Šparagai, arba smidrai – tai produktas, kuris ant mūsų stalų jau nebėra tik egzotika. Dabar šis augalas vis dažniau atsiranda tų žmonių racione, kurie siekia kontroliuoti savo mitybą ir sveikatą. Sunku būtų paneigti, kad smidrai turi daug naudingų sudedamųjų dalių. Plačiau apie tai papasakojo gydytoja akušerė ginekologė Olga Ulankina bendraudama su ją kalbinusiais žurnalistais. Smidruose yra gausu A, C, E ir B grupės vitaminų.
Be to, vos 120 g virtų smidrų yra folio rūgšties paros norma. Ji pažymėjo, kad smidrai taip pat palaiko gerą žarnyno sveikatą. Šis augalas netgi padeda apsaugoti odą nuo žalingų saulės spindulių. Tačiau svarbu nepamiršti apie saiką ir persistengti su šiuo skanėstu tikrai neverta. Nes kai kuriais atvejais produktas gali būti netgi kenksmingas. Mat šiame augale gausu purinų, kurie prisideda prie šlapimo rūgšties kaupimosi. Todėl, jei žmogus serga podagra ar akmenlige, šparagų geriau visai atsisakyti.Kraštutiniais atvejais retkarčiais galima suvalgyti vieną ar du stiebelius, tačiau virtus.