Penktadienis, 17 sausio, 2025

Naujausi

Ar galima kiaušinius kepti svieste ir kada tinkamas laikas įberti žiupsnelį druskos?

„Naminio maisto gaminimas yra beveik meditacija ir kūrybinis procesas, ypač tada, jei žinai keletą gudrybių, dėl kurių maistas akimirksniu tampa skanesnis. Jei nori, kad kiaušinienė būtų skanesnė, reikia daryti taip…“ – pradėjo pasakoti mano mamos draugė, kuri 40 metų dirbo vaikų darželio virėja.

Šios moters patarimai man tikrai praverčia kasdienybėje! Šiandien noriu su jumis pasidalinti gudrybėmis, kurios jums tikrai pravers!

Jei norite iškepti tobulą kiaušinienę, kepkite ją ne tik aliejuje, bet ir vandenyje. Kai baltymas pradės stingti, į keptuvę įpilkite šiek tiek vandens. Kiaušinienė nepridegs ir bus daug sveikesnė ir subtilesnio skonio.

Jei persūdėte sriubą, įdėkite į ją visą bulvę ir virkite porą minučių. Na, o jei nespėjote nuimti putų ir jos nugrimzdo į dugną, į sriubą įpilkite stiklinę vandens. Putos pakils į viršų ir galėsite jas pašalinti.

Kepimo metu mėsos nesūdykite – tik pabaigoje. Taip ji geriau išsaugos sultingumą. Tą patį darykite ir su salotomis. Įberkite druskos prieš pat patiekdami. Šviežių daržovių salotos bus kur kas skanesnės, jei įbersite žiupsnelį cukraus ir druskos.
Jei norite, kad orkaitėje kepta žuvis ar paukštiena turėtų apetitą keliančią traškią plutelę, likus 10–15 minučių iki gaminimo pabaigos, apšlakstykite sūriu vandeniu.

Prieš kepant kiaulieną ar jautieną, mėsą reikia nuvalyti sausa šluoste, kad pašalintumėte drėgmę. Tai padės pagaminti mėsos patiekalą su traškia aukso rudos spalvos plutele.

„Perkėpei mėsą? Nenusimink!” – sako mano mamos draugė. Mėsą supjaustykite plonais griežinėliais ir dėkite į lėkštę, o tada pabarstykite pomidorų ir svogūnų gabalėliais.

Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir šiek tiek acto – mėsa atgaus prarastą drėgmę ir išskirs riebalus.

Jei norite ilgą laiką išsaugoti dešros šviežumą, o pjūvio vieta nesudžiūtų, uždėkite morkos ar citrinos griežinėlį. Ši gudrybė taip pat tinka ir indeliui su garstyčiomis!

Norite paruošti salotas su majonezu, tačiau pastebėjote, kad namuose nebeliko šio produkto? Jums visai nebūtina bėgti į parduotuvę. Galite sumaišyti grietinę su susmulkintu virtu tryniu ir šaukšteliu garstyčių. Be to, šis padažas turi daug mažiau kalorijų nei majonezas!

Virtus kiaušinius geriau pjaustyti peiliu, pamirkytu šaltame vandenyje. Taip trynys nesutrupės.

Kiaušinių baltymus išplaksite kur kas greičiau, jei prieš tai atvėsinsite ir įlašinsite kelis lašus citrinos sulčių arba įbersite citrinos rūgšties.

Kad pyrago viršus neapdegtų, uždenkite jį šiek tiek drėgnu popieriniu rankšluosčiu.

Jei kepamas pyragas vis tiek apdegė, reikia jį atvėsinti, o tada atsargiai nugrandyti apdegusią vietą. Tam naudokite smulkią tarką.

Ruošdami sūrio pyragus, į tešlą įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Sūrio pyragas bus daug skanesnis ir puresnis!

Trapios tešlos gaminius reikia išimti iš jau atvėsusios formos. Dantų siūlas (įprastas, bekvapis arba impregnuotas) idealiai tinka pjaustyti pyragus, bandeles, sūrį ir pan.

Šios gudrybės maisto gaminimą pavers kur kas sėkmingesniu. Ką jums reiškia maisto gaminimas – malonų ritualą ar tikrą kančią? Pasidalinkite komentaruose!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---