Ruduo – peršalimo ir įvairių negalavimų metas. Nors turime daugybę liaudiškų gydymo būdų, kaip arbatos su medumi ar imbieru, kartais tenka griebtis ir vaistų. Tokiais atvejais labai svarbu tinkamai derinti vaistus su maistu.
Netinkamas maisto produktų derinimas gali sumažinti vaistų veiksmingumą arba net sukelti nepageidaujamas reakcijas. Todėl būtina žinoti, kokių derinių vengti, kad išsaugotume sveikatą ir greičiau pasveiktume. Apie tai plačiau pasakojo mitybos specialistė Irina Kalinina.
Jos teigimu, pacientai, kuriems reikia vartoti antibiotikų kursą, turėtų kurį laiką negerti rūgščių vaisių ar daržovių sulčių. Jų vartoti nerekomenduojama ir žmonėms, kurie geria priešnavikinius ir geležies turinčius vaistus.
Be to, tablečių negalima užsigerti pienu, spanguolių sultimis, arbata ar kava, mat tai sumažina gydymo efektyvumą. Rekomenduojama atsisakyti ir riešutų, kvietinės košės ir duonos.
Jei reikia vartoti tetraciklinų grupės antibiotikus, nevalgykite rūkytos mėsos.
„Priešingu atveju kyla kancerogeninių junginių – nitrozaminų – susidarymo pavojus“, – sako gydytoja.
I. Kalinina taip pat priduria, kad jei gydytojas paskyrė kraujo krešėjimą mažinančius vaistus, tuomet nereikėtų vartoti vitamino K, jo yra įvairiose pupelėse, špinatuose, agurkuose ir kopūstuose.