose bei ruduosiuose ryžiuose.
2. Alyvuogių aliejus
Šiame aliejuje gausu riebalų rūgščių omega-3, turinčių antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį. Omega-3 riebalų rūgštys padeda malšinti organizmo uždegiminius procesus. Fenolio junginiai, taip pat esantys alyvuogių aliejuje, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
Reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas yra veiksminga artrito prevencija, sumažina ligos progresavimą, malšina skausmą ir patinimą, apsaugo kremzlę ir kaulinį audinį nuo sunaikinimo.
3. Greipfrutai
Visuose citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C – natūralaus antioksidanto, slopinančio uždegimines reakcijas. Askorbo rūgštis dalyvauja gaminant kolageną – kremzlės struktūrinį elementą, kuris sulaiko ir paskirsto sąnarinį tepalą.
Greipfrutuose yra ir kitų medžiagų, kurios naudingos sąnariams. Juose gausu flavanoidų, kurie slopina uždegimo aktyvumą. Flavanoidinio naringino, kuris gali sumažinti patinimą ir uždegimą.
4. Želė
Kolagenas yra būtinas sąnarių audiniams formuotis, tačiau su amžiumi kūnas jo gamina vis mažiau. Bet galite jo gauti su maistu. Anksčiau dėl šios priežasties buvo rekomenduojama į mitybą įtraukti želė. Šiandien tai vertinama prieštaringai, nes želė, be kolageno, turi ir daug gyvulinio cholesterolio, kuris sukelia aterosklerozę ir prisideda prie uždegiminių reakcijų kraujagyslėse.
Vis dėlto naudinga į mitybą įtraukti želė su vaisiais, kuriuose gausu pektino. Tik svarbu nedėti daug cukraus.