Ketvirtadienis, 9 sausio, 2025

Naujausi

Nereikia gruzdintuvės: kepsniai bus gražiai apskrudę ir pasakiškai skanūs!

Jei norite, kad kepsniai visada būtų tobulai iškepę, traškūs ir sultingi, naudinga žinoti tam tikras gudrybes.

Kepsniai daugumai mūsų asocijuojasi su sekmadienio ar šventiniais pietumis. Turbūt nėra žmogaus, kuris karts nuo karto nepasilepintų šiuo gardžiu patiekalu.

Jie gali būti gaminami iš įvairių rūšių mėsos, dažniausiai – iš kiaulienos, vištienos, veršienos ar jautienos. Kepsniai yra populiarus patiekalas daugelyje pasaulio šalių.

Nors gali atrodyti, kad puikiai žinote, kaip paruošti šį patiekalą, tačiau mes norime su jumis pasidalinti keliais praktiniais patarimais, kad rezultatas būtų dar geresnis.

Yra daug skirtingų kepsnių rūšių, priklausomai nuo mėsos rūšies, paruošimo būdo ir garnyro.

Štai – keletas populiariausių  kepsnių rūšių:

  • Vienos šnicelis: veršienos šnicelis, keptas aliejuje.
  • Cordon bleu: kiaulienos kepsnys, įdarytas kumpiu ir sūriu, keptas aliejuje.
  • Milano šnicelis: veršienos šnicelis, pabarstytas tarkuotu sūriu.
  • Vištienos šnicelis: vištienos krūtinėlė, kepta aliejuje.
  • Daržovių šnicelis: daržovių (pvz., baklažanų, cukinijų) griežinėliai, apkepti aliejuje.

Kepsniai dažniausiai patiekiami su bulvių (virtų, keptų, keptų), ryžių ar makaronų garnyru.

Taip pat juos galima patiekti su daržovių salotomis.

Sena gera gudrybė

Šia gudrybe su mumis pasidalino skaitytoja:

„Sveiki, noriu pasidalinti sena gudrybe, kurią rekomenduoju visoms šeimininkėms. Jei kepsniai ne kas kartą būna tokie pat traškūs ir sultingi, tikrai verta išbandyti šią gudrybę.

Jums net nereikės gruzdintuvės ar kitų priemonių. Iškepti tobulus kepsnius galite tiesiog keptuvėje.

Procedūra labai paprasta.

Susmulkintą ir pasūdytą mėsą (aš dažniausiai naudoju kiaulienos nugarinę) pamirkykite piene (tą geriausia daryti kelias valandas ar net visą naktį).

Tai padės išlaikyti mėsos sultingumą.

Išplakite kiaušinius, įpilkite šiek tiek alaus ir įberkite pusiau rupių miltų.

Piene išmirkytą mėsą pamerkite į miltus, tada – į kiaušinį su alumi, vėl į miltus, į kiaušinį ir tada – į džiūvėsėlius.

Taip kepu mėsą jau 40 metų, ir kepsniai visada būna puikūs.

Taip pat turiu pridurti, kad kepsnius kepu išskirtinai tik taukuose“.

Rekomenduojame pasinaudoti ir kitais patarimais, kurie užtikrins tobulą rezultatą.

Mėsos paruošimas

Išdžiovinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu.

Mėsą susmulkinkite, kad ji būtų plona ir lygi. Tai palengvins kepimo procesą.

Pabarstykite mėsą miltais, kurie sugers drėgmę, todėl plutelė geriau laikysis.

Plutelės paruošimas

Dubenyje išplakite kiaušinius ir įberkite žiupsnelį druskos. Druska padės kiaušiniams sustingti, todėl plutelė geriau laikysis.

Suberkite džiūvėsėlius į dubenį. Iš pradžių mėsą apvoliokite miltuose, tada – kiaušinyje ir galiausiai – džiūvėsėliuose.

Švelniai nukratykite džiūvėsėlių perteklių.

Svarbu:

Naudokite šviežius kiaušinius. Senus kiaušinius bus sunkiau išplakti.

Prieš naudodami persijokite džiūvėsėlius. Tai padės išvengti gumulėlių susidarymo.

Kai paruoštame mišinyje išvoliosite mėsą, kurį laiką palikite ruošinius pastovėti, kad stabilizuotųsi trigubas sluoksnis.

Kepkite pakankamai karštame aliejuje arba taukuose (apie 180 °C temperatūroje). Jei aliejus per šaltas, apvalkalas gali pernelyg  įmirkti ir prilipti prie mėsos.

Kepimo metu kepsnio per dažnai neapverskite. Geriausia apversti vos vieną kartą, kai mėsa tampa auksinės rudos spalvos.

Dar daugiau gudrybių, kad mėsa būtų skanesnė

Štai – dar daugiau patarimų, kaip patobulinti ruošiamą patiekalą:

Žolelės ir prieskoniai: į džiūvėsėlius suberkite džiovintas žoleles (pvz., raudonėlius, bazilikus, čiobrelius), prieskonius (pvz., papriką, čili pipirus) arba tarkuotą sūrį (pvz., parmezaną). Tai suteiks papildomo skonio ir aromato.

Panko džiūvėsėliai: vietoj įprastų džiūvėsėlių naudokite panko džiūvėsėlius. Panko yra japoniški džiūvėsėliai, gaminami iš rupių baltų miltų ir yra lengvesni bei oresni nei klasikiniai džiūvėsėliai. Tai suteikia kepsnių plutelei dar daugiau traškumo.

Riešutai: į džiūvėsėlius taip pat galite įberti smulkintų riešutų (pvz., migdolų, graikinių riešutų). Riešutai suteikia traškumo ir užtikrina dar geresnį skonį bei aromatą.

Grietinėlė: į plaktą kiaušinį įpilkite šaukštą grietinėlės. Tai suteiks tešlai minkštumo ir elastingumo.

Alus: vietoj klasikinio kiaušinio kepsnius galite apvolioti alaus tešloje. Alus suteiks auksinę spalvą ir švelnų kartoką skonį.

Jogurtas: kiaušinį taip pat galite pakeisti natūraliu jogurtu. Jogurtas suteiks lengvumo ir kartu sveiko baltyminio komponento.

Prieskoniai: į miltus taip pat galite įberti prieskonių (pvz., paprikos, čili, česnako miltelių). Tai suteiks aštraus skonio.

Prieskoninės žolelės: į miltus galite dėti ir džiovintų žolelių (pvz., raudonėlio, baziliko, čiobrelių).

Patobulinti kepsniai: tereikia grietinės

Jums reikės:

  • 2 vidutinio dydžio vištienos krūtinėlių
  • Druskos
  • 2 valg. š. kvietinių miltų
  • Aliejus kepimui

Tešlai:

  • 2 didelių kiaušinių
  • 3 česnako skiltelių
  • 4 valg. š. grietinės
  • 3 valg. š. kvietinių miltų

Kaip gaminti?

Vištienos krūtinėlę nuplaukite ir supjaustykite mažais gabalėliais.

Išdžiovinkite popierine servetėle ir apvoliokite miltuose.

Visus tešlai skirtus ingredientus sumaišykite taip, kad gautume lygų paviršių be gumuliukų.

Visus vištienos gabalėlius apvoliokite tešloje  ir kepkite įkaitintame aliejuje iki auksinės spalvos.

Pašalinkite aliejaus perteklių popierine servetėle.

Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---