Virtuvės valymas, ypač jei turite didelę šeimą, yra nesibaigiantis darbas. Maisto gaminimas, indų plovimas, šiukšlės, maisto likučių tvarkymas – viskas diena iš dienos juda tarsi užburtame rate. Kartais atrodo, kad tiesiog lengviau nieko negaminti.
Bet jei priprasite prie naudingų patarimų, jūsų virtuvė visada spindės švara, o laisvo laiko bus daug daugiau. Išnaudokite jį savo mėgstamai veiklai ar bendravimui su artimaisiais!
Kaip valyti virtuvę
Prieš ruošdami maistą, atlaisvinkite darbinį paviršių, indaplovę ir kriauklę. Darykite tai visada, nes sunkiausia ir nuobodžiausia yra visų šiukšlių sutvarkymas po gaminimo.
Stenkitės maisto produktus ir prietaisus laikyti virtuvėje. Įsirenkite kabliukų, bėgelių ir lentynų. Gaminti ir valyti bus lengviau, o švarus stalviršis taps kulinarinių žygdarbių vieta!
Visiems profesionaliems virėjams ir geroms namų šeimininkėms yra vienas svarbus momentas. Nekaupkite prietaisų ir nešvarių indų, nedelsdami juos išplaukite ir įdėkite į jam skirtą vietą, maisto likučius sudėkite į spintelę ar šaldytuvą.
Kai gaminate maistą, dažnai būna tam tikrų pauzių – kol įkaista keptuvė, užverda vanduo… Šiuo laikotarpiu galite išsiplauti indus, nuvalyti stalviršį ir pan. Aišku, tai atima šiek tiek jėgų, tačiau tikrai sutaupys laiko po valgio ruošimo.
Daugelis virtuvės gamintojų turi stalviršius su specialiais rezervuarais, kurių pagalba lengvai atsikratysite šiukšlių ir trupinių, neprimėtysite jų ant grindų ir taip sutaupysite laiko!
Jei nenorite perdaryti specialaus stalviršio šiukšlių išmetimui – pasidarykite mini šiukšliadėžę iš perpjauto plastikinio butelio, ledų indelio ar tiesiog įprasto maišelio. Tai taip pat padės sutaupyti jūsų brangų laiką.
Jei jūsų bute nėra galingo gartraukio, o jūsų mėgstamiausias gaminimo būdas yra kepimas, neabejotinai jūsų spintelės ir lubos apsitrauks riebalų sluoksniu, kurio atsikratyti yra labai sunku. Kad taip neatsitiktų, uždenkite keptuvę specialiu dangčiu.
Jei kiekvieną kartą sunku išvalyti viryklę, uždenkite ją folija – didžioji dalis riebalų liks ant jos. Kad keptuvės ir kepimo skardos neprikeptų, įpraskite viską kepti kepimo popieriuje, rankovėje ar folijoje – tai tikrai naudinga.
Nustokite kaupti maisto likučius šaldytuve! Nesitikėkite, kad kas nors norės suvalgyti likusį šaukštą sriubos ar iš grietinės indelio dugno išgriebti grietinės likučius. O tokio mažo dešros gabaliuko neužteks įprastam sumuštiniui. Viską suvalgydami iš karto ar išmesdami tokius nedidelius kiekius, išvengsite blogų kvapų, pelėsių ir bakterijų.
Visas jūsų saugomas maistas turi būti šviežias, kitaip atsargos virs didele šiukšliadėže, o toks maistas gali pakenkti. Supraskite ir sutikite su tuo, kad jūs negalėsite tiek daug atsiminti, jog trečiadienį turite pateikti ketvirčio metų ataskaitą, penktadienį laukia tėvų susirinkimas, o pieną jūs atidarėte antradienį. Jūsų smegenys jau ir taip apkrautos informacinėmis šiukšlėmis – neperkraukite jų dar labiau! Užrašykite ant spalvotos etiketės maisto produktų galiojimo datą ir ramiai uždarykite šaldytuvo duris.
Įprasti trupiniai sukelia tiek daug nepatogumų! Dabar jie yra ant stalo, o po minutės jie jau bus lovoje. Puikus sprendimas būtų įsigyti įkraunamą mini dulkių siurblį.
Negalite eiti miegoti, kol neišplauti visi indai. Susitvarkykite, kad ryte nereikėtų versti virtuvės aukštyn kojomis. Būtinai išplaukite kriauklę!
Šie paprasti, tačiau naudingi patarimai padės sutaupyti daug laiko virtuvėje. Būtinai pasidalinkite jais su draugais ir jūs galėsite daugiau laiko skirti draugiškiems susibūrimams!