Žalumynai ir daržovės – raktas į sveikatą, gerą nuotaiką ir ilgaamžiškumą. Juose yra daug skaidulų, mineralų ir vitaminų, kurie žmogaus organizmui yra tiesiog gyvybiškai svarbūs.
Jei norite papildyti organizmo vitaminų ir mineralų atsargas, į savo mitybos racioną tiesiog privalote įtraukti salotas.
Mes jums papasakosime, kokios salotos kasdien turėtų būti ant jūsų stalo.
Kopūstų salotos
Kopūstuose gausu vitaminų, ypač vitamino C. Kopūstuose taip pat yra daug sieros, reikalingos plaučių sveikatai. Kopūstuose esantys indolas ir sulforafanas slopina vėžinių ląstelių vystymąsi. Taip pat šios medžiagos yra būtinos visaverčiam kepenų funkcionavimui, nes būtent jos išvalo organizmą nuo toksinių medžiagų.
Galite rinktis ne tik baltųjų ir pekino kopūstų, bet taip pat ir brokolių, žiedinių kopūstų, kaliaropių, Briuselio kopūstų salotas. Kopūstus geriausia vartoti termiškai neapdorotus, smulkiai supjaustytus peiliu arba sutarkuotus.
Burokėlių salotos
Nors dažniausiai yra vartojami virti burokėliai, tačiau švieži yra gerokai vertingesni. Nebūtina visiškai pereiti tik prie termiškai neapdorotų burokėlių: juos galite kaitalioti su virtais. Šiame šakniavaisyje gausu beta karotino. Burokėliai mažina kraujospūdį, valo žarnyną, normalizuoja virškinimo sistemos darbą, valo kepenis.
Burokėlius galima dėti į morkų ar kopūstų salotas.
Salotos su žalumynais
Žalumynai yra labai vertingi. Juose yra ne tik vitaminų, mineralų ir skaidulų, bet taip pat ir chlorofilo, kurio nėra jokiame kitame gaminyje. Chlorofilas skatina fermentų gamybą, o tai normalizuoja virškinamojo trakto veiklą, padeda atkurti pažeistą skrandžio ir žarnyno gleivinę. Chlorofilas turi ir dar vieną labai naudingą savybę, kuri šiuolaikiniam žmogui yra labai svarbi: jis padeda iš organizmo pašalinti konservantus.
Salotos iš įvairių žalumynų turėtų būti vartojamos kasdien. Žalumynų galima dėti į daržovių salotas. Tai ne tik suteiks malonų skonį, bet taip pat praturtins mitybą.
Salotos su ridikėliais
Salotos iš šių šakniavaisių turėtų būti gaminamos kuo dažniau. Naudinga žinoti, kad ridikėliai skatina tulžies nutekėjimą. Jų galima dėti į bet kokias salotas.
Jei norite, kad salotos būtų maksimaliai naudingos, jas paskaninkite sėklomis ar riešutais. Padažui galite naudoti bet kokį aliejų – sezamų, linų sėmenų, alyvuogių, nerafinuotą saulėgrąžų, ir t.t.