Kiaušiniai – populiarus produktas ir tikras Velykų simbolis, tačiau jie gali tapti pavojingi, jei suges. Kaip suprasti, ar kiaušinis saugus vartoti.
Požymiai, kad kiaušinis sugedęs: pakito spalva
Jei ant kiaušinio pastebėjote pilkšvų arba juodų dėmių ir žiedų, jis tikrai sugedo. Greičiausiai į jį pateko bakterijų.
Taip pat, jei praskėlėte kiaušinį ir spalva viduje šiek tiek pakito, tai taip pat reiškia, kad jis sugedęs.
Kiaušinio spalvos pasikeitimas gali rodyti kelis dalykus: štai pagrindiniai variantai:
- pilkas arba žalsvas trynys po virimo – tai nėra gedimo požymis, o cheminės reakcijos tarp geležies ir sieros rezultatas ilgai verdant.
- žalias, mėlynas, rausvas ar juodas baltymas arba trynys – tai blogas ženklas. Tokia spalva gali rodyti bakterijų arba grybelių vystymąsi. Tokių kiaušinių valgyti negalima.
- raudonos ar rudos dėmės baltyme – dažniausiai nekenksmingos, tai kraujo krešuliai, kurie susidaro formuojantis kiaušiniui. Tačiau jei kyla abejonių dėl kvapo ar tekstūros – geriau nerizikuoti ir išmesti.
Nemalonus kvapas
Tai dar vienas požymis, kad kiaušiniai nebetinkami vartoti ir yra apsinuodijimo rizika. Kokybiški kiaušiniai kvepia neutraliai, o sugedę – rūgščiai arba dujomis.
Kai kiaušiniai genda, jame pradeda irti baltymai, susidaro vandenilio sulfidas, kuris ir suteikia būdingą pūvantį kvapą.
Taip pat toks kvapas atsiranda, kai kiaušiniai buvo netinkamai laikomi: per aukšta temperatūra, ilgas galiojimo laikas arba oro patekimas (jei lukštas įtrūkęs).
Net virti kiaušiniai gali sugesti ir atsirasti nemalonus kvapas, jei jie šaldytuve laikomi ilgiau nei 3–5 dienas.
Požymiai, kad kiaušinis sugedęs: slidi tekstūra
Slidi kiaušinio tekstūra (ypač ant lukšto arba baltymo) gali rodyti kelis dalykus:
- kiaušinis sugedęs – slidus arba lipnus paviršius dažnai yra bakterinio užkrėtimo požymis. Jei dar ir yra nemalonus kvapas – tikrai reikia išmesti.
- pelėsiai arba bioplėvelė – kartais kiaušiniai gali būti padengti plona slidžia plėvele, kuri susidaro dėl bakterijų arba grybelių veiklos. Toks kiaušinis nebetinkamas vartoti.
- drėgmė dėl kondensato – jei kiaušiniai ką tik išimti iš šaldytuvo, ant jo gali atsirasti kondensatas, kuris klaidingai gali būti palaikytas gleivėmis. Tačiau toks kondensatas – tiesiog vanduo, jis nebus lipnus ar tąsus.

Požymiai, kad kiaušinis sugedęs: kiaušinis plūduriuoja
Norėdami atlikti plūdrumo testą, pripildykite dubenį vandens (jis turėtų būti pakankamai didelis, kad kiaušinis visiškai panirtų). Atsargiai įdėkite kiaušinį ir pažiūrėkite – skęsta jis ar plūduriuoja.
Jei plūduriuoja, jis sugedęs ir jį reikia išmesti.
Prieš nuspręsdami naudoti ar išmesti, praskelkite kiaušinį į dubenį ir patikrinkite, ar nėra pašalinio kvapo ar neįprastos išvaizdos. Sugedęs kiaušinis turės nemalonų kvapą.
Šviežias kiaušinis visada nuskęs indo su vandeniu dugne ir neišplauks.
Pliaukšėjimas kratant kiaušinį
Tai svarbus signalas, kuris gali rodyti štai ką:
- kiaušinis senas arba sugedęs – šviežio kiaušinio trynys ir baltymas tvirtai laikosi viduje, todėl kratant jis beveik „nebilda“. Jei girdite pliaukšėjimą arba tarsi kažkas pliūpteli viduje – kiaušiniai jau nebešvieži.
- gali būti mikroįtrūkimas – kartais kiaušiniai įtrūksta ir į vidų patenka oro. Tai taip pat sukelia „pliūpsėjimą“. Toks kiaušinis greitai genda, net jei išorėje atrodo sveikas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
