Įvairios ligos neretai puola net ir šiltuoju metų laiku: skundžiamasi gerklės skausmu, kenčiama nuo alergijos, ir t.t. Nors pajutus tam tikrus simptomus dažniausiai yra skubama į vaistinę, tačiau kartais to nė neprireikia: kai kurie augalai gali būti veiksmingesni net ir už pačius stipriausius vaistus. Apsižvalgykite: galbūt jūsų sode auga šalavijai? Jei žinosite, kada ir kaip juos naudoti, įvairios ligos jums nebeatrodys tokios baisios.
Šalavijas – vaistas nuo įvairių ligų
Šalavijas gelbsti užklupus gerklės skausmui, kvėpavimo takų infekcijomis, jis padeda esant virškinimo sutrikimams, mažina karščiavimą ir skausmą. Senovėje buvo tikima, kad šis augalas – tai raktas į ilgaamžiškumą, nes jis pasižymi stipriomis gydomosiomis savybėmis. Būdų, kaip panaudoti šalaviją, yra tikrai daug, todėl dalijamės keliais tikrai veiksmingais receptais.
Gėrimas imuniteto stiprinimui
Į 1,5 l brendžio įdėkite apie 250 g šalavijų lapų, Palikite 3 savaites stovėti, o tuomet įmaišykite 1 kg medaus. Gautą mišinį supilstykite į stiklinius butelius, ir palikite stovėti dar 3 savaites. Šiuo laikotarpiu stiklinius indus karts nuo karto papurtykite. Gautą užpilą vartokite kasdien: į šaukštą mišinio įberkite žiupsnelį cinamono, įdėkite į stiklinę, ir užpilkite vandeniu.
Liaudies medicinoje nuo seno yra žinoma, kad ne tik šalavijas, bet taip pat ir cinamonas padeda įveikti bakterijas ir virusus, o kartu su šalaviju jie sudaro tiesiog neįveikiamą tandemą.
Uždegimų ir virusinių ligų prevencija
Į 100 ml 70 proc. stiprumo alkoholio įdėkite 20 g šalavijų lapų. Pastatykite šiltoje vietoje, o tuomet gerai suplakite, ir supilkite į stiklinį butelį. Tris kartus per dieną 10-15 lašų tinktūros atskieskite vandeniu, pilkite į arbatą ar į geriamą vandenį.
DĖMESIO: užpilų su alkoholiu griežtai negalima vartoti vaikams ir nėščioms moterims.
Vaistas nuo kvėpavimo ligų
Pakaitinkite sviestą ir jame ištirpinkite du šaukštelius cukraus. Įpilkite litrą pieno, pakaitinkite, kol užvirs. Nuimkite nuo liepsnos, įdėkite šaukštelį smulkintų šalavijų lapų ir pusę šaukštelio cinamono miltelių. Gerkite nedideliais kiekiais tris kartus per dieną (prieš tai užpilą pašildykite).