Neįtikėtinos įprastos želatinos savybės!
Kas yra želatina?
Prieš pradėdami skaityti šį straipsnį, norėčiau užduoti jums paprastą klausimą – ar žinote, kas yra želatina? Štai ką jūs turite žinoti – želatiną daugiausia sudaro aminorūgštys glicinas ir prolinas, kurių daugelis žmonių nevartoja pakankamu kiekiu, nes jų yra kauluose, pluoštiniuose audiniuose ir gyvūnų organuose.
Šios aminorūgštys yra būtinos ne tik norint turėti gražią odą, plaukus ir nagus, bet ir optimaliai imuninės sistemos funkcijai bei svorio reguliavimui! Glicinas, kuris sudaro apie 1/3 želatinos milteliuose esančių aminorūgščių, yra priešuždegiminis, o moksliniai tyrimai rodo, kad tai gali padėti pagreitinti žaizdų gijimą. Želatinos glicinas taip pat gali padėti pagerinti miego komfortą bei kokybę.
Milijono dolerių vertės klausimas, kodėl ligoninėse ligoniams duodama želė:
Štai atsakymas: jūsų organizmas želė traktuoja kaip „grynąjį skystį“. Kaip ir sultinį, sultis, vandenį, arbatą… Tai yra vienas iš lengviausiai virškinamų maisto produktų jūsų organizmui, todėl ligoninėse jį duoda žmonėms, kurie atsigauna po įvairių ilgų ligų, nes jų skrandis nieko nesugeba pats suvirškinti, arba tai pavyksta labai sunkiai.
Želė turi cukraus, taigi turi ir kalorijų. Be to, tai yra įprastas skysto maisto produktas. Želė gana lengvai įsisavinama per jūsų virškinimo sistemą. Tad, jei bandote pasveikti, jums bus naudinga vartoti kažką lengvai virškinamo.
Želatina taip pat gali pagerinti žarnyno vientisumą ir virškinimo stiprumą, padidindama skrandžio rūgšties sekreciją ir atstatydama sveikas skrandžio gleivines; mažas skrandžio rūgšties kiekis ir sutrikusios žarnyno kliūtys yra dvi dažnos virškinimo problemos šiuolaikinėje mūsų visuomenėje. Želatina taip pat absorbuoja vandenį ir padeda išlaikyti skysčius virškinimo trakte, skatindama gerą žarnyno praeinamumą ir sveiką tuštinimąsi.
Želatina – nauda sveikatai
1. Želatinos viename šaukšte yra 6 gramai baltymų, ir tai yra puikus būdas į savo mitybą jų įtraukti daugiau.
2. Želatina gerina virškinimą – ji natūraliai jungiasi su vandeniu ir padeda maistui lengviau judėti virškinamuoju traktu.
3. Želatina gali padėti išgydyti maisto netoleravimą ar alergiją maistui ir jei į savo mitybą įtraukiate želatinos, ji gali išgydyti skrandžio ir virškinamojo trakto gleivinę.
4. Želatina naudinga kaulų ir sąnarių sveikatai – kaip jau minėjome, joje yra daug amino rūgščių, kurios yra svarbios siekiant užkirsti kelią silpnumui ir kremzlių degeneracijai sąnariuose.
5. Želatinoje esantis glicinas padeda organizmui išskirti toksinus, o želatinoje esanti amino rūgštis padeda kepenims efektyviai pašalinti toksinus iš mūsų organizmo.
6. Želatina geriausiai stiprina plaukus, nagus ir dantis – joje yra keratino, kuris yra labai stiprus baltymas, esantis mūsų plaukuose, naguose, dantyse ir odoje.
7. Želatina padeda pagreitinti žaizdų gijimą – kaip tai veikia: viena iš želatinoje esančių aminorūgščių yra glicinas, kuris labai sustiprėja nuo infuzijos.
8. Želatina gali pagerinti miego kokybę. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonės ne tik geriau miega vartodami aminorūgštį gliciną, bet ir praneša apie mažesnį mieguistumą ir geresnę smegenų darbingumo funkciją.
9. Želatina gali padėti numesti svorį – ekspertai teigia, kad tai padidina žmogaus augimo hormono gamybą ir skatina medžiagų apykaitą.
RECEPTAS – skani naminė želė:
Jums reikės šių ingredientų:
1 puodelio apelsinų sulčių (šviežiai spaustų);
1 puodelio vynuogių ar šviežių braškių sulčių;
3 šaukštų nearomatinės želatinos;
1 puodelio žaliosios arbatos;
Medaus ar stevijos.
Paruošimas:
Štai, ką jūs turite padaryti – pirmiausia turite paruošti žaliąją arbatą ir įdėti medaus ar stevijos. Tada turite pridėti želatiną ir maišyti, kol ji ištirps! Pakaitinkite ir leiskite atvėsti, kol bus pakankamai vėsi. Po to turėtumėte įpilti apelsinų ir vynuogių sulčių ir gerai išmaišyti. Dabar šį mišinį reikia supilti į indą ir laikyti šaldytuve mažiausiai 3 valandas. Tai štai! Mėgaukitės skaniu želė desertu!