Sąmoningas maisto vartojimas apima ir tinkamą maisto produktų derinimą. Netinkamai suderinti produktai gali pakenkti organizmui ir sukelti labai nemalonių virškinimo problemų. Sužinokite, kokių maisto produktų specialistai nerekomenduoja derinti tarpusavyje.
Nesuderinami produktai ir jų žala
Prastai tarpusavyje derančių maisto produktų vartojimas visų pirma gali lemti virškinimo problemų vystymąsi.
Žmogus po sotaus valgio gali jausti skausmingus pilvo dieglius, rėmenį ir pilvo pūtimą. Taip pat gali pasireikšti viduriavimas ar vidurių užkietėjimas. Kai kurie maisto produktai savo sudėtimi ir savybėmis prieštarauja vienas kitam. Būtent dėl šios priežasties reakcija gali neapsiriboti vien tik laikinomis virškinimo trakto problemomis.
Netinkamas maisto produktų derinimas gali būti daug pavojingesnis, pavyzdžiui, gali sutrikti medžiagų apykaita, mineralai ar aminorūgštys gali būti netinkamai įsisavinami, gali sulėtėti virškinimo procesas, ir t.t.
Pavojingi maisto deriniai
Mitybos specialistai galėtų įvardinti dešimtis nesuderinamų maisto produktų porų. Vis dėlto, pavojingiausi ir mažiausiai nuspėjami yra šie deriniai:
- Mėsa ir bulvės
Mėsa yra baltymų šaltinis. Bulvėse yra krakmolo, kuris lėtina gyvūninės kilmės aminorūgščių pasisavinimą. Dėl užsitęsusio virškinimo proceso žmogus susidurs su žarnyno sutrikimais.
- Pieno produktai ir raudona mėsa
Dėl kalcio, kurį organizmas gauna iš pieno ar jo produktų, organizmui sunku pasisavinti geležį, gaunamą iš raudonos mėsos. Organizmas gali patirti makroelementų trūkumą, kuris ilgainiui gali sukelti geležies stokos anemiją.
- Vaisiai ir sūris
Visuose vaisiuose yra skirtingos koncentracijos cukraus. Jis negali būti absorbuojamas su riebalais. Žarnyne likęs augalinis cukrus pradės fermentuotis, o tai sukels pilvo pūtimą ir skausmingus dieglius.
- Špinatai ir pieno produktai
Kai kurios daržovės, ypač špinatai, turi savybių, trukdančių organizmui pasisavinti kalcį. Gydytojai griežtai nerekomenduoja šios daržovės derinti su sūriu, varške ir graikišku jogurtu, nes kalcis bus pašalinamas kartu su kūno skysčiais.
- Daug rūgščių turintys vaisiai ir pieno produktai
Daug rūgščių turintys vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai, slyvos, ananasai ar citrusiniai vaisiai, derinami su pieno produktais, gali išprovokuoti fermentacijos procesus žarnyne ir mikrobiomo pokyčius.
- Kava ir alkoholiniai gėrimai
Šių dviejų potencialiai pavojingų gėrimų derinimas gali sukelti stiprų žarnyno gleivinės sudirginimą.
Ilgainiui šie gėrimai gali sukelti gastritą ir uždegimą.
Jei vartosite nesuderinamus produktus, organizmui gali stigti įvairių vitaminų ir mineralų, gali pasireikšti skausmingi pilvo diegliai ir virškinamojo trakto problemos. Jei sąmoningai derinsite maisto produktus, tai gali padėti išvengti įvairių problemų.