Antradienis, 25 vasario, 2025

Naujausi

20 geriausių pasaulio kulinarijos regionų: išsamus gidas gurmanams

TasteAtlas duomenimis, surinktais iš 477,287 vertinimų, buvo pristatytas išsamus geriausių pasaulio kulinarijos regionų sąrašas. Kiekvienas regionas išsiskiria unikaliomis tradicijomis, produktais ir restoranais.

Geriausi pasaulio kulinarijos regionai: Italijos kulinarijos sostinės

1. Kampanija (4.44/5)

  • Garsiausias patiekalas: Neapolio pica (4.8/5)
  • Išskirtiniai produktai: San Marzano pomidorai, būfalų mocarela
  • Žymiausi restoranai: Pizzeria Starita a Materdei, Ristorante La Pignata
  • Gamintojai: Frantoio Romano (alyvuogių aliejus)

2. Emilija-Romanija (4.42/5)

  • Legendiniai produktai: Parmigiano Reggiano sūris, Modenos balzaminis actas
  • Tradiciniai patiekalai: Ragù alla Bolognese, Prosciutto di Parma
  • Restoranai: Locanda Mariella, Al Vèdel
  • Gamintojai: Caseificio Valsamoggia (sūriai)

3. Toskana (4.36/5)

  • Specialybės: Pici makaronai, Bistecca alla Fiorentina
  • Produktai: Pecorino Toscano sūris
  • Restoranai: Osteria dell’Enoteca, Azzighe
  • Gamintojai: De Magi (sūriai), Amedei (šokoladas)

4. Sicilija (4.35/5)

  • Išskirtiniai produktai: Pachino pomidorai, Bronte pistacijos
  • Patiekalai: Pasta ‘ncasciata, Parmigiana
  • Restoranai: Fattoria Borrello, Antica Filanda
Geriausių pasaulio kulinarijos regionai: Italijos kulinarijos sostinės

Graikijos kulinarijos regionai

5. Peloponesas (4.42/5)

  • Garsiausi produktai: Kalamata alyvuogės, Olimpijos medus
  • Restoranai: Taverna Vasilas, Notre Maison
  • Gamintojai: Liokareas (alyvuogių aliejus)

6. Kikladų salos (4.38/5)

  • Specialybės: Santorinio fava, Nakso graviera sūris
  • Restoranai: Pitogyros, Melitini Oia
  • Produktai: Santorinio pomidorai

7. Kreta (4.37/5)

  • Produktai: Chania alyvuogių aliejus, Kretos graviera
  • Restoranai: To Antikristo, Peskesi
  • Gamintojai: Kidonakis Bros (alyvuogių aliejus)

8. Makedonija (4.35/5)

  • Specialybės: Trigona panoramatos, Chalkidiki alyvuogių aliejus
  • Restoranai: Bougatsa Panos, Bantis Bougatsa
  • Tradiciniai produktai: Thassos alyvuogės

9. Šiaurės Egėjo regionas (4.35/5)

  • Produktai: Samos vynas, Chios mandarinai
  • Gamintojai: Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis
  • Specialybės: Ikarijos medus

10. Tesalija (4.31/5)

  • Patiekalai: Spetsofai, Zagora obuoliai
  • Restoranai: Asimenos, Taverna Gardenia
  • Produktai: Agrafo graviera sūris

Geriausi pasaulio kulinarijos regionai: Azijos kulinarijos centrai

11. Sičuanas, Kinija (4.40/5)

  • Patiekalai: Yuxiang padažas, Dan Dan makaronai
  • Restoranai: Chen Mapo Tofu, Long Chao Shou
  • Specialybės: Doubanjiang pasta

12. Pandžabas, Indija (4.36/5)

  • Patiekalai: Amritsari kulča, Shahi paneer
  • Restoranai: Kesar da Dhaba, Crystal Restaurant
  • Specialybės: Tandūro kepsniai

13. Java, Indonezija (4.35/5)

  • Patiekalai: Soto Betawi, Rawon
  • Restoranai: 1945 Restaurant, Soto Kadipiro
  • Specialybės: Sambal terasi pasta

14. Kansai regionas, Japonija (4.33/5)

  • Specialybės: Kobės jautiena, Yudofu
  • Restoranai: Juugo, Kodaiji Wakuden
  • Produktai: Es Koyama šokoladas
Geriausių pasaulio kulinarijos regionai Azijoje

Europos kulinarijos perlai

15. Alentejas, Portugalija (4.36/5)

  • Produktai: Alentejo kumpis, Azeitão sūris
  • Restoranai: Solar do Forcado, Dom Joaquim
  • Gamintojai: Casa do Porco Preto

16. Tras os Montės, Portugalija (4.34/5)

  • Produktai: Tras-os-Montes alyvuogių aliejus, Vinhais dešros
  • Restoranai: Carvalho, Tasca da Quinta
  • Specialybės: Mirandos jautiena

17. Pietų ir Rytų Serbija (4.30/5)

  • Specialybės: Leskovac ajvar, Pirot dešra
  • Restoranai: Kafana Meze, Gradska Meana
  • Tradiciniai patiekalai: Leskovac grilis

18. Bretanė, Prancūzija (4.29/5)

  • Patiekalai: Crêpes, Kouign-amann
  • Produktai: Mont-Saint-Michel midijos
  • Restoranai: Le Biniou, Crêperie Ahna

19. Normandija, Prancūzija (4.29/5)

  • Produktai: Saint-André sūris, Isigny sviestas
  • Restoranai: La Tête Au Loup, La Maison du Biscuit
  • Specialybės: Camembert sūris

20. Algarvė, Portugalija (4.29/5)

  • Patiekalai: Kiauliena Alentejo stiliumi, Piri piri viščiukas
  • Restoranai: Casinha do Petisco, Restaurante O Teodósio
  • Produktai: Algarvės citrusiniai vaisiai

Šie 20 regionų reprezentuoja pasaulio kulinarijos įvairovę ir kokybę. Kiekvienas jų pasižymi:

  • Unikaliais vietiniais produktais ir receptais
  • Giliai įsišaknijusiomis kulinarinėmis tradicijomis
  • Aukštos kokybės gamintojais ir restoranais
  • Išskirtiniu požiūriu į maisto gaminimą
  • Kulinarinio paveldo išsaugojimu

Lankantis šiuose regionuose, verta ne tik aplankyti žymiausius restoranus, bet ir paragauti vietinių produktų, susipažinti su tradiciniais gaminimo metodais bei patirti autentišką kulinarinę kultūrą.

Šaltinis: https://www.tasteatlas.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Savaitės astrologinis sutapimas (2025-09 savaitė): Ugnis sutinka ugnį—ar Liūtas ir Šaulys gali uždegti ar užgesinti savo kosminę ryšį?

🌕 Norite sužinoti, kas yra jūsų žvaigždėse šią savaitę? Skaitykite toliau, kad pasinertumėte į savo astrologinį likimą! 🌠💞 Prieraišumo ir partnerystės srityje jūsų ryšys...

Kaip tinkamai laikyti kavą, kad ji išliktų skani kuo ilgiau: ekspertų patarimai

Jei norite, kad jūsų kava išliktų aromatinga ir skani kuo ilgiau, svarbu žinoti tinkamus laikymo būdus. Didelė kavos gamybos kompanija "Folgers" dalijasi patarimais, kaip...
---