Trečiadienis, 15 sausio, 2025

Naujausi

17 puikių maisto produktų, kurie yra nepaprastai sveiki jūsų širdžiai

Kadangi širdies ligos yra pagrindinė tiek vyrų, tiek moterų mirties priežastis, dėmesys širdies sveikatai yra svarbus visiems bet kokio amžiaus žmonėms. Nors gali atrodyti, kad valgyti širdžiai sveiką maistą yra nemalonaus žodžio „dieta“ sinonimas, iš tikrųjų yra daugybė maisto produktų, kurie ne tik sveiki širdžiai, bet ir labai skanūs!

Širdies sveikatos pagrindai

Jūsų širdis yra tikrai svarbiausias kūno raumuo. Per dieną ji suplaka daugiau nei 100 000 kartų ir kiekvieną minutę perpumpuoja penkis ar šešis litrus kraujo. Pasak Ligų kontrolės centro, širdies ligos yra neįtikėtinai dažnos ir mirtinos ligos. Sąvoka „širdies liga“ dažnai reiškia širdies ir kraujagyslių ligas – būklę, kai kraujagyslės yra per siauros arba perpildytos apnašomis, kad širdis galėtų tinkamai veikti. Tai gali sukelti širdies priepuolį (infarktą), krūtinės skausmą (krūtinės anginą) ar insultą.

Kita vertus, iš tikrųjų „širdies liga“ nėra tik viena liga – šis bendras terminas gali reikšti:

  • Kraujagyslių sutrikimus, tokius kaip vainikinių arterijų liga.
  • Širdies ritmo sutrikimus (aritmiją)
  • Širdies ydas, su kuriomis gimėte (įgimtas širdies ydas)

Širdies ligos simptomai gali būti:

  • Krūtinės skausmas (krūtinės angina)
  • Dusulys
  • Kojų ar rankų skausmas, tirpimas, silpnumas ar šaltumas
  • Kaklo, žandikaulio, gerklės, viršutinės pilvo dalies ar nugaros skausmas

Kiekviena konkreti būklė taip pat turi savo specifinių simptomų rinkinį.

Dalykai, kurie sukelia stresą jūsų širdžiai

Štai keletas veiksnių, kurie gali neigiamai paveikti širdies sveikatą:

Rūkymas: Nikotinas sutraukia kraujagysles ir padidina aterosklerozės bei širdies priepuolio riziką.

Netinkama mityba: per didelis riebalų, druskos, cukraus ir cholesterolio vartojimas gali prisidėti prie širdies ligų atsiradimo.

Aukštas kraujospūdis: lėtinis aukštas kraujospūdis stiprina, storina ir sutraukia kraujagysles.

Didelis cholesterolio kiekis: didelis cholesterolio kiekis lemia arterijų apnašų susidarymą ir aterosklerozę.

Diabetas: Diabetas padidina širdies ligų riziką.

Nutukimas: antsvoris gali prisidėti prie kitų rizikos faktorių.

Fizinis neveiklumas: mankštos trūkumas lemia kitus rizikos veiksnius ir gali susilpninti širdies raumenis.

Stresas: lėtinis stresas kenkia jūsų kraujagyslėms ir širdžiai bei neigiamai veikia širdies sveikatą.

Silpna imuninė funkcija: tam tikros virusinės ar bakterinės infekcijos gali sukelti širdies infekcijų riziką.

17 labiausiai širdžiai naudingų maisto produktų:

  1. Avokadas
  2. Mėlynės
  3. Migdolai
  4. Juodasis šokoladas
  5. Papaja
  6. Saldžioji bulvė
  7. Raudonoji saldžioji paprika
  8. Raudonasis vynas
  9. Apelsinai
  10. Lašiša
  11. Granatai
  12. Pomidorai
  13. Avižinė košė
  14. Kokybiškas alyvuogių aliejus
  15. Raudonosios vynuogės ir razinos
  16. Linų sėmenys
  17. Žalioji arbata

Kaip išvengti širdies ligų

Norint, kad jūsų širdis būtų sveika, svarbiausia rūpintis ja kiekvieną dieną. Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį, valgykite daug šviežio, širdžiai naudingo maisto ir venkite druskos bei nesveikųjų riebalų.

Taip pat svarbu valgyti nesmulkintus grūdus, tokius kaip bolivinė balanda ir miežiai, apriboti alkoholio ir perdirbtos mėsos vartojimą ir mesti rūkyti. Galiausiai, be pirmiau minėtų dalykų, pageidautina sumažinti streso lygį, palaikyti organizmo hidratacijos lygį ir kasdien sportuoti.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---