Penktadienis, 24 sausio, 2025

Naujausi

Gruzdintos bulvytės: kokia šio maisto nauda ir žala?

Apetitą keliančios, auksinės spalvos gruzdintos bulvytės – delikatesas, kurio sunku atsisakyti.

Kokią žalą tai daro sveikatai ir kuo jos gali būti naudingos organizmui? Netrukus atsakysime į šiuos klausimus.

Kas yra gruzdintos bulvytės?

Tai – bulvės, supjaustytos plonais šiaudeliais, ir iškeptos karštame aliejuje, kurio turi būti daug.

Tokios bulvytės dažniausiai ruošiamos gruzdintuvėje, tačiau jų taip pat galima išsikepti ir orkaitėje.

Gruzdintas bulvytes mėgsta įvairaus amžiaus žmonės. Prancūziškos bulvytės visada įtraukiamos į greito maisto restoranų meniu. Patiekalas patiekiamas šiltas. Gruzdintos bulvytės išorėje turi traškią plutelę, o viduje yra minkštos.

Kuo gruzdintos bulvytės naudingos organizmui?

Kaip bebūtų keista, toks skanėstas gali būti naudingas sveikatai. Tai įmanoma tik tuo atveju, jei šiame produkte yra mažai cheminių medžiagų ir druskų. Tinkamai ruošiant gruzdintas bulvytes, patiekalas bus naudingas organizmui, nes šiame produkte išliks įvairių grupių vitaminų ir vertingų mikroelementų.

Taip pat galima išskirti ir šiuos gruzdintų bulvyčių privalumus:

  • Bulvėse yra įvairių grupių vitaminų ir vertingų mineralų. Visų pirma, šiuose šakniavaisiuose gausu kalio. Tai reiškia, kad šis produktas stabilizuoja vidaus organų sistemų veiklą ir stiprina imuninę sistemą.
  • Bulvės gerokai sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Tai reiškia, kad aterosklerozės išsivystymo rizika yra sumažinama iki minimumo.
  • Šios daržovės stabilizuoja medžiagų apykaitos procesus. Šis produktas veikia kaip šarmas, galintis neutralizuoti rūgštis. Jei sergate inkstų liga, podagra ar artritu, į savo mitybos racioną būtinai įtraukite bulves.
  • Galbūt jus tai nustebins, tačiau bulvės padeda palaikyti liekną figūrą. Pakanka du kartus per dieną suvartoti iki penkių bulvių, kad būtų numalšintas apetitas ir normalizuotas kraujospūdis.

Be to, šis produktas sumažina širdies ir kraujagyslių sistemos patologijų išsivystymo riziką ir apsaugo nuo insulto. Taip pat tai gali padėti normalizuoti kraujospūdį.

Gruzdintų bulvyčių žala

Deja, gruzdintos bulvytės pridaro daugiau žalos nei duoda naudos. Kodėl šis maisto produktas gali būti kenksmingas?

  • Gruzdintose bulvytėse yra labai daug kalorijų. Vidutinėje gruzdintų bulvyčių porcijoje yra net 400 kcal. Jei piktnaudžiausite tokiu greitu maistu, netrukus tikrai pastebėsite, kad kūno svoris tapo didesnis.
  • Gruzdintose bulvytėse yra kenksmingų riebalų. Tai – transriebalai, sukeliantys diabetą ir vėžį. Be to, transriebalai silpnina imunitetą, todėl galite dažnai sirgti.
  • Toks maistas nėra naudingas organizmui. Gruzdintose bulvytėse yra per daug tuščių angliavandenių, tačiau baltymų ir skaidulų kiekis yra labai nedidelis.
  • Bulvės neretai yra paskaninamos nemažu kiekiu prieskonių ir, žinoma, druska. Druskos perteklius organizme sukelia širdies priepuolius, aukštą kraujospūdį ir kitas problemas.
  • Gruzdintose bulvytėse yra daug kancerogenų. Kaitinant aliejų kancerogenų kiekis tik didėja.
  • Jei aliejus yra labai karštas, jame atsiranda aldehido. Seniems žmonėms dėl šio komponento gali išsivystyti Alzheimerio liga.

Be to, gruzdintos bulvytės kenkia virškinimo organų veiklai. Jei piktnaudžiausite šiuo maisto produktu, išsivystys gastritas arba atsiras skrandžio opa.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---