Antradienis, 25 vasario, 2025

Naujausi

Geriausias užkandis geresnei žarnyno sveikatai užtikrinti: rekomenduoja gastroenterologai

Jūsų virškinimo sistema atlieka kur kas daugiau nei tik maisto skaidymą. Ji vaidina esminį vaidmenį imuninėje sistemoje, maistinių medžiagų pasisavinime ir netgi psichologinėje savijautoje. Todėl rūpintis savo žarnynu yra viena svarbiausių užduočių, siekiant bendros sveikatos. O kai galima suderinti žarnynui naudingą maistą su baltymų šaltiniu – tai tikra pergalė! Geriausias užkandis sveikam žarnynui yra graikiškas jogurtas. Jis ne tik gausus baltymų, bet ir kupinas naudingų probiotikų. Ne veltui gastroenterologai įvardija jį kaip vieną iš geriausių maisto produktų virškinimo sistemai palaikyti. Sužinokite, kodėl šis jogurtas nusipelno vietos jūsų kasdienėje mityboje.

Kodėl jogurtas yra geriausias užkandis žarnynui?

Graikiškas jogurtas yra tikra virškinimo sistemos stiprybė. 160 gramų neriebaus, natūralaus graikiško jogurto porcijoje yra apie 16 gramų baltymų, tad jis ne tik naudingas žarnynui, bet ir padeda patenkinti organizmo baltymų poreikį.

Stiprina žarnyno gleivinę

Žarnyno gleivinė yra natūrali apsauginė barjera, kuri saugo organizmą nuo kenksmingų bakterijų, virusų, toksinų ir alergenų. Pasak gastroenterologės Aditi Chhada, graikiškas jogurtas turi bioaktyvių peptidų – baltymų virškinimo metu išsiskiriančių fragmentų, kurie ne tik mažina uždegimą, bet ir padeda stiprinti žarnyno gleivinę.

Skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi

Mūsų žarnyne gyvena trilijonai bakterijų, kurios padeda virškinimui, maistinių medžiagų įsisavinimui bei imuninei funkcijai. Graikiškas jogurtas su gyvosiomis kultūromis skatina naudingųjų bakterijų augimą ir padeda sumažinti kenksmingų bakterijų kiekį. Tai sukuria palankią terpę virškinimui ir apsaugo nuo žarnyno sutrikimų. Be to, sveikas žarnynas palaiko psichologinę gerovę per vadinamąjį žarnyno ir smegenų ryšį.

Palaiko storosios žarnos sveikatą

Probiotikai, esantys graikiškame jogurte, keliauja į storąją žarną, kur fermentuoja maistines skaidulas ir gamina naudingas trumpųjų grandinių riebalų rūgštis (SCFA). Jos yra energijos šaltinis žarnyno gleivinės ląstelėms, padeda palaikyti stiprią žarnyno barjerą ir mažina uždegimą. Tyrimai rodo, kad SCFA gali sumažinti uždegiminių žarnyno ligų, tokių kaip Krono liga ar opinis kolitas, riziką.

Gali padėti esant viduriavimui

Jei jus vargina viduriavimas, graikiškas jogurtas gali būti naudingas jo gydymui. Pasak gastroenterologo Davido D. Clarke, aktyvių kultūrų turintis jogurtas gali padėti atkurti žarnyno bakterijų pusiausvyrą po viduriavimo. Be to, tyrimai rodo, kad graikiškas jogurtas gali padėti sumažinti antibiotikų sukeltą viduriavimą.

Kodėl jogurtas - geriausias užkandis geresnei žarnyno sveikatai

Kaip įtraukti graikišką jogurtą į savo mitybą?

Rinkdamiesi jogurtą atkreipkite dėmesį į:

  • Gyvąsias bakterijų kultūras, tokias kaip Streptococcus thermophilusLactobacillus bulgaricusBifidobacterium ir Lactobacillus acidophilus.
  • „Live and Active Cultures“ ženklinimą, kuris užtikrina, kad jogurte yra bent 100 milijonų gyvųjų kultūrų kiekviename grame.

Lengvi būdai vartoti graikišką jogurtą:

  • Glotnučių papildas: įdėkite šaukštą graikiško jogurto į vaisių kokteilį – jis suteiks kreminės tekstūros ir papildys baltymų kiekį.
  • Pusryčių dubenėlis: pagardinkite jogurtą granola, šviežiais vaisiais ir šlakeliu medaus.
  • Sveikas užkandis: graikiškas jogurtas gali pakeisti grietinę padažuose ar pagarduose, pavyzdžiui, tzatziki padaže.
  • Lengvas salotų padažas: sumaišykite jogurtą su citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi ir mėgstamais prieskoniais.
  • Sviesto pakaitalas kepiniuose: jogurtas padeda sumažinti sočiųjų riebalų kiekį kepiniuose, o kartu praturtina juos baltymais.
  • Priedas prie patiekalų: galite naudoti kaip užpilą keptoms bulvėms, sriuboms ar troškiniams.
  • Paprastas užkandis: mėgaukitės jogurtu tiesiog vienu šaukštu be jokių priedų.

Graikiškas jogurtas yra viena geriausių gastroenterologų rekomenduojamų baltyminių alternatyvų, siekiant geresnės žarnyno sveikatos. Be to, jis yra nepaprastai universalus – nuo pusryčių iki kepinių ar užkandžių, šis jogurtas yra tikras mitybos MVP. Taigi, kitą kartą planuodami valgiaraštį, nepamirškite graikiško jogurto – jūsų žarnynas tikrai padėkos!

Šaltinis: https://www.eatingwell.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Kaip tinkamai laikyti kavą, kad ji išliktų skani kuo ilgiau: ekspertų patarimai

Jei norite, kad jūsų kava išliktų aromatinga ir skani kuo ilgiau, svarbu žinoti tinkamus laikymo būdus. Didelė kavos gamybos kompanija "Folgers" dalijasi patarimais, kaip...

6 grožio tendencijos, kurių turėtumėte vengti: atsako dermatologai

Socialiniai tinklai nuolat užtvindo mus įvairiausiomis grožio gudrybėmis. Nors kai kurios iš jų išties gali būti naudingos, daugelis dermatologų su nerimu stebi, kaip visuomenė...
---