Dabar yra pats pomidorų sezono įkarštis, todėl tikrai verta išbandyti naujus receptus.
Pavyzdžiui, paruoškite iš jų įvairių patiekalų, arba pasirūpinkite konservuotų pomidorų atsargomis žiemai. Mes pasidalinsime receptais, kuriuos tikrai verta išbandyti!
Šaltas česnako-pomidorų mišinys
Jums reikės:
- 1,5 kg pomidorų
- 300 g česnako
- 50 g druskos
Kaip gaminti?
Pomidorus ir česnaką susmulkinkite trintuvu.
Įberkite druskos ir išmaišykite.
Supilstykite į stiklainius, uždarykite sausais dangteliais ir padėkite į tamsią, vėsesnę patalpą.
Česnakas ir druska yra geri konservantai.
Šio mišinio skonis yra labai ryškus. Tokį česnako ir druskos kiekį galite naudoti ir 2 kg pomidorų.
Stiklainiuose pomidorų mišinys dar labiau sutirštėja.
Tobulos salotos su svogūnais
Jums reikės:
- 15 didesnių pomidorų
- 15 svogūnų
- 2-3 česnako galvučių
Marinatui (1 litrui vandens):
- 2 šaukštų acto
- 2 šaukštų cukranendrių cukraus
- 2 šaukštų druskos
- 1 šaukšto aliejaus
- 2-3 lauro lapų
- 1-2 gvazdikėlių
- 6-7 juodųjų pipirų žirnelių
Kaip gaminti?
Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite apskritimais, supjaustykite svogūną ir česnaką.
Stiklainiuose sluoksniuokite daržoves: dėkite sluoksnį pomidorų, keletą gabalėlių česnako ir sluoksnį svogūnų.
Taip tęsiame tol, kol stiklainius užpildome maždaug 1 cm atstumu nuo viršaus.
Į puodą supilkite vandenį ir pastatykite ant ugnies.
Kai vanduo užvirs, suberkite kitus ingredientus, o kai cukrus ištirps, dar karštu skysčiu užpilkite daržoves taip, kad skystis jas apsemtų.
Stiklainius uždarykite dangteliais ir sterilizuokite 10 minučių, – tiek, kad dangteliai užsifiksuotų.
Išimkite iš vandens, apverskite aukštyn kojomis ir leiskite visiškai atvėsti.
Kitą dieną jau galite ragauti.
Konservuoti pomidorai tinginiams
Jums reikės:
- Pomidorų
- Jūros arba paprastos druskos
Kaip gaminti?
Pomidorus nuplauname ir supjaustome klasikiniu būdu (galite nupjauti kotelius, bet jei nenorite, galite palikti).
Sudėkite į švarius konservavimo stiklainius.
Į stiklainius supilkite sultis, kurias išskyrė pomidorai, kai juos pjaustėte.
Į kiekvieną stiklainį įdėkite po arbatinį šaukštelį druskos ir uždarykite.
Sterilizuojame puode su vandeniu arba tiesiog garuose. 15 minučių sterilizacijos visiškai pakanka.
Laikykite sandėliuke.
Pomidorų-cukinijų mišinys stiklainiuose
Jums reikės:
- 3 kg cukinijų / moliūgų
- 500 g morkų
- 500 g paprikos
- 5 česnako skiltelių
- 1,5 kg pomidorų
- 2,5 arbatinio šaukštelio aitriųjų raudonųjų pipirų
- 100 g cukraus
- 2 šaukštų druskos
- 200 ml aliejaus
Kaip gaminti?
Pomidorus sumalame mėsmale (galima nulupti, bet nebūtina).
Lygiai taip pat susmulkinsime cukinijas, pipirus, česnaką ir morkas.
Viską suberkite į puodą. Sudėkite visus kitus ingredientus (išskyrus atriąsias paprikas) ir pastatykite ant ugnies.
Virkite daržovių mišinį maždaug 40 minučių, retkarčiais pamaišykite.
Įberkite aitriųjų raudonųjų pipirų ir virkite dar 10 minučių.
Karštą mišinį sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite dangtelius.
Apverskite stiklainius aukštyn kojomis, uždenkite antklode ir palikite atvėsti.
Pomidorai su slyvomis
Jums reikės:
- 1-2 kg pomidorų
- 1 kg slyvų
Marinatui (ingredientai 1 litrui vandens):
- ½ šaukšto druskos
- 100 g cukraus
- 50 ml obuolių sidro acto
Kaip gaminti?
Į sterilizuotus stiklainius sudėkite švarias slyvas (nesmulkintas) ir pomidorus.
Į stiklainius supilkite verdantį vandenį ir palikite 20 minučių pastovėti.
Išpilkite vandenį į puodą, vėl užvirinkite, užpilkite ant pomidorų ir slyvų, palikite dar 20 minučių pastovėti.
Trečią kartą nupilkite vandenį į puodą, suberkite marinatui skirtus ingredientus ir užvirinkite.
Paskutinį kartą supilkite skystį į stiklainius ir uždarykite. Apvyniokite antklode ir leiskite visiškai atvėsti.
Laikykite vėsioje vietoje.
Pomidorų mišinys guliašui
Jums reikės:
- 2 kg pomidorų
- 300 g česnako
- 50 g druskos
Kaip gaminti?
Nulupkite česnakus. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais.
Abu ingredientus sumalkite mėsmale, sumaišykite su druska ir supilkite į sterilizuotus stiklainius.
Paruoštą mišinį laikykite vėsesnėje namų vietoje (aš laikau sandėliuke).
Nereikia jaudintis, kad mišinys suges, nes česnakai ir druska yra puikūs konservantai. Paruoštas mišinys išsilaiko maždaug 12 mėnesių. Kartais šį mišinį laikau dar ilgesnį laiką, ir jis vis tiek išlieka puikaus skonio!