Apie chia sėklų naudą yra girdėjęs kiekvienas, tačiau šis maisto produktas vis dar nėra labai populiarus. Tikrai be reikalo! Jei žinosite, kaip tinkamai vartoti chia sėklas, tikėtina, kad jas į savo mitybos racioną įtrauksite kur kas dažniau, taigi, pasidalinsime keliais patarimais, kaip ir su kuo valgyti šį supermaistą.
Žymus Ukrainos virtuvės šefas Jevgenijus Klopotenko papasakojo, kokius patiekalus jis dažniausiai gardina chia sėklomis, ir pasidalino keliais paprastais receptais.
Pakanka visai nedaug chia sėklų, ir patiekalas yra praturtinamas įvairiais vitaminais ir mineralais. Pavyzdžiui, kepdami omletą galite įdėti 1 valgomąjį šaukštą chia sėklų: patiekalas įgaus lengvą riešutų skonį ir taps dar sotesnis. Išbandykite Klopotenko pamėgtą receptą:
Jums reikės:
- 2 kiaušinių
- 50 g šviežių špinatų
- Pusės svogūno
- 4 valg. š. pieno
- 1 valg. š. chia sėklų
Patikrink produktų akcijas - akcijuleidinys.lt! Peržiųrėti
Kaip gaminti?Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite keptuvėje, suberkite špinatus. Išplakite kiaušinius su pienu, supilkite į mišinį chia sėklas. Kepdami suberkite svogūną su špinatais. Kepkite omletą iš abiejų pusių.
Dar keli receptai
Chia sėklos gali būti naudojamos ruošiant gėrimus. Pavyzdžiui, į 500 ml vandens įberkite arbatinį šaukštelį chia sėklų ir įpilkite 30 ml citrinos sulčių. Sumaišykite visus ingredientus ir virkite 60 minučių. Jei norite saldesnio gėrimo, galite įdėti 10 g rudojo cukraus. Toks gėrimas su ledukais numalšins troškulį net ir karščiausią vasaros dieną.
Pabodo pusryčiams valgyti avižų košę? Išbandykite šį receptą. Sumaišykite 2-3 šaukštus chia sėklų su 200-300 ml pieno (galite naudoti ir įprastą, ir augalinį pieną). Išmaišykite ir palikite per naktį šaldytuve. Kitą rytą į pudingą belieka įdėti bet kokių vaisių, uogų ar riešutų.
Maisto gaminimo gudrybės
Chia sėklų galima dėti į bet kokias daržovių salotas. Tai suteiks ypatingą riešutų poskonį ir pakeis tekstūrą. Klopotenko mėgsta dėti chia sėklas į graikiškas salotas.
Taip pat šios sėklos puikiai tinka ir salotų padažo gamybai. Pavyzdžiui, galite sumaišyti alyvuogių aliejų, citrinų sultis, garstyčias, šiek tiek česnako ir chia sėklas. Jei gaminate naminį pesto, į jį galite įdėti ir chia sėklų.
Sėklų taip pat galima dėti į įvairius kepinius ar duoną. Šios sėklos puikiai tinka ir uogienių gamybai: jei matote, kad paruošėte per skystą uogienę, chia sėklos gali jus išgelbėti.
Na, o pabaigai palikome turbūt neįprasčiausią chia sėklų panaudojimo būdą. Sėklas galima sumalti kavamale ir suberti į džiūvėsėlius. Mėsa ar žuvis, apvolioti tokiame mišinyje, bus dar traškesni. Beje, maltos chia sėklos puikiai tiks jogurto, įvairių gėrimų, sriubų ir įvairių kepinių gardinimui.
Galbūt ir jūs jau pamėgote chia sėklas? Pasidalinkite receptais!