Mūsų šalies gyventojai labai mėgsta grikius. Pasirodžius bent menkiausiam ekonominės krizės ženklui, grikiai visada yra pirmieji grūdai, kurie dingsta iš parduotuvių lentynų… Panašu, kad atėjo laikas įtraukti juos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą.
Beje, grikių kultas egzistuoja tik buvusios SSRS šalyse, o daugumoje Vakarų šalių jie praktiškai nevartojami. Būtent šis faktas daugelį priverčia susimąstyti: „O jeigu grikiai kenkia sveikatai?“
Ar grikiai yra kenksmingi?
Kaip sakė Renesanso gydytojas Paracelsas: „Viskas yra nuodai ir viskas yra vaistas“. Jei nevalgysite grikių tris kartus per dieną, jie jums tikrai nepakenks. Vis dėlto, jei grikiai taps pagrindiniu jūsų maistu, gali išsivystyti virškinamojo trakto problemos.
Manoma, kad grikiai skatina vidurių užkietėjimą, todėl mėgstamą košę geriau valgyti su salotomis ar kitu skaidulų šaltiniu.
Jei grikius valgysite pernelyg dažnai, šios kruopos gali „išplauti“ iš organizmo naudingus mineralus. Turbūt ne kartą esate girdėję, kad monodieta gali lemti hormonų disbalansą ir neurologinius sutrikimus, todėl visada svarbu jausti saiką!
Dietologai rekomenduoja per dieną suvalgyti 150–200 gramų grikių ir juos kaitalioti su kitais maisto produktais.
Ar grikiams gali pasireikšti alergija?
Grikiai laikomi nealergizuojančiu produktu, tačiau vis dar egzistuoja tam tikros taisyklių išimtys. Didžiausias grikių netoleruojančių žmonių skaičius užfiksuotas Japonijoje. Šioje šalyje grikių netoleravimas siekia 3,2 proc.
Grikių netoleravimo simptomai yra tokie: niežulys ir odos paraudimas, pykinimas, vėmimas, nosies ir akių uždegimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas.
Ar grikiuose yra cheminių priedų?
Internete karts nuo karto galima rasti siaubą keliančių straipsnių apie grikių laukus, kurie purškiami ypač pavojingu pesticidu glifosatu. Sakoma, kad jokie kiti javai šiais nuodais nebepurškiami. Nuo šių pesticidų miršta visi gyviai, įskaitant bites, kurios turėtų rinkti grikių medų.
Tiesą sakant, glifosatas yra vienas iš labiausiai paplitusių herbicidų pasaulyje. Jie jau kelis dešimtmečius pasitelkiami į kovą su piktžolėmis. Ši medžiaga neturi didelio poveikio žmonėms ar gyvūnams, tačiau ji gali pakenkti tiesioginio sąlyčio metu. Glifosato koncentracija grikiuose ir kituose grūduose yra nereikšminga.
Kokie grikiai geresni: žali ar įprasti?
Vyrauja nuomonė, kad parduotuvėse paprasčiausiai neįmanoma įsigyti sveikų grikių. Kur ieškoti tų ekologiškų žalių grikių? Tiesą sakant, žalieji grikiai neturi nieko bendra su ekologiškais produktais. Tai – tie patys grūdai, tik ne kepti. Didžioji dalis grikių nedelsiant termiškai apdorojama. Tokiu būdu yra pratęsiamas grikių galiojimo laikas, o košė iš tokių grikių yra skanesnė ir trapesnė.
Vis dėlto, terminis apdorojimas žudo vitaminus. Taigi, jei esate sveikos mitybos gerbėjas, pirkite žalius grikius.
Kaip matote, grikiai nėra pavojingesni už bet kurį kitą maistą. Jei parduotuvėje grikiams taikoma gera nuolaida, nedvejodami papildykite šių grūdų atsargas. Iš grikių galite ruošti ne tik košes, bet taip pat ir įvairius originalius patiekalus.