Kaip rašė Hipokratas: „Tegul maistas būna tavo vaistas“.
Viskas prasidėjo rugsėjį. Tada dar tik prasidėjo paskutinis mano studijų semestras. Kiekvieną savaitę pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais turėjau praleisti tris valandas kelionėje, kad nuvykčiau į paskaitas pirmyn ir atgal. Patikėkite, man tai greitai nusibodo. Bet sukandau dantis ir nusprendžiau būti atkaklus.
Tačiau man buvo labai sunku – tiek protiškai, tiek fiziškai. Aš nuolat jaučiau nuovargį, patyriau stiprų stresą, mano kasdienybė ėjo velniop, mano keliai buvo sutinę ir juos labai skaudėjo.
Ir tai, kuo užkąsdavau, norėdamas numalšinti savo stresą per šį laikotarpį, tiesą sakant, nebuvo geriausi pasirinkti maisto variantai.
Tačiau galėjo būti ir blogiau. Bent jau kasdien nevalgiau greito maisto, todėl mano mityba nebuvo tokia bloga. Aš tiesiog atsidūriau toje pačioje situacijoje, kaip 90% šiuolaikinėje visuomenėje gyvenančių suaugusiųjų, nes į savo racioną neįtraukiau pakankamo kiekio maisto produktų iš labai svarbios maisto grupės – daržovių.
Jei atvirai, atidžiau apžiūrėjęs, ką tada valgiau, supratau, kad daržovių praktiškai tuomet nevalgydavau. Susidūręs su neigiamomis tokios dietos pasekmėmis, nusprendžiau pasidalinti su jumis, kodėl daržovės yra tokios svarbios, taip pat, kaip jomis praturtinti savo mitybą.
Jose yra jūsų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų.
Daržovėse yra daug vitaminų ir mineralų, kurių reikia jūsų organizmui. Ir gavęs nepakankamą jų kiekį, jūsų organizmas pradeda funkcionuoti žymiai geriau ir visos organizmo funkcijos susinormalizuoja.
Su tuo susidūriau beveik iškart, kai tapau veganu. Negavau pakankamai vitamino B12, bet pakankamai greitai ištaisiau šią problemą, į savo racioną įtraukdamas maistinių mielių.
Kaip rašė Hipokratas: „Tegul maistas būna tavo vaistas“.
Ir tuo jis buvo visiškai teisus. Netinkama mityba gali būti daugelio sveikatos problemų priežastis. Ir, žinoma, toli gražu ne visada įmanoma jas ištaisyti vien pakeitus mitybą, tačiau verta pradėti nuo to.
Štai keletas labiausiai paplitusių ir lengvai prieinamų daržovių bei jose esančių vitaminų:
- Brokoliai – vitaminai A, B9, C, E ir K
- Žaliosios daržovės su sultingais lapais – vitaminai A, B2, B3, B6, B9, C, E ir K
- Grybai – vitaminai B2, B3, B5 ir D
- Žalieji žirniai – vitaminai A, B1 ir E
- Briuselio kopūstai – vitaminai K ir C
- Salierai – vitaminai A, K ir C
Žinoma, tai dar ne viskas, tačiau šis sąrašas gana aiškiai parodo, kokia didele galia yra apdovanotos pačios paprasčiausios daržovės.
Šviežiose daržovėse nėra pridėtinio cukraus.
Cukrus, kurio dedama beveik į bet kurį paruoštą ar iš anksto pagamintą maistą, jūsų kūną veikia nelabai gerai.
Geriausias būdas sumažinti suvartojamą kiekį, yra į savo racioną įtraukti daugiau natūralių maisto produktų, pavyzdžiui, įvairių spalvų daržovių.
Kuo daugiau jūsų racione yra daržovių ir kuo mažiau paruoštų ir perdirbtų maisto produktų, tuo teisingesnis ir sveikesnis jūsų maistas bus.
Be to, kuo daugiau daržovių yra jūsų maiste, tuo mažesnė rizika susirgti daugeliu lėtinių ligų, taip pat ir tam tikromis vėžio rūšimis.
Štai kaip į savo racioną įtraukiau daugiau daržovių.
Tai, kad esu veganas, dar nereiškia, kad mėgstu visas daržoves – pavyzdžiui, Briuselio kopūstai ir špinatai mane net supykina. Ir ne tik mane. Aš tikiu, kad jūs mane suprantate.
Tačiau žinau, kad jei noriu būti kuo sveikesnis ir kupinas energijos, turiu juos įtraukti ir į savo mitybą. Taigi, pradėjau juos įtraukti į savo meniu, kuo labiau stengdamasis paslėpti jų skonį. Kalbant apie špinatus, kepu juos įmaišęs į veganišką tofu, pridedu aštrių prieskonių ir gaunasi tikrai skanus variantas.
Kalbant apie įprastas daržoves, aš jas dedu į didelį dubenį susmulkintas tokiomis proporcijomis, kokios man patinka, pavyzdžiui, į dubenį saldžiųjų bulvių, tofu ir žaliųjų žirnių. Nors man labai patinka saldžiųjų bulvių, tofu ir žirnių skonis, bet brokoliai, tiesą sakant, nėra mano mėgstamiausias skonis.
Tačiau supratau, kad man patinka jų skonis, jei lengvai juos apverdu ir sumaišau su kuo nors kitu, pavyzdžiui, avokadu.
Pamažu supratau, kad tai, kaip gaminu vienas ar kitas daržoves, yra labai svarbu, nes kuo jos gaunamos skanesnės, tuo didesnė tikimybė, kad pradėsiu aktyviai įtraukti jas į savo meniu.
Keletas apibendrinančių minčių.
Kad jūsų mityba būtų teisinga ir sveika, ji neturi būti tobula. Kaip ir aš, jūs galite padaryti klaidų, mokytis iš jų, įgyti naujų žinių ir atlikti reikiamus pokyčius savo gyvenime.
Atminkite, kad sveikata yra kelionė į ilgą gyvenimą.
Net jei jums ne viskas ir ne visada pavyks, bandykite dar ir dar kartą, eksperimentuokite su naujais produktais ir rasite būtent tą derinį, kuris tiks jūsų kūnui.
Tačiau vieną dalyką aš tikrai žinau – jei pasinaudosite visomis galimybėmis praturtinti savo mitybą augaliniu maistu, tikrai nesuklysite, ir tai nepaprastai teigiamai paveiks jūsų sveikatą!