TasteAtlas duomenimis, surinktais iš 477,287 vertinimų, buvo pristatytas išsamus geriausių pasaulio kulinarijos regionų sąrašas. Kiekvienas regionas išsiskiria unikaliomis tradicijomis, produktais ir restoranais.
Geriausi pasaulio kulinarijos regionai: Italijos kulinarijos sostinės
1. Kampanija (4.44/5)
- Garsiausias patiekalas: Neapolio pica (4.8/5)
- Išskirtiniai produktai: San Marzano pomidorai, būfalų mocarela
- Žymiausi restoranai: Pizzeria Starita a Materdei, Ristorante La Pignata
- Gamintojai: Frantoio Romano (alyvuogių aliejus)
2. Emilija-Romanija (4.42/5)
- Legendiniai produktai: Parmigiano Reggiano sūris, Modenos balzaminis actas
- Tradiciniai patiekalai: Ragù alla Bolognese, Prosciutto di Parma
- Restoranai: Locanda Mariella, Al Vèdel
- Gamintojai: Caseificio Valsamoggia (sūriai)
3. Toskana (4.36/5)
- Specialybės: Pici makaronai, Bistecca alla Fiorentina
- Produktai: Pecorino Toscano sūris
- Restoranai: Osteria dell’Enoteca, Azzighe
- Gamintojai: De Magi (sūriai), Amedei (šokoladas)
4. Sicilija (4.35/5)
- Išskirtiniai produktai: Pachino pomidorai, Bronte pistacijos
- Patiekalai: Pasta ‘ncasciata, Parmigiana
- Restoranai: Fattoria Borrello, Antica Filanda

Graikijos kulinarijos regionai
5. Peloponesas (4.42/5)
- Garsiausi produktai: Kalamata alyvuogės, Olimpijos medus
- Restoranai: Taverna Vasilas, Notre Maison
- Gamintojai: Liokareas (alyvuogių aliejus)
6. Kikladų salos (4.38/5)
- Specialybės: Santorinio fava, Nakso graviera sūris
- Restoranai: Pitogyros, Melitini Oia
- Produktai: Santorinio pomidorai
7. Kreta (4.37/5)
- Produktai: Chania alyvuogių aliejus, Kretos graviera
- Restoranai: To Antikristo, Peskesi
- Gamintojai: Kidonakis Bros (alyvuogių aliejus)
8. Makedonija (4.35/5)
- Specialybės: Trigona panoramatos, Chalkidiki alyvuogių aliejus
- Restoranai: Bougatsa Panos, Bantis Bougatsa
- Tradiciniai produktai: Thassos alyvuogės
9. Šiaurės Egėjo regionas (4.35/5)
- Produktai: Samos vynas, Chios mandarinai
- Gamintojai: Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis
- Specialybės: Ikarijos medus
10. Tesalija (4.31/5)
- Patiekalai: Spetsofai, Zagora obuoliai
- Restoranai: Asimenos, Taverna Gardenia
- Produktai: Agrafo graviera sūris
Geriausi pasaulio kulinarijos regionai: Azijos kulinarijos centrai
11. Sičuanas, Kinija (4.40/5)
- Patiekalai: Yuxiang padažas, Dan Dan makaronai
- Restoranai: Chen Mapo Tofu, Long Chao Shou
- Specialybės: Doubanjiang pasta
12. Pandžabas, Indija (4.36/5)
- Patiekalai: Amritsari kulča, Shahi paneer
- Restoranai: Kesar da Dhaba, Crystal Restaurant
- Specialybės: Tandūro kepsniai
13. Java, Indonezija (4.35/5)
- Patiekalai: Soto Betawi, Rawon
- Restoranai: 1945 Restaurant, Soto Kadipiro
- Specialybės: Sambal terasi pasta
14. Kansai regionas, Japonija (4.33/5)
- Specialybės: Kobės jautiena, Yudofu
- Restoranai: Juugo, Kodaiji Wakuden
- Produktai: Es Koyama šokoladas

Europos kulinarijos perlai
15. Alentejas, Portugalija (4.36/5)
- Produktai: Alentejo kumpis, Azeitão sūris
- Restoranai: Solar do Forcado, Dom Joaquim
- Gamintojai: Casa do Porco Preto
16. Tras os Montės, Portugalija (4.34/5)
- Produktai: Tras-os-Montes alyvuogių aliejus, Vinhais dešros
- Restoranai: Carvalho, Tasca da Quinta
- Specialybės: Mirandos jautiena
17. Pietų ir Rytų Serbija (4.30/5)
- Specialybės: Leskovac ajvar, Pirot dešra
- Restoranai: Kafana Meze, Gradska Meana
- Tradiciniai patiekalai: Leskovac grilis
18. Bretanė, Prancūzija (4.29/5)
- Patiekalai: Crêpes, Kouign-amann
- Produktai: Mont-Saint-Michel midijos
- Restoranai: Le Biniou, Crêperie Ahna
19. Normandija, Prancūzija (4.29/5)
- Produktai: Saint-André sūris, Isigny sviestas
- Restoranai: La Tête Au Loup, La Maison du Biscuit
- Specialybės: Camembert sūris
20. Algarvė, Portugalija (4.29/5)
- Patiekalai: Kiauliena Alentejo stiliumi, Piri piri viščiukas
- Restoranai: Casinha do Petisco, Restaurante O Teodósio
- Produktai: Algarvės citrusiniai vaisiai
Šie 20 regionų reprezentuoja pasaulio kulinarijos įvairovę ir kokybę. Kiekvienas jų pasižymi:
- Unikaliais vietiniais produktais ir receptais
- Giliai įsišaknijusiomis kulinarinėmis tradicijomis
- Aukštos kokybės gamintojais ir restoranais
- Išskirtiniu požiūriu į maisto gaminimą
- Kulinarinio paveldo išsaugojimu
Lankantis šiuose regionuose, verta ne tik aplankyti žymiausius restoranus, bet ir paragauti vietinių produktų, susipažinti su tradiciniais gaminimo metodais bei patirti autentišką kulinarinę kultūrą.
Šaltinis: https://www.tasteatlas.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
