Trečiadienis, 22 sausio, 2025

Naujausi

Naudingiausi produktų deriniai

Kai kurie maisto produktai yra naudingi organizmui, o kai kurie – ne. Žmonės, kurie rūpinasi savo mityba, stengiasi teikti pirmenybę vaisiams, daržovėms, liesiems baltymams ir kitiems maisto produktams, kurie yra laikomi sveikais. Vis dėlto, ne visiems yra žinoma, kad tam tikrų produktų deriniai gali dar labiau padidinti jų naudą, taigi, pasidomėkime, kokie tai deriniai.

ŠPINATAI + BRAŠKĖS

Toks derinys idealiai tinka tiems, kuriems trūksta geležies. Špinatuose yra apie 3 mg geležies, tačiau geriausiai ji pasisavinama su vitaminu C, kurio yra braškėse, citrinose, kiviuose ir kituose vaisiuose. Nors špinatai ir braškės neatrodo kaip pats skaniausias derinys, tačiau gamindami maistą pasitelkite savo fantaziją. Pavyzdžiui, iš braškių, špinatų ir šiek tiek rikotos galite pasigaminti lengvas salotas, kurios bus dar gardesnės, jei jas apšlakstysite citrinų sultimis.

SALOTOS + AUGALINIS ALIEJUS

Žmonės, kurie yra įpratę skaičiuoti kalorijas, dažnai atsisako riebalų. Vis dėlto, šiek tiek riebalų tikrai nepakenks. Veikiau priešingai: augalinis aliejus gali padėti geriau įsisavinti daržovėse esančius vitaminus. Augalinį aliejų galite pakeisti avokadu, kuriame yra Omega-9 riebalų rūgščių.

BANANAI + JOGURTAS

Kalcis yra kur kas geriau pasisavinamas, jei jis derinamas su maistu, kuriame yra inulino, veikiančio kaip natūralūs prebiotikai. Šios medžiagos yra česnakuose, svogūnuose, artišokuose, kviečiuose, topinambuose ir bananuose. Jei norite, kad bananuose esantis inulinas būtų geriau įsisavinamas, šiuos vaisius valgykite su natūraliu jogurtu arba varške.

OBUOLIAI + JUODASIS ŠOKOLADAS

Obuoliuose yra kvercetino, o juodajame šokolade – katechinų. Šių dviejų antioksidantų derinys gerina širdies veiklą ir skystina kraują. Šių maisto produktų nauda bus kur kas didesnė, jei juos valgysite kartu. Pavyzdžiui, galite pasigaminti sveiką desertą: vandens vonelėje ištirpinkite juodąjį šokoladą ir pamerkite į jį obuolių skilteles. Palikite valandą šaldytuve ir mėgaukitės šiuo skaniu desertu.

ŽALIOJI ARBATA + CITRINA

Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurie reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir greitina medžiagų apykaitą. Daugybė tyrimų parodė, kad citrina kelis kartus pagerina maistinių medžiagų pasisavinimą iš arbatos.

UOGOS + AVIŽINIAI DRIBSNIAI

Avižiniuose dribsniuose ir uogose yra fitocheminių medžiagų*, kurios pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Jei avižiniai dribsniai valgomi kartu su uogomis, toks derinys mažina cukraus kiekį kraujyje ir leidžia ilgą laiką išlaikyti sotumo jausmą.

KAVA + CINAMONAS

Cinamonas neabejotinai yra pats geriausias juodos kavos priedas. Šiame prieskonyje beveik nėra kalorijų, tačiau jame gausu antioksidantų. Cinamonas pagreitina medžiagų apykaitos procesus, o kartu su kofeinu jis gali efektyviai deginti riebalus.

HUMUSAS + ALYVUOGIŲ ALIEJUS

Humuso sudėtyje gausu maistinių medžiagų, kurios kartu su alyvuogių aliejumi padidina serotonino („laimės hormono“) kiekį kraujyje. Tai taip pat turi įtakos sotumo jausmui.

*Fitochemikalai – tai cheminiai augalų komponentai, efektyviai kovojantys su ligų sukėlėjais. Fitochemikalai kovoja su laisvaisiais radikalais ir mažina organizmo ląstelių oksidacinę destrukciją.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---