Pirmadienis, 20 sausio, 2025

Naujausi

Kodėl verta valgyti šviežius česnakus ir kaip juos tinkamai naudoti maisto gamyboje?

Česnakai yra daugumos patiekalų sudedamoji dalis, kuri ne tik pagardina patiekalo skonį, bet taip pat yra labai naudinga sveikatai. Vis dėlto, gana dažnai česnakai yra netinkamai naudojami, ir būtent todėl praranda gerąsias savo savybes. Naudinga žinoti, kad tam tikrais atvejais česnakai gali būti net pavojingi.

Aštrūs patiekalai

Aštriuose patiekaluose dažnai naudojami kajeno pipirai, juodieji pipirai ir česnakai. Gastroenterologai teigia, kad toks derinys gali sukelti ūmų skrandžio sudirginimą, kurio gydymas gali būti ilgas ir sudėtingas.

Patyrę virtuvės šefai puikiai žino, kad česnakai patiekaluose negali būti derinami nei su kajeno pipirais, nei su čili pipirais, nei su imbieru. Česnakas yra specifinė daržovė, kuri pasižymi ryškiu skoniu ir antibakterinėmis savybėmis.

Ar termiškai apdoroti česnakai vis dar yra naudingi?

Česnakuose gausu vitaminų B1, B3, C, D, magnio, kalcio, natrio, jodo, sieros, fosforo ir silicio rūgščių bei kai kurių kitų mineralinių druskų. Visa tai organizmui tiesiog būtina rudens-žiemos laikotarpiu, kuomet susilpnėja imunitetas.

Mokslininkai iš privataus medicinos Thomas Jefferson universiteto, esančio Pensilvanijoje, JAV, nustatė, kad česnakai teigiamai veikia širdies veiklą, ir mažina arterijų ir venų sienelių įtampą. Buvo atlikti tyrimai su graužikais, kurių kraujagyslės buvo veikiamos česnakų sultimis. Dėl šios sąveikos kraujagyslių sienelių įtampa sumažėjo net 70%. Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad raudonieji kraujo kūneliai teigiamai reaguoja į aliciną – biologiškai aktyvią česnakų medžiagą.

Kraujo ląstelės, reaguodamos su alicino elementais, akimirksniu išskiria vandenilio sulfidą, kuris sumažina kraujagyslių hipertoniškumą ir pagerina kraujotaką. Šis poveikis padeda sumažinti kraujospūdį ir pagerina gyvybiškai svarbių organų ir audinių aprūpinimą deguonimi. Žmonėms, sergantiems hipertenzija, česnakų sultys gali būti pats geriausias vaistas.

Deja, termiškai apdorojus česnakus šis cheminis junginys suyra. Jei česnakai yra termiškai apdorojami ilgiau nei 8 minutes, alicino gydomosios savybės sumažėja pusiau. Jei norite išlaikyti didžiausią alicino kiekį, galite susmulkinti česnakus ir palaikyti ant medinės lentos 5-10 minučių kambario temperatūroje.

Česnakų gydomąsias savybes gali pagerinti saulėgrąžų ar alyvuogių aliejus, todėl salotas naudinga gardinti šviežių česnakų ir aliejaus padažu. Jei salotas su tokiu padažu valgysite pakankamai dažnai, galėsite sustiprinti imunitetą ir užkirsti kelią širdies bei kraujagyslių problemoms.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---