Mikrobangų krosnelė buvo išrasta dar praeitame amžiuje ir taip išpopuliarėjo, kad dabar ji yra praktiškai visuose namuose. Ji patogi, praktiška, daugiafunkcė, ją paprasta naudoti. Tačiau patirtis rodo, kad ne visus maisto produktus ir daiktus galima dėti į mikrobangų krosnelę, nebent norite sugadinti prietaisą, maistą ir pačią virtuvę. Žemiau išvardintus dalykus geriau laikykite atokiau nuo mikrobangų krosnelės.
Aliuminio folija
Jei nenorite sugadinti mikrobangų krosnelės ir sukelti gaisro virtuvėje, joje nešildykite patiekalo, įvynioto į foliją. Žinoma, galbūt apsieisite ir be incidentų, tačiau geriau nerizikuoti. Taip pat nepamirškite, kad, veikiant mikrobangoms, tarp folijos ir maisto vyksta cheminė reakcija, dėl kurios aliuminis pirmiausia patenka į patiekalą, o po to ir į jūsų kūną. Žinoma, šis metalas nėra kancerogenas kaip, pavyzdžiui, švinas, tačiau jis turi nemalonių savybių. Aliuminis kaupiasi kūne ir gali išprovokuoti ligas.
Sausa kempinėlė
Internete pilna patarimų, kaip atsikratyti mikrobų, nusėdusių ant indų plovimo kempinėlės. Vienas iš jų yra dezinfekuoti ją mikrobangų krosnele. Rekomendacijoje yra tiesos, tačiau turėtumėte laikytis saugumo taisyklių. Pavyzdžiui, nedėkite į mikrobangų krosnelę sausos kempinėlės, kitaip ji užsidegs. Todėl, prieš atlikdamas dezinfekcijos procedūrą, kempinę sudrėkinkite vandeniu.
Žalias kiaušinis
Ar bandėte virti kiaušinį mikrobangų krosnelėje? Kai kurie žmonės sako, kad tai puikus greitas metodas, ypač jei pietaujate darbe. O kas patogu, greita yra ir skanu. Tik kyla klausimas: ar galima virti kiaušinį mikrobangų krosnelėje? Keliautojai jau įprato tai daryti elektriniuose virduliuose, metas rasti kokį nors kitą neįprastą būdą.
Tačiau mikrobangų krosnelė tokiems eksperimentams netinka. Veikiant mikrobangoms, korpuso viduje susidaro garai. Kadangi jiems nėra, kur pasišalinti, kiaušinis paprasčiausiai sprogs nuo susidariusio spaudimo. Tokio kulinarinio eksperimento pasekmių pašalinimas užtruks ilgai ir pareikalaus daug pastangų, nes mikrobangų krosnelės vidus bus padengtas baltymų ir trynių mišiniu.
Sandarūs indai
Jei į mikrobangų krosnelę dėsite sandariai uždarytus indus, rezultatas bus maždaug toks pat kaip kiaušinio atveju – jie sprogs. Todėl nepamirškite prasukti dangtelio, prieš dėdamas medaus indelį, kad jį ištirpintumėte, arba dėdamas indą su tyrele kūdikiams sušilti. Nebent, žinoma, norite prarasti ir maistą, ir pusvalandį laisvo laiko, kurį teks skirti mikrobangų krosnelei valyti.
Aitrioji paprika
Aitrioji paprika yra dažnai vartojama mėsos, žuvies, daržovių patiekaluose. Ir tai nenuostabu, nes ji yra labai naudinga sveikatai, ypač kai reikia numesti svorio, normalizuoti kraujotaką ir sustiprinti imunitetą. Jei mėgstate aitriąsias paprikas ir dedate jas į beveik visus patiekalus, stenkitės jų nekaitinti mikrobangų krosnelėje. Jose yra alkaloido, vadinamo kapsaicinu. Veikiant mikrobangoms, jis garuoja ir tampa labai kenksmingas sveikatai.
Senoviniai indai
Naudokite senovines lėkštes ir puodelius namuose, jei jie yra puikios būklės, arba palikite juos lentynose kaip puošmeną, tačiau niekada tokiuose induose nešildykite maisto. XX amžiuje kai kurie indų tipai buvo gaminami pridedant švino ir kitų sunkiųjų metalų. Kaitinami jie gali patekti į maistą ir sukelti skrandžio sutrikimų ar net apsinuodijimą. Neįmanoma tiksliai pasakyti, ar metalai buvo naudojami jūsų turimiems virtuvės reikmenims gaminti, tačiau geriau nerizikuoti ir į mikrobangų krosnelę dėti šiuolaikinius indus.
Šaldyta mėsa
Šis patarimas tikrai nustebins daugelį, nes daug namų šeimininkių naudoja mikrobangų krosnelę dviem tikslais: pašildymui ir atšildymui. Deja, prietaisas negalės 100 % susidoroti su antrąja užduotimi, nes mėsa pačiame viduje neatšils. Kitas neigiamas dalykas yra susijęs su tuo, kad dėl netinkamo šilumos pasiskirstymo mėsoje esantys kenksmingi mikroorganizmai pradeda daugintis. Lengvas būdas atšildyti mėsą yra išimti ją iš šaldytuvo ir kelioms valandoms palikti kambario temperatūroje, arba įdėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu – bus greičiau.
Pelėsinis sūris
Karštas sumuštinis su sūriu yra idealūs pusryčiai daugeliui žmonių, nes jo skonis yra tiesiog nuostabus. Tačiau pelėsinis sūris negali pasigirti tomis pačiomis savybėmis. Jei nuspręsite dėti jį ant duonos ir į mikrobangų krosnelę, pasiruoškite neigiamiems rezultatams. Pirma, sūrio konsistencija pasikeis. Antra, visame bute ar biure pasklis baisus pelėsio kvapas, kurio greitai pašalinti nepavyks, net jei po ranka turėsite oro gaiviklį. Jei esate šio sūrio mėgėjas, geriau jį valgykite įprastai, neeksperimentuokite.
Ar laikotės šių patarimų?