Ketvirtadienis, 9 sausio, 2025

Naujausi

Šimtalapio receptas – tradicinis lietuviškas desertas

Šimtalapio receptas – tai išskirtinis lietuviškos virtuvės stebuklas, kuris žavi savo unikaliu skoniu, tekstūra ir autentiškumu.

Šis desertas yra neatsiejama šventinio stalo dalis, o jo paruošimas – tikras menas. Šimtalapio gaminimas gali užtrukti, tačiau rezultatas tikrai atperka visas pastangas.

Šimtalapio receptas – močiutės užrašai

Šis desertas yra neatsiejama šventinio stalo dalis, o jo paruošimas – tikras menas. Šimtalapio gaminimas gali užtrukti, tačiau rezultatas tikrai atperka visas pastangas.

Šimtalapio receptas

Ingredientai šimtalapiui

Tešlai:

  • 1 kg miltų
  • 50 g mielių
  • 500 ml šilto pieno
  • 200 g cukraus
  • 200 g sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 1 a. š. druskos

Įdarui:

  • 300 g sviesto
  • 300 g cukraus
  • 300 g aguonų

Šimtalapio receptas – gaminimo eiga

  1. Mielinės tešlos ruošimas:
    Šilto pieno puodelyje ištirpinkite mieles su šaukštu cukraus ir šaukštu miltų. Palikite šiltai, kol mielės suputos.
  2. Tešlos minkymas:
    Į dubenį persijokite miltus, įberkite druskos ir cukraus. Supilkite aktyvuotas mieles, įmuškite kiaušinius ir pradėkite maišyti. Po truputį supilkite tirpintą sviestą ir išminkykite elastingą tešlą. Palikite šiltai 1–2 valandas, kol tešla padvigubės.
  3. Įdaro paruošimas:
    Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su cukrumi. Aguonas pertrinkite ir suberkite į sviesto ir cukraus mišinį.
  4. Tešlos sluoksnių formavimas:
    Tešlą padalykite į keletą dalių ir kiekvieną jų plonai iškočiokite. Kiekvieną sluoksnį patepkite įdaru ir susukite į volelį.
  5. Šimtalapio kepimas:
    Suktinį sudėkite į apvalią formą, suformuodami sluoksniuotą šimtalapį. Palikite pakilti dar 30 minučių. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 1–1,5 valandos.

Patarimai tobulam šimtalapiui

  • Naudokite tik aukštos kokybės sviestą – tai užtikrins švelnią ir sodrią tešlos tekstūrą.
  • Įdaro ingredientus galite praturtinti, pavyzdžiui, razinomis, riešutais ar medumi.
  • Sluoksnius stenkitės kočioti kuo ploniau, kad šimtalapis būtų minkštas ir sluoksniuotas.

Šimtalapio receptas – tai ne tik deserto paruošimo instrukcija, bet ir galimybė pažinti lietuvišką virtuvės paveldą. Nors šio pyrago gamyba reikalauja laiko ir kantrybės, kiekvienas kąsnis primena apie tradicijas ir šeimos šventes.

Šio recepto išbandymas su šeima gali tapti puikia šventine veikla jums ir vaikams.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://retsepty.online.ua

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Ketvirtadienio astronominis susidūrimas (sausio 9 d.): Ar Avinas ir Ožiaragis gali pakilti aukščiau savo kosminių išbandymų ir atrasti gilią harmoniją?

🔮 Atraskite savo zodiako ženklo paslaptis! Braukite, kad sužinotumėte, ką kosmosas jums šiandien paruošė. 🌌✨ Šiais metais jūsų romantiška kelionė gali būti kiek įtempta,...

10 įpročių, kurie padės numesti svorio per savaitę

Paprastas ir išbandytas būdas per savaitę numesti nuo vieno kilogramo be skausmo ir ilgam laikui. 10 įpročių, kurie padės numesti svorio per savaitę Dietos dažnai suteikia...
---