Sekmadienis, 20 balandžio, 2025

Naujausi

20 geriausių pasaulio kulinarijos regionų: išsamus gidas gurmanams

TasteAtlas duomenimis, surinktais iš 477,287 vertinimų, buvo pristatytas išsamus geriausių pasaulio kulinarijos regionų sąrašas. Kiekvienas regionas išsiskiria unikaliomis tradicijomis, produktais ir restoranais.

Geriausi pasaulio kulinarijos regionai: Italijos kulinarijos sostinės

1. Kampanija (4.44/5)

  • Garsiausias patiekalas: Neapolio pica (4.8/5)
  • Išskirtiniai produktai: San Marzano pomidorai, būfalų mocarela
  • Žymiausi restoranai: Pizzeria Starita a Materdei, Ristorante La Pignata
  • Gamintojai: Frantoio Romano (alyvuogių aliejus)

2. Emilija-Romanija (4.42/5)

  • Legendiniai produktai: Parmigiano Reggiano sūris, Modenos balzaminis actas
  • Tradiciniai patiekalai: Ragù alla Bolognese, Prosciutto di Parma
  • Restoranai: Locanda Mariella, Al Vèdel
  • Gamintojai: Caseificio Valsamoggia (sūriai)

3. Toskana (4.36/5)

  • Specialybės: Pici makaronai, Bistecca alla Fiorentina
  • Produktai: Pecorino Toscano sūris
  • Restoranai: Osteria dell’Enoteca, Azzighe
  • Gamintojai: De Magi (sūriai), Amedei (šokoladas)

4. Sicilija (4.35/5)

  • Išskirtiniai produktai: Pachino pomidorai, Bronte pistacijos
  • Patiekalai: Pasta ‘ncasciata, Parmigiana
  • Restoranai: Fattoria Borrello, Antica Filanda
Geriausių pasaulio kulinarijos regionai: Italijos kulinarijos sostinės

Graikijos kulinarijos regionai

5. Peloponesas (4.42/5)

  • Garsiausi produktai: Kalamata alyvuogės, Olimpijos medus
  • Restoranai: Taverna Vasilas, Notre Maison
  • Gamintojai: Liokareas (alyvuogių aliejus)

6. Kikladų salos (4.38/5)

  • Specialybės: Santorinio fava, Nakso graviera sūris
  • Restoranai: Pitogyros, Melitini Oia
  • Produktai: Santorinio pomidorai

7. Kreta (4.37/5)

  • Produktai: Chania alyvuogių aliejus, Kretos graviera
  • Restoranai: To Antikristo, Peskesi
  • Gamintojai: Kidonakis Bros (alyvuogių aliejus)

8. Makedonija (4.35/5)

  • Specialybės: Trigona panoramatos, Chalkidiki alyvuogių aliejus
  • Restoranai: Bougatsa Panos, Bantis Bougatsa
  • Tradiciniai produktai: Thassos alyvuogės

9. Šiaurės Egėjo regionas (4.35/5)

  • Produktai: Samos vynas, Chios mandarinai
  • Gamintojai: Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis
  • Specialybės: Ikarijos medus

10. Tesalija (4.31/5)

  • Patiekalai: Spetsofai, Zagora obuoliai
  • Restoranai: Asimenos, Taverna Gardenia
  • Produktai: Agrafo graviera sūris

Geriausi pasaulio kulinarijos regionai: Azijos kulinarijos centrai

11. Sičuanas, Kinija (4.40/5)

  • Patiekalai: Yuxiang padažas, Dan Dan makaronai
  • Restoranai: Chen Mapo Tofu, Long Chao Shou
  • Specialybės: Doubanjiang pasta

12. Pandžabas, Indija (4.36/5)

  • Patiekalai: Amritsari kulča, Shahi paneer
  • Restoranai: Kesar da Dhaba, Crystal Restaurant
  • Specialybės: Tandūro kepsniai

13. Java, Indonezija (4.35/5)

  • Patiekalai: Soto Betawi, Rawon
  • Restoranai: 1945 Restaurant, Soto Kadipiro
  • Specialybės: Sambal terasi pasta

14. Kansai regionas, Japonija (4.33/5)

  • Specialybės: Kobės jautiena, Yudofu
  • Restoranai: Juugo, Kodaiji Wakuden
  • Produktai: Es Koyama šokoladas
Geriausių pasaulio kulinarijos regionai Azijoje

Europos kulinarijos perlai

15. Alentejas, Portugalija (4.36/5)

  • Produktai: Alentejo kumpis, Azeitão sūris
  • Restoranai: Solar do Forcado, Dom Joaquim
  • Gamintojai: Casa do Porco Preto

16. Tras os Montės, Portugalija (4.34/5)

  • Produktai: Tras-os-Montes alyvuogių aliejus, Vinhais dešros
  • Restoranai: Carvalho, Tasca da Quinta
  • Specialybės: Mirandos jautiena

17. Pietų ir Rytų Serbija (4.30/5)

  • Specialybės: Leskovac ajvar, Pirot dešra
  • Restoranai: Kafana Meze, Gradska Meana
  • Tradiciniai patiekalai: Leskovac grilis

18. Bretanė, Prancūzija (4.29/5)

  • Patiekalai: Crêpes, Kouign-amann
  • Produktai: Mont-Saint-Michel midijos
  • Restoranai: Le Biniou, Crêperie Ahna

19. Normandija, Prancūzija (4.29/5)

  • Produktai: Saint-André sūris, Isigny sviestas
  • Restoranai: La Tête Au Loup, La Maison du Biscuit
  • Specialybės: Camembert sūris

20. Algarvė, Portugalija (4.29/5)

  • Patiekalai: Kiauliena Alentejo stiliumi, Piri piri viščiukas
  • Restoranai: Casinha do Petisco, Restaurante O Teodósio
  • Produktai: Algarvės citrusiniai vaisiai

Šie 20 regionų reprezentuoja pasaulio kulinarijos įvairovę ir kokybę. Kiekvienas jų pasižymi:

  • Unikaliais vietiniais produktais ir receptais
  • Giliai įsišaknijusiomis kulinarinėmis tradicijomis
  • Aukštos kokybės gamintojais ir restoranais
  • Išskirtiniu požiūriu į maisto gaminimą
  • Kulinarinio paveldo išsaugojimu

Lankantis šiuose regionuose, verta ne tik aplankyti žymiausius restoranus, bet ir paragauti vietinių produktų, susipažinti su tradiciniais gaminimo metodais bei patirti autentišką kulinarinę kultūrą.

Šaltinis: https://www.tasteatlas.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Genialūs būdai atidaryti vyno butelį be kamščiatraukio

Ar teko kada nors mėgautis vakaru, kai viskas tobula – išskyrus tai, kad negalite atidaryti vyno butelio? Jei kamščiatraukio šalia nėra, panikuoti neverta. Egzistuoja...

Istorikė papasakojo, ką valgė Jėzus Kristus

Ar kada nors susimąstei, ką valgė Jėzus Kristus savo kasdienybėje? Nors daugelis žino apie simbolinius produktus, tokius kaip nerauginta duona ir vynas per Paskutinę...
---