Niekam ne paslaptis, kad kiaušiniai turi daug vertingų maistinių savybių: jie yra puikus baltymų, vitaminų A, D, K, E ir B grupės vitaminų bei mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, šaltinis.
Kiaušiniai yra idealus maistas pusryčiams. Kiaušinius galima valgyti virtus, kiaušinienės ar omleto pavidalu. Taip pat iš jų galite pasigaminti labai skanią užtepėlę.
Bet ar žinote, kas gali nutikti, jei kasdien suvalgysite po 2 kietai virtus kiaušinius?
Sužinokite, kaip tai gali paveikti jūsų kūną.
Ko galime rasti kietai virtų kiaušinių sudėtyje?
Kiaušiniuose yra sveikų riebalų, vitaminų, mineralų ir amino rūgščių.
Kiaušiniai yra puikus „smegenų maistas“ dėl juose esančio cholino, vitamino B12 ir lecitino.
Pusryčiams valgomi kiaušiniai yra puikus pasirinkimas dienos pradžiai studentams ir protinį darbą dirbantiems žmonėms. Toks maistas gali padidinti dėmesio koncentraciją ir gebėjimą prisiminti.
Kiaušiniuose taip pat yra vitamino D ir kalcio, kuris stiprina kaulus ir dantis.
Norite turėti spindinčią odą, sveikus plaukus ir nagus? Kasdien suvalgykite 2 kiaušinius!
Kiaušiniuose gausu vitaminų ir mineralų, kurie turės įtakos odos, nagų ir plaukų būklei.
Žmonės kartais bijo pernelyg dažnai valgyti kiaušinius, nes yra labai paplitusi nuomonė, jog kiaušiniai gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
Vis dėlto, verta žinoti, kad kiaušiniuose yra cholesterolio kiekį mažinančių medžiagų – Omega-3 riebalų rūgščių ir lecitino.
Žinoma, visada svarbu jausti saiką.
Jei cholesterolio kiekis yra per didelis, per dieną neturėtumėte suvalgyti daugiau nei trijų kiaušinių trynių.
Be to, reguliarus kiaušinių valgymas yra naudingas akių sveikatai.
Tokios medžiagos kaip zeaksantinas, karotenoidai ir liuteinas padeda apsaugoti akis nuo kataraktos ir žalingos saulės šviesos.
Kodėl verta valgyti kietai virtus kiaušinius?
Reguliarus kiaušinių vartojimas teigiamai veikia jūsų sveikatą.
Tai padeda rūpintis kraujotakos sistema.
Be to, juose esanti folio rūgštis padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams, todėl kiaušinių valgymas užkirs kelią mažakraujystei.
Jei norite numesti svorio ir išlaikyti sveiką bei atletišką figūrą, į savo mitybos racioną turėtumėte įtraukti kiaušinius.
Juose yra vertingų baltymų, kurie suteikia greitesnį sotumo jausmą.
Maža to, atlikti tyrimai parodė, kad kiaušiniai turi priešvėžinių savybių.
Reguliarus jų vartojimas gali padėti sumažinti krūties vėžio riziką.
Atsižvelgiant į tai, kad kiaušiniai yra vertingas maistinių medžiagų šaltinis, jie rekomenduojami ir nėščiosioms.
Kiaušiniuose esanti folio rūgštis padeda apsaugoti vaisių.
Kaip išvirti tobulus kiaušinius?
Kiaušinio virimo laikas priklauso nuo to, kokio galutinio rezultato tikitės.
3 minutes virtas kiaušinis
Tai – minkštai virtas kiaušinis, kuris, nuėmus lukštą, dedamas į kiaušinių laikiklį ir valgomas šaukšteliu.
Tris minutes virto kiaušinio baltymas nėra pakankamai sukietėjęs, o trynys yra tirštas ar skystas.
5 minutes virtas kiaušinis
Tai – minkštai virtas kiaušinis, kurio baltymas yra standus, o trynys – minkštas ir skystokas.
6 ir ½ minutės virtas kiaušinis
Tiek laiko virti kiaušiniai neretai yra vadinami tobulais kiaušiniais, nes juos yra lengva nulupti, baltymas yra visiškai išviręs, tačiau trynys dar minkštas ir kreminės tekstūros.
10 minučių virtas kiaušinis
Tai – kietai virtas kiaušinis, kurio baltymas ir trynys yra visiškai išvirti.
Kiaušinių laikymo taisyklės
Kiaušiniai laikomi sausoje ir vėsioje vietoje.
Jei norite paruošti kietai virtus kiaušinius, prieš virdami išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite sušilti iki kambario temperatūros.
Šviežius kiaušinius sunku nulupti, todėl prieš naudojimą geriausia leisti jiems kelias dienas pastovėti.
Vertėtų pirkti kiaušinius su tamsiu lukštu, nes šviesius taip pat sunku nulupti.
Kiaušinių šviežumo testas
Kiaušinių šviežumą galima patikrinti vandens testu.
Į dubenį įpilkite vandens ir įdėkite kiaušinį.
Jei kiaušinis nugrimzta į dugną, galite būti tikri, kad jis šviežias.
Jei kiaušinis plūduriuoja indo viduryje, jis nebėra visiškai šviežias, bet dar gali būti valgomas.
Vis dėlto, nereikėtų virti tokio kiaušinio, kuris išplaukia į vandens paviršių, nes jis jau sugedęs.
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį verdant kiaušinius?
Kambario temperatūros kiaušinius virkite vandenyje, į kurį įberkite šiek tiek druskos (tai padės lengviau nulupti kiaušinius) ir įpilkite šiek tiek acto arba citrinos sulčių.
Pasirūpinkite, kad prieš virimą kiaušiniai sušiltų iki kambario temperatūros, nes dėl didelio aplinkos ir vandens temperatūrų skirtumo lukštas gali įtrūkti.
Prieš virdami kiaušinius pirmiausia juos galite pamirkyti karštame vandenyje, ir tik tada panardinti į verdantį vandenį.
Taip pat nereikėtų virti kiaušinių per daug burbuliuojančiame verdančiame vandenyje, nes kiaušinių lukštai gali įtrūkti.
Kai kiaušiniai baigs virti, nedelsdami juos atvėsinkite šaltu vandeniu. Į vandenį taip pat galite įdėti ledo kubelių.
Šis žingsnis yra svarbus dėl trijų priežasčių.
Visų pirma, lukštas puikiai sulaiko šilumą, todėl neatvėsintas kiaušinis ir toliau virtų.
Dėl temperatūrų skirtumo šiek tiek sumažėja kiaušinių tūris, todėl kiaušinius galima kur kas paprasčiau nulupti.
Atvėsintus kiaušinius galima iš karto valgyti.
Patarimai, kaip paprasčiau nulupti kiaušinius
Atvėsusius kiaušinius patartina nulupti šaltame vandenyje
Šį darbą dar labiau palengvinsite, jei kiaušinių lukštus sutraiškysite vandenyje ir leisite šiek tiek pastovėti.
Tokiu atveju vanduo prasiskverbs tarp apvalkalo ir baltymo, todėl lukštą bus nesunku nuimti.
Kiaušinių lupimui galima naudoti ir kitą techniką.
Padėkite juos ant pjaustymo lentos ir bakstelėkite, kad įskeltumėte lukštus.
Švelniai spauskite kiaušinius ir ridenkite juos pirmyn ir atgal, kol atsiras daug mažų įtrūkimų.
Tai padės atsiskirti lukštui nuo baltymo. Jei reikia, kiaušinius taip pat galite pamirkyti vandenyje.
Jei prieš gamindami nespėjote sušildyti kiaušinių iki kambario temperatūros, jums padės ši gudrybė
Nenusiminkite, jei prieš gamindami nespėjote laiku išimti kiaušinių iš šaldytuvo.
Tokiu atveju sudėkite kiaušinius į šaltą vandenį ir įjunkite viryklę. Kai vanduo užvirs, kiaušinius virkite 2 minutėmis trumpiau nei įprasta: tai padės pasiekti tobulą kiaušinių konsistenciją.
Pavyzdžiui, kietai virtą kiaušinį virkite 8 minutes, bet ne 10 minučių, o tobulos konsistencijos kiaušinis bus paruoštas ne per 6,5 minutės, bet per 4,5 minutės.
Skanaus!