Ketvirtadienis, 16 sausio, 2025

Naujausi

Kaip virti plovą, kad jis neprisviltų: patyrusio virėjo patarimas

Prieš keletą metų su vyru išvykome atostogauti į Turkiją. Pirmą vakarą ėjome vakarieniauti į turkišką restoraną prie jūros. Netikėtai užsisakėme plovą. Tikrai ne veltui, nes tokio skanaus plovo dar niekada nebuvome ragavę. Anksčiau šio patiekalo nelabai mėgome, tačiau grįžusi namo užsispyriau išmokti paruošti tikrai skanų plovą. Ypatingai svarbu buvo atrasti gudrybę, kad plovas neprisviltų.

Puodo apačioje ryžiai visada pridegdavo, ir aš nežinojau, kaip su tuo kovoti. Kurį laiką paprasčiausiai nebebandžiau gaminti šio patiekalo. Šiemet su vyru ir vėl atostogavome tame pačiame Turkijos mieste. Nuėjome pavakarieniauti į tą patį restoraną ir vėl užsisakėme plovo. Kai padavėjas atnešė mūsų užsakytą patiekalą, sukaupiau visą drąsą ir paprašiau pakviesti virėją. Virtuvės šefas, išgirdęs mano istoriją, mielai papasakojo, kokia yra šio plovo paslaptis.

Pasirodo, yra keletas priežasčių, kodėl plovas pridega. Ištaisius kelias klaidas, man pavyko pagaminti būtent tokį plovą, kokį valgėme restorane. Dabar mano vyras šį patiekalą norėtų valgyti nors ir kasdien.

Tinkamų indų pasirinkimas

Pasirodo, pirmiausia yra svarbu naudoti tinkamus indus. Plovą reikia ruošti puode storu dugnu ir sienelėmis. Geriausia rinktis ketaus katilą. Jei neturite ketaus katilo, galite naudoti aliumininį puodą. Geriausia, kad puodas turėtų pusapvalį dugną. Būtent ši forma padės ryžiams visiškai išvirti, bet nepridegti.

Jei neplanuojate virti didelio plovo kiekio, tiks ir ketaus keptuvė aukštomis sienelėmis arba wok keptuvė. Vis dėlto, geriausia naudoti katilą.

Svarbu atsiminti, kad naujasis katilas dar netinka plovo virimui. Pirmiausia turite jį paruošti naudojimui.

Išplaukite katilą šiltame vandenyje su plovikliu. Taip atsikratysite likusios techninės alyvos, kuri naudojama ketaus indų gamyboje.

Padėkite katilą ant ugnies ir kaitinkite, kol atsiras nedideli dūmų srautai. Paprastai tai trunka maždaug  1–2 minutes.

Dabar į katilą įpilkite šiek tiek saulėgrąžų aliejaus ir atsargiai pasukite. Aliejus turi padengti visas katilo sieneles. Taip ant katilo sienelių susidarys aliejaus plėvelė.

Palikite katilą atvėsti. Nusausinkite aliejų ir vėl nuplaukite šiltu vandeniu, tik šį kartą be ploviklio. Kruopščiai nuvalykite katilą ir pradėkite ruošti plovą.

Produktų pasirinkimas ir santykis

Kad plovas nepridegtų, reikia parinkti tinkamus ryžius. Šiam patiekalui labiausiai tinka ilgagrūdžiai ryžiai. Tinka ir indiški Basmati ryžiai. Jie yra šiek tiek brangesni, bet plovas bus tiesiog neįtikėtinai skanus.

Produktų santykis plove taip pat vaidina svarbų vaidmenį. Katile turi pakakti ryžių, vandens ir aliejaus. Jei vandens nepakanka, plovas greitai pridegs ir išdžius. Dėl aliejaus trūkumo ryžių grūdai sulimpa ir tada pridega.

Jei recepte nenurodyta kitokia proporcija, 1 kg ryžių pakaks 1500 ml vandens ir 300 ml aliejaus.

Virimo technologijos laikymasis

Jei plovą ruošiate pagal konkretų receptą, nenukrypkite nuo jo. Priešingu atveju rezultatas gali būti ne toks, kokio tikitės.

Virimo metu plovo maišyti nereikia.

Atminkite, kad plovą reikia troškinti ant silpnos ugnies.

Vanduo puode turi būti 2 cm aukščiau nei ryžiai.

Jei vanduo užverda per greitai, pasinaudokite viena gudrybe. Plove padarykite keletą maždaug 10 mm dydžio skylių. Jos turėtų pasiekti katilo dugną. Į šias skylutes įpilkite šaukštą karšto vandens ir sumažinkite ugnį iki minimumo. Uždenkite plovą dangčiu ir virkite maždaug 20–30 minučių.

Alternatyvūs gaminimo variantai

Jei plovas vis tiek pridega, išbandykite kitą gudrybę. Paskutiniame gaminimo etape, kai vanduo jau yra beveik išgaravęs, perkelkite katilą į orkaitę. Taip plovas turės laiko pasiekti minkštumą, bet nepridegs.

Be to, šiuolaikinės šeimininkės gali išbandyti daugybę pagalbinių buitinių prietaisų. Pavyzdžiui, plovą galima ruošti daugiafunkciniame puode, kuriame pagamintas patiekalas taip pat bus puikaus skonio ir neprisvils.

Tikimės, kad mūsų patarimai padės paruošti plovą, kuri nepridegs.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---