Nors gali pasirodyti, kad kiaušinių virimas – tai bene paprasčiausias darbas virtuvėje, dažnas sutiks, jog šiame procese pasitaiko nesėkmių. Viena dažniausių problemų – įtrūkę lukštai ir į vandenį ištekėję baltymai. Kad verdant kiaušiniai neįtrūktų, verta žinoti keletą paprastų, bet labai efektyvių triukų. Šiame straipsnyje pasidalinsime nebūtinai įprastu būdu, padėsiančiu virti tobulus kiaušinius kiekvieną kartą.
Visai neseniai sutikau savo fizikos mokytoją. Šiek tiek pasikalbėjome, ir aš nusprendžiau jos paklausti, ką vertėtų daryti, kad verdami kiaušiniai neįtrūktų ir neišbėgtų. Jos patarimas mane lapai nustebino: ji teigė, kad šią problemą gali padėti išspręsti dantų krapštukai.
Kodėl kiaušiniai skyla ir ką daryti, kad verdant kiaušiniai neįtrūktų?
Pagrindinė kiaušinių įtrūkimo priežastis – staigus temperatūros pokytis ir fizinis smūgis. Kai kiaušiniai staigiai įdedami į verdantį vandenį, jų lukštas nespėja prisitaikyti prie temperatūros pokyčio ir sutrūkinėja. Be to, verdant vandenyje kiaušiniai judėdami neretai atsitrenkia vieni į kitus arba į puodo sieneles. Šią problemą išspręsti padeda paprastas triukas – į puodą įdėta sauja dantų krapštukų ar degtukų, kurie veikia kaip amortizatorius ir sušvelnina smūgius. Papildomai įberkite šiek tiek druskos – ji padeda sutraukti baltymą, jei visgi lukštas įskyla. Šie lengvai įgyvendinami patarimai leis virti kiaušinius be jokių rūpesčių – tobulai, neįtrūkusius ir estetiškus.

Esu Jovita, viena iš Hitas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.