Produktai, kuriuose yra glutationo, gali padidinti stipraus antioksidanto gamybą, o tai gali padėti išvengti pavojingų ligų. Tokie produktai būtinai turėtų būti kiekvieno racione, juos reikia valgyti kiekvieną dieną.
Kas žinoma apie glutationą?
Glutationas – antioksidantas, randamas įvairiuose augaliniuose ir gyvūniniuose produktuose, atlieka lemiamą vaidmenį įvairiose organizmo funkcijose, įskaitant audinių atstatymą.
Tačiau pagrindinis jo, kaip antioksidanto, pranašumas yra gebėjimas švelninti oksidacinį stresą organizme.
Oksidacinis stresas atsiranda, kai yra per daug laisvųjų radikalų, kurie gali pažeisti organizmo ląsteles.
Tai gali sukelti daug rimtų sveikatos problemų, tokių kaip vėžys, inkstų ligos, širdies diabetas ir neurologiniai sutrikimai, tokie kaip Alzheimerio liga.
Didinant antioksidantų, tokių kaip glutationas, vartojimą, galima padėti išvengti šių ligų ir išsaugoti gyvybę.
Svarbu žinoti, kad su amžiumi organizmo gebėjimas gaminti glutationą mažėja, todėl naudinga valgyti daugiau šia medžiaga turtingų produktų.
Glutationas sintetinamas ląstelių viduje, daugiausia kepenyse. Organizmas geba jį gaminti pats, jei yra reikiamų amino rūgščių.
Veiksniai, mažinantys glutationo lygį:
- stresas
- infekcijos
- bloga mityba
- alkoholio vartojimas
- toksinai (vaistai, chemikalai)
- senėjimas

Kokius produktus valgyti?
Glutationo galima rasti įvairiuose augaliniuose ir gyvūniniuose produktuose. Sieros turtingo maisto vartojimas taip pat gali skatinti glutationo gamybą organizme. Visų pirma, verta valgyti:
- vištieną
- kiaušinius
- riešutus
- Briuselio kopūstus
- žiedinius kopūstus
- špinatus
- ankštinius augalus
- avokadus
Kai kurie žmonės gali patirti tokį šalutinį poveikį kaip pilvo spazmai ar pūtimas.
Glutationo papildai
Jei nerimaujate dėl nepakankamo glutationo kiekio arba norite padidinti jo lygį savo racione, galite pagalvoti apie papildų vartojimą.
Tyrimas parodė nedidelius oksidacinio streso pokyčius, kai dalyviai vartojo geriamuosius glutationo papildus. Prieš darant bet kokius mitybos pakeitimus, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.
Ar verta valgyti glutationą papildus?
- jei žmogus sveikas, tinkamai maitinasi ir neturi didelio oksidacinio streso – organizmas paprastai pats susidoroja
- tačiau esant padidėjusiam krūviui, intoksikacijai, sumažėjusiam imunitetui, intensyviam sportui, senėjimui ar sergant kai kuriomis ligomis (pvz., Parkinsono, lėtinėmis infekcijomis, kepenų ligomis) – papildas gali būti naudingas.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
