Arterijos yra didžiausios mūsų kūno kraujagyslės. Jos atlieka svarbų vaidmenį tiekiant deguonį ir maistines medžiagas į visus organus, audinius ir net kūno ląsteles. Taigi, turbūt nereikia net sakyti, kad svarbu palaikyti arterijų švarą.
Milijonai žmonių visame pasaulyje kenčia nuo aterosklerozės, nors nuo vaikystės girdi, koks svarbus yra normalus arterijų funkcionavimas. Beje, klystate, jei manote, kad tai yra išimtinai vyresnio amžiaus žmonių liga: aterosklerozė gali pasireikšti sulaukus vos 30 metų.
Gera naujiena yra tai, kad tam tikri maisto produktai gali sumažinti arterijų ligų riziką, todėl ateityje nereikės vartoti vaistų. Mes jums papasakosime, kokius maisto produktus vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną.
Riebi žuvis
Lašiša, sardinės, ančiuviai, skumbrė ir kitos riebios žuvys yra puikūs Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai. Tai – sotieji riebalai, apsaugantys mūsų kraujagysles nuo uždegimų ir aterosklerozės. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat mažina trombocitų agregaciją (dėl kurios susidaro kraujo krešuliai) ir padidina „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
Vartojimo dažnumas: 1-2 kartai per savaitę.
Linų sėmenys
Linų sėmenys taip pat yra natūralus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Linų sėmenys mažina cukraus ir insulino kiekį kraujyje. Be to, tyrimais įrodyta, kad linų sėmenys stabdo aterosklerozinių plokštelių vystymąsi.
Naudinga žinoti: mūsų skrandis negali visiškai suvirškinti nesmulkintų linų sėmenų, todėl šį produktą rekomenduojama sumalti.
Uogos
Gervuogės, mėlynės, braškės ir avietės yra galingas arterijų ligų priešas. Uogose yra polifenolinių junginių, kurie valo arterijas ir užkerta kelią uždegimams. Uogos taip pat normalizuoja kraujospūdį bei cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje: šie rodikliai turi įtakos arterijų ligoms. Įdomu tai, kad skirtingai nei vaisiuose, uogose nėra daug cukraus, todėl jas galima valgyti reguliariai.
Citrusiniai vaisiai
Citrusiniuose vaisiuose yra bioflavonoidų, kurie padeda efektyviai valyti arterijas. Jie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie padidina cholesterolio kiekį kraujyje ir užkemša arterijas.
Svarbu: rekomenduojama rinktis mažiau cukraus turinčius citrusinius vaisius (citrinas, greipfrutus, žaliąsias citrinas). Be to, jums nebūtina valgyti šiuos vaisius: pakanka poros stiklinių vandens su citrina per dieną.
Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus
Šis aliejus gali padėti išvengti daugybės įvairių ligų. Alyvuogių aliejuje yra sočiųjų riebalų ir antioksidacinių junginių, kurie palaiko mūsų arterijų švarą. Šie komponentai naudingi ir širdžiai: jie saugo nuo infarkto.
Pastaba: remiantis tyrimu, žmonės, kurie vartojo tik alyvuogių aliejų, sumažino diabeto riziką 16% (dėl aliejaus gebėjimo sumažinti cukraus kiekį kraujyje).
Avokadas
Avokadas kerta mirtiną smūgį arterijų teršalams. Jis normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolio kiekį ir turi daug skaidulų: pusėje avokado jų yra maždaug 6,5 gramo.
Beje, nereikia bijoti valgyti avokadų dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio: tyrimais įrodyta, kad natūralūs riebalai neturi įtakos širdies ligoms.
Ankštiniai augalai
Jei dažniausiai valgote grūdinius garnyrus (ryžius, grikius) ar makaronus, kartais pabandykite juos pakeisti ankštinėmis daržovėmis (pupomis, žirneliais, avinžirniais, lęšiais). Juose gausu skaidulų, kurios yra lengvai virškinamos ir padeda išvengti aterosklerozės bei didelio cholesterolio kiekio kraujyje. Beje, Amerikos diabeto asociacijos duomenimis, ankštinėse daržovėse yra angliavandenių, tačiau jie nepakelia cukraus kiekio kraujyje.
Vartojimo dažnumas: kartą per dvi dienas.
Pomidorai
Pomidorai, ypač pomidorų pasta, yra galingas likopeno šaltinis. Šis junginys didina „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Remiantis tyrimo duomenimis, žmonės, kurie valgė daug pomidorų, sumažino širdies ligų riziką 26%.
Patarimas: likopenas geriau įsisavinamas su riebalais. Taigi, galite drąsiai ruošti padažą makaronams su pomidorų pasta.
Svogūnai, porai ir česnakai
Česnakuose, svogūnuose, poruose ir askaloniniuose česnakuose gausu organinių junginių, kurie mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Šie junginiai taip pat neleidžia trombocitams sulipti. Šių daržovių naudingos savybės padeda efektyviai valyti kraujagysles ir neleidžia joms užsikimšti.
Graikiniai riešutai
Iš visų riešutų rūšių graikiniai riešutai yra sveikiausi. Juose yra daug Omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų. Visa tai – tikra dovana širdžiai ir arterijoms. Be to, nuolat vartojant graikinius riešutus, aterosklerozinių plokštelių vystymasis sumažinamas net 55 proc.
Burokėliai
Kai kurie žmonės nemėgsta burokėlių, tačiau ginčytis, ar jie sveiki, yra tiesiog beprasmiška. Burokėliuose yra nitratų, kurie kraujyje paverčiami azoto oksidu. Šis junginys išplečia ir „atpalaiduoja“ kraujagysles, o tai sumažina kraujospūdį ir apsaugo arterijų sieneles nuo pažeidimų.
Juodasis šokoladas
Juodajame šokolade yra kakavos flavonoidų, kurie mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką. Flavonoidai taip pat padeda organizmui užsiauginti kamieninių ląstelių, kurios atstato pažeistas kraujagysles ir išaugina naujas.
Patarimas: rinkitės juodąjį šokoladą su mažai cukraus (arba be jo) ir su daugiau nei 70 % kakavos.