Jūros gėrybės vis dažniau tampa mūsų kasdienės virtuvės dalimi, o tarp jų išsiskiria subtilaus skonio ir minkštos tekstūros aštuonkojis. Nors šis produktas daugeliui vis dar atrodo egzotiškas ir sudėtingas paruošti, iš tiesų jis gali tapti įspūdingu patiekalu net ir namų virtuvėje. Tereikia žinoti keletą svarbių taisyklių, kaip tinkamai paruošti šaldytą aštuonkojį, kad jis būtų sultingas, minkštas ir išlaikytų natūralų skonį.
Kaip paruošti šaldytą aštuonkojį gaminimui?
Pirmas žingsnis ruošiant aštuonkojį – tinkamas atitirpinimas. Tai itin svarbus etapas, nes netinkamai atitirpintas produktas gali prarasti savo tekstūrą ir skonį. Geriausia šaldytą aštuonkojį perkelti iš šaldiklio į šaldytuvą ir palikti per naktį. Lėtas atitirpinimas padeda išlaikyti jo struktūrą ir sultingumą. Jei skubate, galima naudoti šaltą vandenį, tačiau jokiu būdu nenaudokite karšto vandens ar mikrobangų krosnelės – tai gali sugadinti produktą.
Atitirpinus aštuonkojį, būtina jį kruopščiai nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu. Taip pat rekomenduojama lengvai patrinti odą, kad pašalintumėte gleives.
Minkštumo paslaptis – virimas
Vienas didžiausių iššūkių gaminant aštuonkojį – išlaikyti jį minkštą. Norėdami to pasiekti, virkite aštuonkojį pasūdytame vandenyje. Prieš dedant į vandenį, tradiciškai patariama kelis kartus įmerkti aštuonkojo čiuptuvus į verdantį vandenį ir vėl ištraukti – taip čiuptuvai išliks gražiai susisukę ir nepraras formos.
Verdant galima pridėti lauro lapų, česnako skiltelių ar net kamštį nuo vyno butelio – sakoma, kad jis padeda mėsai tapti minkštesnei. Virkite apie 45–60 minučių, priklausomai nuo aštuonkojo dydžio. Po virimo leiskite jam šiek tiek atvėsti tame pačiame vandenyje – taip išlaikysite maksimalų skonį.
Keptas aštuonkojis su česnakiniu sviestu ir citrina
Norint nustebinti savo šeimą ar svečius, siūlome paprastą, bet išraiškingo skonio receptą, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka šaldytas aštuonkojis.
Ingredientai:
- 1 šaldytas aštuonkojis (apie 1–1,5 kg);
- 3 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai sviesto;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 citrina;
- Druska ir pipirai pagal skonį;
- Šviežios petražolės papuošimui.
Patikrink produktų akcijas - akcijuleidinys.lt! Peržiųrėti
Gaminimo eiga:- Atitirpinkite aštuonkojį. Lėtai atitirpinkite jį šaldytuve per naktį ir kruopščiai nuplaukite.
- Išvirkite. Užvirinkite pasūdytą vandenį, įberkite lauro lapų ir kelis česnako skilteles. Įdėkite aštuonkojį ir virkite apie 45 minutes, kol taps minkštas.
- Apkepkite. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ir sviestu. Sudėkite smulkintą česnaką ir trumpai pakepinkite, kad išskirtų aromatą.
- Patiekite. Išvirto aštuonkojo čiuptuvus šiek tiek apkepkite keptuvėje iki auksinės spalvos. Patiekite su šviežiai spaustomis citrinos sultimis ir pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
Šis patiekalas tobulai dera su lengvais garnyrais, tokiais kaip keptos daržovės ar šviežių žalumynų salotos. Tinkamai paruoštas aštuonkojis taps jūsų stalo pažiba ir leis pajusti tikrą jūros skonių paletę.
Esu Jovita, viena iš laikas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.