Maitinimo įstaigose, ypač tose, kurios specializuojasi gruzdintų patiekalų gamyboje, kepimo aliejus naudojamas tiesiog siaubingai dideliais kiekiais. Namuose jo naudojame daug mažiau. Vis dėlto, abiem atvejais panaudoto aliejaus nereikėtų pilti į kriauklę.
Aliejuje kepame bulves, mėsą, žuvį, ir t.t. Visai nesvarbu, kokiais kiekiais naudojame aliejų, vertėtų vengti jį pili į kriauklę. Mes jums papasakosime, ką reikia daryti su naudotu aliejumi.
Ką daryti su naudotu aliejumi?
Dažniausiai naudojamas rapsų ar saulėgrąžų aliejus. Šių rūšių aliejaus galima rasti kone kiekvienuose namuose. Aliejus naudojamas ruošiant labai įvairius patiekalus. Dideli aliejaus kiekiai sunaudojami gruzdinant bulvytes, kepant spurgas ar kitus kepinius. Nors keptas maistas nėra sveikas, jį mėgsta dauguma žmonių. Dalis žmonių bent kartą per savaitę ruošia maistą su daug riebalų. Vėliau aliejus dažniausiai tiesiog išpilamas į kriauklę, tačiau to reikėtų vengti. Aliejus turi žalingą poveikį vamzdžiams ir gali juos užkimšti. Taigi, ką daryti? Geriausia panaudotą aliejų supilti į indą ar stiklainį ir išmesti į šiukšlių dėžę!
Pastaba: indą su aliejumi meskite į mišrių atliekų konteinerį! Niekada nemeskite indo su aliejumi į šiukšlių dėžę, skirtą biologinėms atliekoms arba stiklui!
Kur maitinimo įstaigos išpila aliejų?
Išmesti nedidelį riebalų kiekį yra gana paprasta, tačiau viskas tampa gerokai sudėtingiau, jei aliejaus kiekiai yra labai dideli. Maitinimo įstaigos turi pasirūpinti, kad aliejus būtų išmetamas tinkamai. Daugumos maitinimo įstaigų savininkai turi sudarę sutartis su įmonėmis, kurios atvyksta išvežti panaudotą aliejų, ir jį perdirba pagal galiojančias taisykles. Šios įmonės maitinimo įstaigoms taip pat pristato šviežią aliejų.