Trečiadienis, 16 balandžio, 2025

Naujausi

Įdėkite tai  į duonos maišelį: duona išliks šviežia net iki 3 savaičių!

Duona – vienas pagrindinių maisto produktų mūsų kasdienėje mityboje. Tačiau dažnai nutinka taip, kad vos po kelių dienų ji išdžiūsta arba net ima pelyti, todėl tenka ją išmesti. Tai ne tik maisto švaistymas, bet ir nereikalingos išlaidos. Laimei, yra keletas paprastų būdų, kurie gali padėti išlaikyti duoną šviežią net iki 3 savaičių! Sužinokite, kaip tinkamai laikyti duoną, kokią įdomią gudrybę galite išbandyti su salierais ir kaip panaudoti jau sudžiūvusią duoną taip, kad ji vėl taptų skani ir minkšta.

 

Kaip pratęsti duonos galiojimo laiką ir išvengti pelėsio?

Kas nemėgsta kvepiančios šviežios duonos? Jei norite, kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia, išbandykite paprastą gudrybę. Kai tik namo parsinešate duoną, vertėtų nedelsiant imtis veiksmų. Jei matote, kad nusipirkote daugiau kepinių nei spėsite suvalgyti, nedelsdami šiuos gaminius užšaldykite.

 

Tą vertėtų padaryti dar tada, kol kepiniai yra švieži. Padalinkite kepinius į mažas porcijas vienam atšildymui (1-2 dienoms). Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldiklį.

Kodėl duona supelija?

Duona ima pelyti dėl kelių priežasčių. Viena šių priežasčių yra drėgmė. Taip gali nutikti ir dėl nepakankamos oro cirkuliacijos ar per aukštos temperatūros. Jei duoną laikysite plastikiniame maišelyje, sukursite idealias sąlygas pelėsiui augti. Geriausia duoną laikyti medžiaginiame maišelyje, ypač lininiame.

 

Kaip pratęsti duonos galiojimo laiką? Išbandykite šią gudrybę

Galbūt jus tai nustebins, tačiau salierai gali padėti prailginti duonos galiojimo laiką. Šis metodas leidžia pratęsti duonos galiojimo laiką net iki 3 savaičių.

Tiesiog įdėkite į duonos maišelį saliero gabalėlį. Laikykite duoną šaldytuve arba vėsioje vietoje.

Kokiomis savybėmis pasižymi salierai?

Salierai yra daržovė, kuri, be naudos sveikatai, taip pat gali naikinti grybelį. Ši daržovė sulėtina pelėsių augimą, todėl užtikrina ilgesnį duonos galiojimo laiką. Jei į maišelį su duona įdėsite saliero gabalėlį, duona ilgiau išliks šviežia ir nepradės pelyti.

Kur panaudoti sausą duoną?

Pasenusi duona neturėtų atsidurti šiukšliadėžėje. Iš sausos duonos galite pasigaminti džiūvėsių.

Taip pat galima išbandyti ir kitą gudrybę. Jei duonoje nėra pelėsio pėdsakų, vertėtų nedelsiant imtis veiksmų. Jei norite sugrąžinti duonos skonį ir tekstūrą, atlikite šiuos paprastus veiksmus. Jums reikės orkaitės, vandens ir šiek tiek kantrybės.

Nustatykite 160 °C temperatūrą. Pamirkykite duoną vandenyje ir padėkite ant kepimo skardos. Po 8 minučių sukietėjusi duona suminkštės ir ją bus galima pjaustyti. Štai ir viskas: duona ir vėl tarsi šviežia.

Skanaus!

Nuotraukos @Canva

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---