Kai planuojame pradėti tinkamai maitintis, duona dažniausiai yra pirmas dalykas, kurį paaukojame vardan lieknos figūros.
Vis dėlto, svarbu žinoti, kad duonoje esantys angliavandeniai gali būti skirtingų rūšių. Pavyzdžiui, baltos duonos dažniausiai atsisakome dėl per didelio kalorijų kiekio ir mažos maistinės vertės, tačiau ne visų rūšių duona yra menkavertė.
Sužinokime, kas nutiks mums, jei kartą ir visiems laikams nustosime valgyti duoną.
1. Galite patirti kojų mėšlungį
Žinoma, jei norime numesti svorio, valgome mažiau duonos, tačiau visiškas jos atsisakymas gali turėti neigiamų pasekmių.
Jei pasirinksite keto dietą (kai suvartojamų angliavandenių kiekis yra minimalus ar net nulinis), rizikuojate susidurti su kojų mėšlungiu. Šie skausmingi pojūčiai dažniausiai pasireiškia naktį ir trunka nuo kelių sekundžių iki 1 minutės.
Duonoje gausu elektrolitų, o būtent dėl jų trūkumo organizme gali pasireikšti mėšlungis.
2. Jus užklups nuovargis
Jei vis tiek nenorite valgyti baltos duonos, rinkitės viso grūdo duoną.
Tokioje duonoje gausu magnio ir skaidulų – svarbaus jėgų ir energijos šaltinio. Jei visiškai atsisakysite duonos, galite kasdien jaustis taip, tarsi būtumėte po sunkios treniruotės sporto salėje.
3. Nuolat norėsite saldžių užkandžių
Organizmas gali imti reikalauti energijos iš kitų šaltinių. Kadangi jausitės pavargę, norėsite tokio maisto, kuris padeda greitai atgauti jėgas, – saldaus maisto ir gėrimų.
Saikingai valgydami duoną tikrai nepriaugsite papildomų kilogramų, tačiau kas kita, jei dažnai mėgausitės saldumynais ir saldžiais gėrimais.
4. Susidursite su virškinimo sutrikimais
Žinoma, atsisakyti duonos nesunku, tačiau nustojus valgyti rupią ar grikių duoną, gali pasireikšti vidurių užkietėjimas. Faktas yra tai, kad viso grūdo duonoje yra skaidulų, kurios pagerina virškinimo procesą ir palengvina tiesiosios žarnos peristaltiką.
5. Patirsite nuotaikų kaitą
Sutikite: kartais mums visiems skubiai reikia gabalėlio picos, kad mūsų nuotaika būtų šiek tiek geresnė? Mokslininkai gali tai paaiškinti.
Vartojant angliavandenius, išsiskiria hormonas serotoninas, kuris vadinamas laimės ir džiaugsmo hormonu. Būtent jis yra atsakingas už mūsų gerą nuotaiką ir už sotumo jausmą. Saikingas angliavandenių vartojimas daro mus laimingesnius, pagerina nuotaiką ir padeda lengviau kontroliuoti alkį.
6. Padidės įvairių ligų rizika
Pasirodo, duonos vartojimas arba jos atsisakymas gali turėti didelį poveikį mūsų sveikatai. Jei rafinuoti angliavandeniai tikrai kenkia ir didina riziką susirgti, tai viso grūdo produktai, kaip tikina mokslininkai, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Kaip dažnai valgote duoną? Ar galėtumėte jos visiškai atsisakyti?