Pirmadienis, 20 sausio, 2025

Naujausi

Kalcio trūkumas organizme: kodėl jis išplaunamas?

Kalcis yra tiesiog gyvybiškai svarbus tinkamam žmogaus organų funkcionavimui. Jis reikalingas ne tik kaulų ir dantų tvirtumui. Šis elementas taip pat dalyvauja hormonų sintezėje, užtikrina tinkamą širdies veiklą ir impulsų perdavimą nervų sistemai. Apskritai, kalcio trūkumas organizme neigiamai veikia bendrą savijautą. Mes norėtume jums papasakoti, kodėl jis iš organizmo pasišalina.

Kodėl organizme trūksta kalcio?

Visi žino, kad pieno produktų ir šviežių daržovių vartojimas padeda papildyti organizmo kalcio atsargas. Tačiau su amžiumi šis elementas organizme vis prasčiau įsisavinamas. Be to, kai kurie mitybos įpročiai tiesiog kenkia mūsų pastangoms jį išsaugoti. Todėl kalcis gali būti neįsisavinamas ir išplaunamas iš organizmo audinių.

Per didelis riebalų kiekis maiste

Be abejo, norintieji numesti papildomų kilogramų turėtų atsisakyti greito maisto, kuriame gausu riebalų. Nepaisant to, mes visi turėtume atidžiai stebėti, kiek riebalų yra mūsų kasdieninėje mityboje. Per didelis riebalų kiekis ne tik kenkia virškinimui ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, bet ir trukdo pasisavinti kalcį. Dėl to gali atsirasti jo trūkumas.

Nepakankamas baltymų kiekis arba jo perteklius

Baltymų balansas yra svarbus veiksnys kalcio įsisavinimui. Be jų šis elementas ilgai neišsilaiko audiniuose ir greitai pasišalina. Tačiau panašų poveikį turi ir per didelis baltymų kiekis. Todėl svarbu laikytis subalansuotos mitybos.

Rūgštingumas

Žmonėms, kuriems padidėjęs rūgštingumas, dažnai trūksta vitaminų ir mineralų. Rūgščioje aplinkoje kalcis tiesiog skyla ir negali būti absorbuojamas į kraują. Kad to išvengtumėte, patartina sumažinti cukraus, kavos, prieskonių, saldumynų ir kitų panašių produktų vartojimą.

Maisto produktų terminis apdorojimas

Dažnai net tie, kurie reguliariai vartoja tinkamus maisto produktus, vis tiek gali jausti kalcio trūkumą organizme. Šildant ar ilgai mirkant vandenyje maisto produktus, iš jų pasišalina dauguma naudingų mikroelementų, įskaitant kalcį. Dietologai ir mitybos specialistai rekomenduoja valgyti šviežią ir žalią maistą, kai tik jums jis yra pasiekiamas.

Kas padeda išlaikyti kalcį organizme

Vitaminas D. Ne veltui jo dažnai dedama į vaikiškus pieno produktus. Tai vitaminas, kuris aktyviai padeda įsisavinti kalcį. Endokrinologai rekomenduoja jį reguliariai vartoti ištisus metus.

Fosforas. Be pieno produktų ir daržovių, kuriose yra kalcio, ieškokite produktų, kuriuose yra fosforo. Šių dviejų mineralų pusiausvyra yra labai svarbi organizmui. Šio mikroelemento yra petražolėse, kiaušiniuose (trynyje), rūgštynėse, artišokuose ir grybuose.

Vitaminai A ir C

Žmogaus organizmas kalcio gauna ne tik su maistu, bet ir pats jį sintetina. Tačiau tam organizmas turi gauti pakankamai vitaminų A ir C. Kad išliktumėte sveiki, valgykite citrusinius vaisius, morkas, moliūgus, kivius, paprikas ir kopūstus.

Žinoma, kalcio trūkumas jūsų organizmui nieko gero neduos. Trūkumas pakenks jūsų vidaus organams ir stipriai paveiks jūsų imuninę sistemą. Todėl svarbu rūpintis vitaminų ir mineralų kiekiu. Be to, subalansuota mityba gali padėti išspręsti daugelį kitų sveikatos problemų.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---