Raudona žuvis gana dažnai atsiranda ant šventinio stalo. Tai tikrai nekelia nuostabos, nes ši žuvis yra skani ir sveika. Šis maisto produktas yra puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
Kas yra raudona žuvis?
užkandis" width="800" height="423" />
Raudona žuvis apima:
- Lašišą.
- Upėtakį.
- Ketą.
- Kuprę.
Parduotuvių lentynose dažniausiai galime rasti išvardintų rūšių raudonos žuvies. Tokioje žuvyje yra daug sveikų riebalų.
Pagrindinės raudonos žuvies naudingosios savybės
- Kraujospūdžio normalizavimas;
- Kraujagyslių sienelių stiprinimas, teigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai;
- Regėjimo stiprinimas;
- Miego kokybės gerinimas: gydytojai pastebi, kad tokios žuvies vartojimas gali padėti atsikratyti nemigos;
- Imuniteto stiprinimas;
- Medžiagų apykaitos gerinimas;
- Raudonos žuvies sudėtyje yra daug vitamino E. Taip pat joje yra triptofano, jis yra atsakingas už melatonino gamybą.
Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja reguliariai valgyti raudoną žuvį?
Niekas negali paneigti, kad raudona žuvis yra itin naudingas maisto produktas, todėl vertėtų pasirūpinti, kad jis būtų vartojamas pakankamai dažnai. Jei tokią žuvį valgysite vos kartą per mėnesį, teigiamo poveikio galite ir nepastebėti. Šis maisto produktas bus naudingas tik tada, jei jį vartosite reguliariai.
Kodėl raudoną žuvį reikėtų įtraukti į reguliarų mitybos racioną?
1) Širdies problemų prevencija, nes Omega-3 ir kiti riebalai stiprina kraujagysles ir teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
2) Sudėtyje esantys antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie organizmui yra itin kenksmingi.
3) Įveikiamas lėtinis nuovargis. Tai – labai svarbi savybė, nes šiuolaikinėje realybėje daugybė žmonių jaučia didelį stresą. Niekam ne paslaptis, kad daugybė ligų atsiranda būtent dėl patiriamo streso ir nuovargio.
4) Ši žuvis yra naudinga nėštumo metu. Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį į paruošimo technologiją. Nėščioms moterims nerekomenduojama valgyti sūdytą raudoną žuvį. Žuvis turi būti termiškai apdorota.
5) Atminties ir dėmesio koncentracijos gerinimas. Tai yra ypatingai aktualu protinį darbą dirbantiems žmonėms.
Vertėtų nepamiršti, kad teigiamų rezultatų galėsite pasiekti tik tada, jei raudoną žuvį valgysite reguliariai.
Vartojimo norma
Mitybos specialistai rekomenduoja raudoną žuvį valgyti 2–3 kartus per savaitę. Vienoje porcijoje turi būti 100 gramų filė. Per didelis raudonos žuvies vartojimas gali sukelti nepageidaujamas pasekmes.
Kas raudonos žuvies turėtų atsisakyti?
Raudona žuvis turi kontraindikacijų, kurių taip pat nereikėtų ignoruoti. Jei yra kepenų ar tulžies pūslės problemų, raudoną žuvį rekomenduojama išbraukti iš savo valgiaraščio.
Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas žuvies pasirinkimui. Dažniausiai atsižvelgiama tik į tai, kokiai žuviai yra taikoma akcija, ir visiškai nekreipiama dėmesio į tai, kodėl šis produktas parduodamas pigiau.
Jei raudonos žuvies galiojimas eina į pabaigą, labai svarbu ją saugiai apdoroti. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad tokio maisto produkto nauda yra minimali, o žala organizmui gali būti didžiulė. Rinkdamiesi raudoną žuvį atkreipkite dėmesį į jos spalvą. Jei yra baltų dėmių, greičiausiai žuvis nebėra šviežia. Taip pat reikėtų saugotis per ryškių žuvų, nes dažais gali būti siekiama užmaskuoti spalvos pakitimus ar kitus žuvies trūkumus.