Trečiadienis, 30 balandžio, 2025

Naujausi

Įvardyta blogiausia mėsa šašlykui: ekspertai pataria jos nepirkti

Tinkamos mėsos pasirinkimas – idealaus šašlyko garantas, tačiau yra rūšių, kurios garantuotai sugadins patiekalą. Sužinokite, kokią mėsą ekspertai vienbalsiai vadina blogiausia kepti ant grotelių ir kodėl jos kategoriškai nereikėtų pirkti. Kokia mėsa tinka šašlykui?

Kokia mėsa netinka kepti ant grotelių?

Taigi, kokia mėsa yra absoliutus autsaideris šašlykui? Tai sena, kieta jautiena, ypač tokios dalys kaip blauzda, krūtininė ar labai gyslotas gabalas. Taip pat čia galima priskirti apskritai senų gyvūnų mėsą.

Kodėl būtent ši mėsa laikoma blogiausiu pasirinkimu?

  • Nepaprastas kietumas: tokia mėsa turi labai šiurkščius raumenų pluoštus. Ji net po ilgo marinavimo ir kruopštaus kepimo išlieka „guminė“. Joks, net pats rafinuočiausias marinatas, negali visiškai suminkštinti šių pluoštų iki norimo švelnumo.
  • Sausumas: sena jautiena dažnai praktiškai neturi vidinių raumenų riebalų ir riebalinių sluoksnių, kurie kepant tirpsta ir suteikia šašlykui sultingumo. Dėl to mėsa gaunasi sausa ir neapetitna.
  • Specifinis skonis: senų gyvūnų mėsa gali turėti gana ryškų, kartais ne itin malonų prieskonį, kurį sunku užmaskuoti prieskoniais ar marinatu.

Kiti nevykę mėsos variantai

Be senos jautienos, reikėtų būti atsargiems ir su kitomis mėsos rūšimis:

  • Labai liesi gabalai: pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė be odos ir riebalų arba labai liesa kiaulienos išpjova. Be tinkamo, drėkinančio marinato ir labai greito kepimo ant ugnies, jie akimirksniu perdžiūsta.
  • Nežinomos kokybės mėsa: ypač ta, kuri buvo daug kartų užšaldyta ir atšildyta. Tokia procedūra ardo raumenų pluoštų struktūrą, dėl to mėsa praranda natūralų drėgnumą, skonį ir po atšildymo tampa vandeninga, o po paruošimo – sausa.

Kokią mėsą rinktis idealiam šašlykui?

Kad šašlykas garantuotai pavyktų, teikite pirmenybę patikrintoms alternatyvoms:

  • Kiaulienos sprandinė: neabejotinas lyderis! Idealus mėsos ir riebalinių sluoksnių balansas garantuoja maksimalų sultingumą ir švelnumą.
  • Kiaulienos nugarinė arba karbonadas (gali būti su kaulu): taip pat puikus pasirinkimas. Svarbiausia – neperkepti ant ugnies, kad išliktų sultinga.
  • Aviena: jauno ėriuko nugarinė arba užpakalinės kojos minkštimas – klasikinis pasirinkimas tikriems sodraus skonio mėgėjams.
  • Vištienos šlaunelės arba blauzdelės: daug sultingesnės ir aromatingesnės už krūtinėlę, idealiai tinka šašlykui.
mėsos šašlykui

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą šašlykui?

Šviežia mėsa turi vienodą, natūralią spalvą (ryškiai rožinę kiaulienai, sodriai raudoną jautienai, šviesiai rožinę vištienai). Venkite pilkų, žalsvų atspalvių ar tamsių dėmių.

Produktas turi turėti lengvą, malonų, vos saldų mėsos aromatą. Bet kokie pašaliniai, rūgštūs ar nemalonūs kvapai – nesviežumo požymis.

Lengvai paspaudus pirštu ant šviežios mėsos, susidaro duobutė, kuri greitai išsilygina. Jei yra riebalinių sluoksnių, jie turi būti baltos arba švelniai kreminės spalvos, bet ne geltonos.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Duona, kuris padės jums sulieknėti

Duona dažnai patenka į juodąjį produktų sąrašą lieknėjant. Tačiau egzistuoja tam tikras duonos tipas, kuris ne tik nepakenks jūsų figūrai, bet ir gali tapti...

Kada sėti burokėlius? Optimalus laikas gausiam derliui

Burokėliai – populiari ir maistinga daržovė, auginama Lietuvos daržuose. Norint sulaukti gausaus ir kokybiško derliaus, labai svarbu pasirinkti tinkamą sėjos laiką. Šiame straipsnyje aptarsime,...
---