Antradienis, 25 vasario, 2025

Naujausi

Anthony Bourdain: 10 įsimintiniausios kelionių vietų, kurios pavergė legendinio keliautojo širdį

Anthony Bourdain – šefas, dokumentininkas ir vienas įsimintiniausių keliautojų istorijoje – paliko neišdildomą pėdsaką pasaulinėje kulinarijos ir kelionių kultūroje. Jo drąsus požiūris į maistą, kultūrą ir žmones iki šiol įkvepia keliautojus visame pasaulyje. Pateikiame 10 ypatingų kelionių vietų, kurios užbūrė šį nenuilstantį keliautoją ir atskleidė unikalias pasaulio virtuvės paslaptis.

Kelionių vietų rekomendacijos Azijoje

Mianmaras (Burma)

„Kai griuvėsiai gali sukelti šiurpuliukus – kai vaizdas priverčia plaukus ant sprando šokti stačius – tai kažkas ypatingo,” – taip Bourdain apibūdino savo patirtį Mianmare. Čia jis ne tik tyrinėjo senovinius šventyklų kompleksus, bet ir praleido nepamirštamą laiką vietiniame arbatos name Jangone. Kartu su buvusiu darbdaviu Philippe Lajaunie jis išdrįso leistis į 19 valandų kelionę traukiniu į Baganą – kelionę, kuri tapo viena įsimintiniausių jo gyvenime.

Japonijos Okinava

Okinava Bourdainui atsiskleidė kaip visiškai kitokia Japonija – kur gyvenimo tempas lėtesnis, o tradicijos giliai įsišaknijusios. Čia jis ne tik ragavo garsiuosius jakisoba makaronus, bet ir išbandė save vietiniame sumo imtynių variante – tegumi. Jo žodžiais tariant, saloje jis atrado „visiškai kitokią Japoniją, nei galėjo įsivaizduoti.”

Vietnamas – amžinoji meilė

„Mano pirmoji meilė; vieta, kuria vis dar esu užburtas ir sužavėtas,” – taip Bourdain apibūdino Vietnamą. Hanojuje jis važinėjosi motoroleriu, tyrinėjo šalies modernėjimą ir net vakarieniavo su buvusiu JAV prezidentu Baracku Obama. Jų vakarienė tapo legendine: „Plastikinės kėdutės, pigūs, bet nepaprastai skanūs makaronai ir šaltas Hanojaus alus.”

Europos atradimai

Graikijos salos

Naxos sala Bourdainui atsiskleidė per vietinį raki gėrimą, nardymą prie XX amžiaus pradžios laivo nuolaužų ir autentiškas šventes kalnų kaimelyje Apiranthos. „Čia gausu gardaus maisto, o vieta, kaip ir galima tikėtis, tiesiog nuostabi,” – pasakojo jis.

Prancūzijos Alpės

Kartu su draugu Eric Ripert, Bourdain tyrinėjo ne tik slidinėjimo trasas, bet ir gurmaniškus Alpių regionų patiekalus. Jis juokavo, kad prancūzai negali ilgai išbūti – net ir kalnuose – be gero maisto. Jo kelionę lydėjo vynas, įvairių rūšių sūriai ir net iššūkis pamelžti karvę už ikrų atlygį.

Kopenhaga, Danija

Nors pradžioje skeptiškai žiūrėjo į „tvarkingą šalį be didelių socialinių problemų”, Kopenhagoje Bourdain atrado modernios virtuvės stebuklus. Jis ne tik ragavo elnių samanas garsiausiame „noma” restorane, bet ir dalyvavo maisto produktų rinkime gamtoje bei inovatyviuose šefų susitikimuose.

10 įsimintiniausių kelionių vietų: Kopenhaga

Amerikų žavesys

Detroitas, Mičiganas

„Iš visų Amerikos miestų, šis neabejotinai vienas nuostabiausių,” – teigė Bourdain, tyrinėdamas miesto praeitį ir dabartį. Jis bendravo su ugniagesiais, savanoriais, kavinių savininkais ir aukšto lygio šefais, atskleisdamas miesto atgimimo istoriją per jos gyventojų pasakojimus.

Kvebekas, Kanada

Monrealyje ir Kvebeko mieste Bourdain ne tik ragavo vietinius skanėstus, bet ir išbandė ledo žvejybą Šv. Lauryno upėje. Ypač jį sužavėjo restoranas „L’Affaire est Ketchup”, kur šefas gamina ant paprastų elektrinių viryklių, sukurdamas nepakartojamus patiekalus.

Egzotiškos kelionių vietų rekomendacijos

Zanzibaras, Tanzanija

Bourdain žavėjosi Zanzibaro virtuvės įvairove, kur susipina arabų, persų ir indų įtakos. Jis mėgavosi vietiniais mandazi kepiniais, gatvės maistu, keptais jūros gėrybių patiekalais ir garsiąja Zanzibaro pica, pabrėždamas, kad sala kulinariškai labai skiriasi nuo žemyninės Tanzanijos.

Antarktika

McMurdo stotyje Bourdain susipažino su mokslininkais, gyvenančiais ekstremaliomis sąlygomis, skraidė sraigtasparniu virš aktyvaus ugnikalnio ir stebėjo Adelės pingvinų koloniją. Jo teigimu, „čia reikia būti ypatingai užgrūdintu, kad ne tik išgyventum, bet ir pamėgtum šią vietą.”

Šios kelionės – tai tik maža dalis Anthony Bourdain palikimo. Jo gebėjimas atrasti autentiškumą, drąsa paragauti neįprasto maisto ir nuoširdus domėjimasis vietinių žmonių istorijomis padarė jį vienu įtakingiausių kelionių ir kulinarijos pasaulio asmenybių. Jo kelionės ir toliau įkvepia žmones atrasti pasaulį per maistą, kultūrą ir bendravimą su vietiniais gyventojais.

Šaltinis: https://www.lonelyplanet.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Perdegimo spąstai: kaip atrasti tikrąjį tikslą ir atgauti motyvaciją

Šiuolaikinėje visuomenėje perdegimas tapo vis dažnesne problema. Naujausi tyrimai rodo, kad beveik kas trečias dirbantis amerikietis bent kartą per pastaruosius metus patyrė perdegimą. Tai...

Geriausias užkandis geresnei žarnyno sveikatai užtikrinti: rekomenduoja gastroenterologai

Jūsų virškinimo sistema atlieka kur kas daugiau nei tik maisto skaidymą. Ji vaidina esminį vaidmenį imuninėje sistemoje, maistinių medžiagų pasisavinime ir netgi psichologinėje savijautoje....
---