Yra daug sveikų pieno produktų rūšių: rūgštus pienas, kefyras, karštas pienas, grietinė, išrūgos ir, žinoma, varškė. Pastaroji yra labai paplitusi, nes dauguma iš mūsų ją vartoja beveik kasdien. Tai geriausiai visiems žinomas produktas, gaunamas iš pieno. Varškė yra nepakeičiamas sveikos mitybos komponentas, nes joje yra daug naudingų medžiagų, kurių savybes žmonija pastebėjo jau nuo senų laikų. Dėl savo gerųjų savybių šis produktas tapo geros mitybos pagrindu milijonams įvairaus amžiaus žmonių.
Varškės rūšys
Varškė gaunama pieną surauginant pieno rūgšties bakterijomis ir atskiriant išrūgas. Kaip ir bet kuris kitas pieno produktas ji skirstoma į kelias rūšis.
Rinkdamiesi varškę turėtumėte atkreipti dėmesį į jos riebumą. Pagal šį požymį varškė skirstoma į riebią, kurioje yra 18 % riebalų, pusriebę – ne daugiau kaip 9 % ir neriebią – 8 % ar mažiau.
Varškės sudėtis
Tradicinė varškės sudėtis: iki 18 % riebalų, 15-17 % baltymų, 2-3 % pieno cukraus, taip pat fosforo, kalcio, magnio ir geležies.
Pagrindinis šio produkto privalumas – didelis baltymų kiekis, kuris dėl kazeino krešėjimo yra labai lengvai virškinamas.
Šiuose baltymuose yra nepakeičiamų aminorūgščių: cholino ir metionino, kurios puikiai pakeičia kitus gyvūninius baltymus. Todėl varškę gali vartoti įvairaus amžiaus žmonės.
Dar vienas produkto privalumas yra tas, kad varškės sudėtyje yra fosforo ir kalcio, kurie padeda formuotis kaulų sistemai.
Todėl varškė turėtų būti kiekvieno vaiko mitybos racione. Tai privaloma kiekvieno sportininko, tiek pradedančiojo, tiek profesionalaus, valgiaraščio dalis.