Dauguma žmonių svogūnus vartoja reguliariai, nes šios daržovės yra dažno patiekalo sudedamoji dalis. Vis dėlto, tikrai ne kiekvienas žino apie šių daržovių naudingąsias savybes. Mitybos specialistai teigia, kad svogūnai net ir po terminio apdorojimo išlaiko įspūdingą naudingų medžiagų kiekį.
Kam rekomenduojama valgyti svogūnus?
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija
Svogūnus rekomenduojama valgyti tiems žmonėms, kurie turi riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Svogūnai – vienas vertingiausių maisto produktų širdies veiklai normalizuoti, nes juose yra antioksidantų.
Insulto ir infarkto profilaktikai naudingiausi yra raudonieji svogūnai. Faktas yra tai, kad raudonųjų svogūnų sudėtyje yra antocianinų. Šios daržovės mirtinų širdies ligų riziką gali padėti sumažinti net trečdaliu.
Imuniteto stiprinimas
Šviežių svogūnų valgymas yra puikus būdas stiprinti imuninę sistemą, nes juose gausu vitamino C.
Naudinga žinoti, kad vitaminas C žūva terminio apdorojimo metu, tad tuomet, jei norite sustiprinti imunitetą, turėtumėte valgyti šviežius svogūnus.
Kova su peršalimu
Jei peršalote, į savo mitybos racioną tiesiog privalote įtraukti svogūnus. Turtinga svogūnų sudėtis gali padėti įveikti ligą ir paspartinti sveikimo procesą.
Jaunystės eliksyras
Svogūnai taip pat gali padėti išlaikyti jaunystę. Šiose daržovėse gausu antioksidantų, flavonoidų ir vitamino C.
Svorio metimas
Specialistai pastebi, kad svogūnai padeda pagreitinti medžiagų apykaitą ir efektyviai kovoja su riebalais. Vis dėlto, naudinga žinoti, kad ši kvapni daržovė gali sužadinti apetitą.
Būtent todėl besilaikant dietos gali būti pavojinga valgyti svogūnus.