Ar kepimo popierių galima naudoti kelis kartus? Apie tai susimąsto tikrai nemažai žmonių: juk kartais po kepimo šis popierius vis dar atrodo tarsi naujas.
Kepimo popierius labai pasiteisina ruošiant pyragus ar kitus patiekalus. Maistas retai prie jo prilimpa, be to, kepimo popierius yra atsparus karščiui. Vis dėlto, jei jis naudojamas netinkamai, tai gali būti pavojinga.
Ar kepimo popierius gali būti kenksmingas?
Kepimo popierius kontaktuoja su maistu ir jame neturi būti nuodingų medžiagų, kurios galėtų patekti į maistą. Tą reglamentuoja Europos Sąjungos direktyvos. Vis dėlto, kad popierius greitai nesugertų pyragų ar mėsos skleidžiamos drėgmės ir galėtų būti naudojamas aukštoje temperatūroje, jis padengiamas specialia medžiaga. Kepimo popieriaus paviršius yra blizgus ir gana slidus. Jis gali būti padengtas silikonu arba quilon danga. Silikonas yra sintetinė medžiaga, turinti silicio atomų, o quilon dangą sudaro riebalai ir chromo druskos.
Ar kepimo popierių galima naudoti kelis kartus?
Kad į maistą nepatektų nepageidaujamų medžiagų, būtinai laikykitės rekomenduojamos kepimo temperatūros. Nenustatykite aukštesnės nei 200 arba 220 laipsnių Celsijaus temperatūros.
Kepimo popierių visada naudokite tik vieną kartą. Po panaudojimo išmeskite jį į šiukšlių dėžę. Nereikėtų pamiršti, kad silikoninė danga gana greitai dega ir gali išskirti kenksmingas medžiagas.
Kuo pakeisti kepimo popierių?
Pasirodo, pakaitalų yra gana daug, todėl tikrai turėsite iš ko rinktis:
- Kepimo skardą ištepkite riebalais (sviestu ar aliejumi) ir pabarstykite džiūvėsėliais arba manų kruopomis.
- Įsigykite specialų silikoninį kilimėlį, skirtą naudoti orkaitėje.
- Kepimo skardą taip pat galite iškloti vynmedžių lapais. Jų kvapas yra neutralus, todėl tai tikrai neturės jokios įtakos ruošiamos mėsos ar pyragų kvapui bei skoniui.
- Sūrių patiekalų ruošimui naudokite kopūstų lapus.
- Kepimui tinka ir pusryčių popierius, bet prieš tai jį reikia patepti riebalais.