Vieni mano, kad atšildyto maisto negalima vėl užšaldyti, o kiti laikosi visiškai priešingos nuomonės. Dėl šių klausimų ginčijamasi ir prie pietų stalo, ir internete. Kas yra teisus? Pavyko rasti šaltinį, kuris aiškiai paaiškina visas problemas. Ar galima užšaldyti atšildytą maistą? Daugiau tuo neabejokite!
Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad užšaldymo ir atšildymo procesas neturėtų būti atliekamas atsitiktinėmis sąlygomis. Tai labai svarbu ne tik dėl produkto skonio, bet ir (visų pirma) dėl jo galiojimo laiko.
Ar galima užšaldyti atšildytą maistą?
Taip, bet tik vienu konkrečiu atveju! Net negalvokite apie tai, jei:
- prieš tai atšildėte gaminį kambario temperatūroje;
- iš pradžių atšildėte ingredientą ir tik tada iš jo ruošėte patiekalą (patiekalas, į kurio sudėtį įeina iškart po atšildymo neišvirti produktai, netinka užšaldyti).
Tačiau jei šaldytuve laikomą maisto produktą atšildėte (neišėmėte iš šaldytuvo), niekas nedraudžia jo vėl užšaldyti. Tačiau turite laikytis kai kurių pagrindinių taisyklių. Deja, neužtenka jo tiesiog įdėti į šaldiklį.
Kaip užšaldyti produktus?
- kuo greičiau, tuo geriau
Ką tai reiškia? Geriausia būtų vaisius ir daržoves užšaldyti kuo greičiau po derliaus nuėmimo, o maistą gaminti kuo greičiau po produktų atšildymo. Taip jie išsaugos kuo daugiau maistinės vertės ir… šviežumo!
- kuo trumpiau, tuo geriau
Viskas priklauso nuo užšaldymo laiko. Reikėtų pasirūpinti, kad produktas užšaltų tolygiai ir greitai. Todėl nesupakuokite maisto į aukštą indą – tokiame inde kraštai užšals greičiau nei vidurys. Geriausia produktą supilti į žemą, bet platų indą.
Jei šaldote daržoves ar vaisius, tiesiog įdėkite juos į plastikinius maišelius. Stenkitės, kad jie būtų kuo plokštesni. Kitą kartą atkreipkite į tai dėmesį ir atšildę pamatysite skirtumą.