Penktadienis, 31 sausio, 2025

Naujausi

Neįtikėtini baklažanų privalumai ir kas neturėtų valgyti šių daržovių

Baklažanai yra sveikos daržovės, kuriose yra daug vitaminų ir naudingų mikroelementų. Vis dėlto, tam tikrais atvejais specialistai pataria šių daržovių atsisakyti. Apie tai plačiau pakalbėsime šiame straipsnyje.

Baklažanų sudėtis

Šių daržovių sudėtį sudaro:

  • riebalai
  • natris
  • angliavandeniai
  • kalcis
  • fosforas
  • varis
  • magnis
  • įvairių grupių vitaminai.

Didžioji dalis šių medžiagų yra šviežiose daržovėse. Po terminio apdorojimo naudingųjų medžiagų kiekis pradeda mažėti.

Kuo naudingi baklažanai?

Baklažanų sudėtyje yra mikroelementų, būtinų normaliai širdies veiklai. Baklažanai taip pat naudingi aterosklerozės ir įvairių širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai.

Baklažanuose yra daug vitamino C, kuris teigiamai veikia žmogaus nervų sistemą. Taip pat svarbu paminėti, kad šis vitaminas stiprina imuninę sistemą ir yra puiki apsauga nuo peršalimo ligų.

Reguliarus šios daržovės vartojimas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Ekspertai teigia, kad baklažanai padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, nes jų sudėtyje yra kalio ir melanogeno.

Baklažanai gali būti pavojingi

Nepaisant daugybės šios daržovės privalumų, tam tikrais atvejais baklažanai gali būti pavojingi. Pernokusiuose baklažanuose pradeda formuotis solaninas, galintis išprovokuoti organizmo apsinuodijimą.

Apsinuodijus solaninu gali pasireikšti šie požymiai:

1) Viduriavimas.

2) Diegliai.

3) Traukuliai.

4) Pykinimas.

5) Dusulys.

Šie požymiai dažniausiai pasireiškia tada, jei suvalgomas didelis kiekis pernokusių daržovių.

Kas neturėtų valgyti baklažanų?

Jei sergate žemiau išvardintomis ligomis, šių daržovių geriausia vengti.

  • opalige;
  • gastritu;
  • virškinimo sutrikimais.

Baklažanuose yra daug skaidulų. Valgant baklažanus, virškinamojo trakto organai dirba visu pajėgumu, todėl tai gali lemti neigiamas pasekmes.

Atsargumo priemonių turėtų imtis ir diabetu sergantys žmonės. Faktas yra tai, kad ši daržovė gali sumažinti gliukozės koncentraciją. Baklažanų taip pat reikėtų atsisakyti tiems žmonėms, kurie kenčia nuo inkstų ar kepenų veiklos sutrikimų.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---