Atėjus pavasariui ir aktyviai šviečiant saulei, reikia atnaujinti mitybą. Įvardyti supermaisto produktai, kurie ne tik stiprins imunitetą, bet ir suteiks energijos visai dienai.
Supermaisto produktai: žalumynai (krapai, petražolės, svogūnų laiškai)
Dietologės Natalijos Samoilienko teigimu, šie produktai gausūs geležies, folio rūgšties ir B grupės vitaminų. Jie gerina kraujagyslių ir smegenų veiklą.
Be to, juose yra antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo senėjimo.
Petražolėse yra daug folio rūgšties – vitamino B9, kuris gali sumažinti širdies ligų riziką žmonėms. Jis mažina aminorūgšties homocisteino, kenkiančio širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai, lygį.
Žalumynus verta dėti į salotas, tiesiog ant lėkštės arba gaminti iš jų naudingus padažus.

Jaunos morkos
Tai beta karoteno šaltinis, gerinantis regėjimą, odos būklę ir palaikantis kepenų sveikatą.
Jaunos morkos taip pat padeda valyti organizmą. Be to, tai puikus užkandis, jas galima dėti į salotas, sriubas ir pagrindinius patiekalus.
Ši daržovė turi lengvą diuretinį poveikį ir skatina toksinų šalinimą. Reguliariai vartojamos morkos padeda valyti kraujagysles.
Supermaisto produktai: meškinis česnakas
Ekspertė pažymėjo, kad meškinis česnakas yra natūralus antibiotikas ir priemonė imunitetui stiprinti. Jis gali valyti organizmą nuo toksinų, gerina virškinimą ir padeda detoksikuoti kepenis.
Turi lengvą raminamąjį poveikį, gali padėti esant irzlumui, nemigai, nuovargiui. Nevartokite meškinio česnako dideliais kiekiais, nes jis gali dirginti skrandį.
Naudokite meškinį česnaką salotose, padažuose arba dėkite į sriubas.
Rūgštynės, špinatai, mangoldai
Tai puikus vitaminų šaltinis, gerinantis imuniteto palaikymą ir geležies įsisavinimą. Puikiai palaiko antinksčius ir mažina nuovargį.
Reguliuoja virškinimą, nes turi organinių rūgščių (obuolių, oksalo).
„Puikus pagrindas salotoms, troškiniams ir mėgstamai žaliajai borščiai“, – pridūrė dietologė.
Supermaisto produktai: dilgėlės
Dėl didelio geležies kiekio dilgėlės padeda esant anemijai (sumažėjusiam hemoglobinui). Jų sudėtyje esantis vitaminas C gerina geležies įsisavinimą.
Turi diuretinį poveikį, šalina toksinus ir skysčių perteklių. Taip pat padeda valyti kepenis ir inkstus.
Padeda esant artritui, reumatui ir kitiems uždegimams. Gali taip pat mažinti sąnarių skausmą.
Jas galima dėti į bet kokias sriubas, žalią omletą ir borščią.
Braškės
Turi vitamino C (daugiau nei apelsinas), taip pat B grupės vitaminų, vitaminų A, E, K. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimą.
Braškių sudėtyje esantys flavonoidai ir kalis padeda mažinti kraujospūdį ir stiprina kraujagysles.
Dėl didelio vitamino C kiekio puikiai palaiko imunitetą. O skaidulos gerina virškinamojo trakto veiklą.
Geriausia valgyti šviežias, taip gausite didžiausią naudą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.