Šeštadienis, 1 vasario, 2025

Naujausi

7 priežastys, kodėl į savo mitybos racioną turėtumėte įtraukti svogūnus

Svogūnai yra sveikos daržovės, kurios populiarios visame pasaulyje.

Vis dėlto, dėl vienokių ar kitokių priežasčių kai kurie žmonės visiškai nevartoja svogūnų.

Mitybos specialistai teigia, kad svogūnus tikrai verta įtraukti į reguliarų mitybos racioną: jie išvardino 7 pagrindines priežastis, kodėl šias daržoves vertėtų valgyti pakankamai dažnai.

Vertinga sudėtis

Svogūnuose gausu šių organizmui naudingų medžiagų:

1) Vitamino C.

2) Vitamino B.

3) Kalio.

4) Magnio.

5) Mangano.

6) Fosforo ir kitų naudingų mikroelementų.

Vidutinio dydžio svogūne yra maždaug 44 kalorijos, todėl šį produktą galima vadinti dietiniu.

Nauda širdžiai

Svogūnų sudėtyje yra naudingų junginių ir antioksidantų, kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Turbūt žinote, kad didelis cholesterolio kiekis gali sukelti įvairias širdies ligas, todėl svogūnų valgymas yra puiki prevencinė priemonė.  Taip pat teigiama, kad ši daržovė padeda sumažinti kraujospūdį.

Virškinimo gerinimas

Svogūnuose gausu skaidulų ir prebiotikų, reikalingų normaliai žarnyno veiklai.

Vis dėlto, svogūnus reikėtų vartoti saikingai. Per didelis svogūnų kiekis gali sulėtinti virškinimo procesą ar sukelti virškinamojo trakto ligas.

Antibakterinės savybės

Svogūnai dažnai naudojami liaudies medicinoje: naudingosios svogūnų savybės buvo žinomos net mūsų protėviams. Svogūnai kovoja su daugybe pavojingų bakterijų ir veikia kaip prevencinė priemonė.

Didesnis kaulų tankis

Dauguma žmonių žino, kad pieno produktai padeda sustiprinti kaulus. Ar žinojote, kad  kaulams svogūnai yra taip pat labai naudingi?

Tyrimai parodė, kad reguliarus svogūnų vartojimas padidina kaulų tankį. Žinoma, kalbama tik apie prevencinį poveikį.

Cukraus kiekio kraujyje mažinimas

Segantiems antrojo tipo diabetu mitybos specialistai rekomenduoja valgyti svogūnus, nes jie padeda šiek tiek sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir turi prevencinį poveikį.

Jei į savo mitybos racioną įtrauksite svogūnus, visada svarbu stebėti cukraus kiekį kraujyje. Kartais sergantiems diabetu svogūnai nepadeda reguliuoti cukraus kiekio, todėl dieta visada turi būti parenkama individualiai.

Lengva įtraukti į savo mitybos racioną

Svogūnais galima gardinti daugybę įvairių patiekalų. Be to, svogūnai gali tapti ir pagrindiniu patiekalų ingredientu. Iš šių daržovių galima gaminti įvairius valgius:

1) Salotas.

2) Sriubas.

3) Košes.

4) Padažus.

5) Svogūnais galima pagardinti mėsą ar kitus patiekalus.

Svogūnai kiekvienam patiekalui gali suteikti ypatingą skonį. Taigi, šiomis daržovėmis valgius galite gardinti dažniau.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---