Naudingos gintaro rūgšties savybės yra tokios pat įspūdingos, kaip ir paties gintaro grožis! Tik šios medžiagos yra ne tik elegantiškame išgautame minerale, bet ir maiste – ir mes jums papasakosime, kuriame.
Kas yra gintaro rūgštis?
Gintaro rūgšties iš tikrųjų yra ne tik gintare (apie 3-8%) ir ji gavo savo pavadinimą dėl to, kad gintaro rūgštis pirmą kartą buvo sintetinta 17 amžiuje iš suakmenėjusių iškastinių dervų. Išgrynintoje formoje yra balti, beveik bespalviai, šiek tiek rūgštinio skonio kristalai, gerai ištirpstantys vandenyje ir alkoholyje.
Ji yra saugi, savo savybėmis panaši į citrinų ir obuolių rūgštis, ir yra naudojama kaip rūgštumą suteikianti ir kvapioji medžiaga maisto produktuose, kaip maisto priedas E363. Gintaro rūgšties druskos ir eteriniai aliejai vadinami sukcinatais iš lot. succinum – gintaras. Jų yra augaluose, jūros gėrybėse ir šviežioje mėsoje. Tai kodėl gi maistas, kuriame gausu sukcinato, yra toks naudingas?
Išgryninta gintaro rūgštis
Naudingos gintaro rūgšties savybės
Kaip ir citrinos rūgštis, gintaro rūgštis vaidina svarbų vaidmenį medžiagų apykaitos procesuose ir dalyvauja Krebso cikle (dar vadinamame citrinos rūgšties ciklu), kurio pagrindinis rezultatas yra energijos gamyba iš gliukozės. Vienos iš šio ciklo reakcijų metu sintetinama gintaro rūgštis, reikalinga medžiagų apykaitos procesui.
Žmogaus organizmas šią rūgštį sintetina pats, tačiau gaunant ją su maistu ar kaip maisto papildą, mes labai supaprastiname savo ląstelių gyvenimą ir sutaupome daug energijos – rūgštis iškart „įterpiama“ į Krebso ciklą ir stimuliuoja sustiprinimą „korinio kvėpavimo“: pagreitina medžiagų apykaitą, išskirdama energiją, vandenį ir anglies dioksidą. Dėl to gintaro rūgštis yra būtina, norint išvengti energijos pusiausvyros sutrikimų organizme, o daugelis procesų vyksta daug efektyviau ir greičiau:
- padidėja nuodingų medžiagų irimo ir pašalinimo iš organizmo greitis (pavyzdžiui, utilizuojamas etanolis ir pieno rūgštis),
- turi antioksidacinį poveikį,
- nootropinis poveikis (padidėjęs efektyvumas ir protinė veikla),
- senėjimo prevencija,
- imuninės sistemos stiprinimas,
- normalizuojama organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra,
- normalizuoja svorį,
- sustiprėja kraujagyslės,
- sumažėja depresijos ir neurozės apraiškos,
- sumažėja alerginių reakcijų.
Todėl, kai pakilote nuo vaišių stalo, atsigaivinote ir dabar reikia daugiau energijos pradėti darbą – jums iš karto reikia gintaro rūgšties.
Sūris, vynuogės ir išlaikytas vynas turi gintaro rūgšties
Gintaro rūgštis natūraliai randama beveik visuose augalų ir gyvūnų audiniuose. Didesnis kiekis jos randamas šiuose maisto produktuose, kuriuos mes valgome:
- rauginti kopūstai,
- sūris,
- brokoliai,
- rabarbarai,
- burokėliai,
- šparagai,
- šviežia mėsa,
- jūros gėrybės,
- fermentuoti pieno produktai (kefyras),
- mielės,
- alus,
- išlaikytas vynas.
Gintaro rūgštis maiste padidina jo maistinę vertę, taip pat dėl greitesnės ir geresnės medžiagų apykaitos sotumo jausmas atsiranda greičiau, todėl norisi mažiau valgyti.